Sulfat de plom(II)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicSulfat de plom(II)

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular303,928 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaO₄PbS Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
O=S1(=O)O[Pb]O1 Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat6,29 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió1.170 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata

El sulfat de plom(II) (PbSO₄) és una pols blanca cristal·lina poc soluble en aigua[1] que rep el nom d'anglesita[2] quan es presenta en forma de cristall natural.

Es troba sovint en els elèctrodes de les bateries de plom i àcid dels automòbils, s'hi forma quan la bateria està descarregada. Mentre està carregada, el sulfat de plom es transforma en plom metàl·lic i àcid sulfúric en l'elèctrode negatiu i es transforma en diòxid de plom en el positiu.

Fabricació[modifica]

El sulfat de plom(II) es prepara escalfant l'òxid, l'hidròxid o el carbonat de plom en àcid sulfúric o tractant una sal de plom soluble amb àcid sulfúric. Alternativament, també es pot formar com a producte de les interaccions entre una solució de nitrat de plom amb sulfat de sodi.

Toxicologia[modifica]

D'acord amb la legislació de la Unió Europea, el sulfat de plom és una substància tòxica. Pot danyar els fetus durant l'embaràs i hi ha se sospites que també afecta la fertilitat. És nociu per inhalació, ingestió o contacte, pot danyar els òrgans en cas d'exposició prologada o per exposicions repetides.[3][1] A la Unió Europea el llindar típic per sobre del qual aquesta substància es considera perjudicial per a la salut està establert en 0,15 mg/m³ per la directiva 98/24/EC.[4]

Mineral[modifica]

A la natura es troba en forma de mineral d'anglesita que es forma per oxidació de la galena,[2] és a dir, del sulfur de plom(II).

Sulfats de plom[modifica]

Es coneixen un gran nombre de sulfats de plom, com per exemple PbSO4·PbO; PbSO4·2PbO; PbSO4·3PbO; PbSO4·4PbO, que es fan servir a la indústria química en la fabricació d'altres productes químics i també en litografia o per a fabricar bateries de plom i àcid o vernissos.[1] La leadhil·lita, 2PbCO₃·PbSO₄·Pb(OH)₂, és un mineral format per un complex de carbonat-sulfat de plom hidroxilat.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sulfat de plom(II)