Tysilio de Powys

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sulià de Powys)
Infotaula de personaTysilio, o
Sulià de Powys

Església de Saint-Suliac, lloc d'enterrament actual del sant
Biografia
NaixementTysilio (gal·lès), Sulio; Suliac (francès), Sulianus (llatí)
segle VI Modifica el valor a Wikidata
regne de Powys Modifica el valor a Wikidata
Mort640 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Saint-Suliac (Bretanya, actual França)
SepulturaAbadia de Saint-Suliac 
Abat
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic, bisbe catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósbenedictins
bisbe
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
Festivitat8 de novembre
Família
PareBrochwel Ysgithrog Modifica el valor a Wikidata

Tysilio o Sulià (Powys, Gal·les, ca. 548Saint-Suliac, Bretanya ca. 640[1]) va ser un príncep, bisbe i estudiós gal·lès. Com a religiós, prengué part activa en els afers gal·lesos durant el convuls període inicial del segle setè. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Era el segon fill del rei de Powys Brochwel Ysgithrog, i nebot per part de mare del gran abat Dunod de Bangor-is-y-coed. Tysilio deixà aviat la cort i marxà amb l'abat Guwddfarch de Caer-Meguaidd (Meifod), a qui demanà d'ésser admès com a monjo. El rei envià soldats a buscar-lo per fer-lo tornar, però l'abat el convencé perquè el deixés continuar la seva vocació religiosa. Tysilio començà probablement la seva carrera eclesiàstica a Y Trallwng (Powys), per establir-se posteriorment a la ciutat de Meifod, on es relacionà amb Gwyddvarch i amb sant Beuno, el futur fundador de Clynnog Fawr.

Església de Tysilio a Church Island, on va viure com a eremita.
Església de Tysilio a Llandysilio, fundada pel sant.

Tysilio s'establí, per allunyar-se més de la seva família, a Ynis Dysilio (Church Island), a l'estret de Menai, i evangelitzà la zona d'Ynys Môn (Anglesey). Després de set anys, tornà a Caer-Meguaidd i en fou nomenat abat. Hi reconstruí l'església de l'abadia i mantingué la pau a la regió. A la ciutat de Meifod, Tysilio bastí la segona església de Meifod, l'Eglwys Tysilio.

Quan morí el seu germà en 610, la seva cunyada, la reina Gwenwynwyn, va voler casar-se amb ell i fer-lo rei de Powys. En negar-s'hi, la reina va convertir l'abadia en objecte de persecució i represàlies. Tysilio va decidir llavors marxar-ne i embarcà rumb a Bretanya, on arribà a l'illa de Sercq i d'on passà a la riba dreta de l'estuari del Rance, on després sorgiria la vila de Saint-Suliac (topònim derivat del seu nom). Hi fundà un altre monestir, al Mont-Garot, on visqué amb quinze monjos fins a la seva mort en 640. Predicà i evangelitzà aquella part de la Bretanya. Fou sebollit a la mateixa abadia.

Se li atribueix la redacció de Brut Tysili, variant de la crònica gal·lesa Brut y Brenhinedd, però s'ha demostrat que l'obra és posterior.

Veneració[modifica]

Com era habitual en l'època, Tysilio fou proclamat sant pels fidels de la seva ciutat, ratificant-lo el bisbe de Llanelwy. Tradicionalment, el dia del sant, o gwyl-mabsant, era el 8 de novembre. Aquest dia se celebrava especialment amb les "vetlles" de la veïna parròquia de Guilsfield, on el Fons Tysilio, un pou sagrat li havia estat dedicat.

Avui, el seu sarcòfag és a la parròquia de Saint-Suliac.

En l'actualitat, el nom de Tysilio apareix en diverses esglésies i llocs d'arreu de Gal·les, com en l'illa de l'estret de Menai o en el folklòric topònim Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Bibliografia[modifica]

  • Jones, T. Simpson; Owen, R «A History of the Parish of Guilsfield (Cedigva)». Montgomery Collections, núm. 31, 1901, pàg. 129-200.

Referències[modifica]

  1. «Derwas descent from the kings of Powys». Arxivat de l'original el 9 de maig de 2008.