Substància química

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Substància pura)
Infotaula de compost químicSubstància química
Altres
cohesion (en) Tradueix i grup de substàncies químiques Modifica el valor a Wikidata
L'aigua i el vapor són dues formes diferents d'una mateixa substància química

Una substància química o substància pura és qualsevol material amb una composició química definida, sense importar la seva procedència.[1] Per exemple, una mostra d'aigua té les mateixes propietats i la mateixa proporció d'hidrogen i oxigen sense importar si la mostra és d'un riu o si es crea en un laboratori.

Una substància pura no pot separar-se en altres substàncies per mitjans mecànics.[2] Substàncies químiques típiques que es poden trobar en la llar són l'aigua, la sal (clorur de sodi) o el sucre (sacarosa). En general, les substàncies existeixen com sòlids, líquids, o gasos, i es poden moure entre aquests estats de la matèria mitjançant canvis en la temperatura o pressió.

Exemples[modifica]

És difícil trobar substàncies pures al nostre voltant que es trobin aïllades de la resta, ja que normalment estan barrejades les unes amb les altres, formant mescles. Per exemple, l'aigua de mar és una mescla d'aigua (substància pura) i diferents sals, ja que si omplim un got d'aigua de mar i deixem que l'aigua s'evapori, al fons hi quedarà un residu de sals. Metalls com l'or, l'argent, el ferro, l'alumini, el mercuri i gasos com l'oxigen, el nitrogen o el diòxid de carboni són exemples de substàncies pures. Sovint hem llegit o sentit expressions com "oli pur d'oliva", "mel pura d'abella", "suc de poma 100% pur suc", "aire pur". Aquestes expressions pretenen indicar que l'oli, la mel o els sucs de fruites no contenen additius ni conservants, i que l'aire no està contaminat. Cap d'ells, no és una substància pura, tot són mescles. Uns dels exemples: oxigen i hidrogen.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hill, J. W.; Petrucci, R. H.; McCreary, T. W.; Perry, S. S. General Chemistry, 4th ed., p5, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 2005.
  2. Ebbing, D. D.; Gammon, S. D. General Chemistry, 7th ed., p12, Houghton Mifflin, Boston, Massachusetts, 2002.