Suma Gestió Tributària

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióSuma Gestió Tributària
Suma Gestión Tributaria
Logotip de Suma Gestió Tributària.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat organització
Història
Fundació 1990
Organització i govern
Seu central 
Societat matriu Diputació d'Alacant

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

Suma. Gestió Tributària. Diputació d'Alacant, d'ara endavant Suma, és un organisme públic creat per la Diputació Provincial d'Alacant en 1990 amb la missió de gestionar i recaptar els tributs municipals dels ajuntaments de la província d'Alacant. Suma, com a administració local, exerceix les seues competències en l'aplicació dels tributs i la gestió d'ingressos per delegació dels ajuntaments i d'altres administracions públiques que així ho decidixen.

Organisme[modifica]

El seu òrgan de govern és el Consell Rector, que està integrat per sis diputats provincials, i el seu president és el mateix que el de la Diputació d'Alacant. El director té les competències gerencials. La Secretaria i la Intervenció són els òrgans d'assessorament i control. A més del Consell rector, hi ha un òrgan de consulta denominat "Consell d'alcaldes", que assegura la participació dels ajuntaments delegatoris en l'estratègia de Suma.

La marca Suma, com a denominació de l'organisme, vol expressar el concepte d'integració, d'augment, de creixement, d'incorporació. La imatge corporativa, amb la imatge dels dos quadrats blaus formant el signe de la suma, es pretén que mostri el principi de l'organisme, formulat en el lema en més servici al contribuent i més servici a l'ajuntament. Aquest compromís està fonamentat en la cerca del consens entre les forces polítiques de la província.

Ubicació geogràfica[modifica]

Alacant, principal àrea d'acció de Suma.

Suma fa la seua activitat en Espanya, concretament en la província d'Alacant. Subjectes a tributació municipal, en la província d'Alacant hi ha 1.070.216 unitats urbanes censades, amb un alt índex de creixement anual, un parc de vehicles d'1.156.715 unitats i un total de 132.000 activitats econòmiques.

Activitat i model de gestió[modifica]

Suma és l'organisme encarregat de l'aplicació dels tributs locals (gestió, inspecció i recaptació) en els municipis de la província d'Alacant.

En el desenvolupament d'aquesta activitat, gestiona l'Impost sobre Bens Immobles (IBI), l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l'Impost sobre Vehicles (IVTM), l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys (IIVTNU), l'Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO), el cobrament de les sancions de trànsit, juntament amb altres taxes locals pròpies dels municipis (Taxa d'arreplegada de residus sòlids, clavegueram, guals, etc).

Suma realitza una gestió integral dels tributs i és responsable de la tramitació dels impostos locals des del naixement del fet imposable, fins al ingrés de l'impost en les arques municipals, la qual cosa suposa: la liquidació, la gestió, la inspecció i el cobrament.

L'organisme també és l'encarregat de processar els censos, elaborar els rebuts i cobrar-los, tant en període voluntari com en període executiu, amb recàrrec. A més tramita i soluciona les reclamacions i recursos que es puguen generar en el procés de liquidació i cobrament. Per altra banda, supervisa l'adequada tributació dels fets imposables i ingressa allò que s'ha cobrat als municipis.

Col·laboració amb altres administracions locals[modifica]

El model de gestió de Suma com a model organitzatiu per a gestionar els ingressos de les administracions locals ha propiciat la col·laboració amb diverses organitzacions locals d'Espanya, d'Europa i d'altres països, mitjançant convenis de col·laboració. Alguns d'ells han estat:

  • Elaboració de Plans Estratègics per als servicis tributaris de la Municipalitat de Managua
  • Anàlisi i consultoria per l'Associació Nacional de Municipis Portuguesos
  • Participació activa en diverses comissions de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies
  • Consultoria i anàlisi per a l'ajuntament de Madrid

Des de l'any 2005, l'ens està col·laborant amb l'Ajuntament de Majadahonda (Madrid) i el Cabildo de Gran Canaria en la implantació d'un model d'aplicació dels tributs locals basat en el seu model de gestió. Igualment, des de 2012 col·labora amb la Diputació d'Albacete.

Suma participa habitualment en fòrums, conferències i en trobades internacionals, en països europeus i llatinoamericans a través d'institucions com IRRV, el "Lincoln Institute of Land Policy" i IPTI. També treballa juntament amb altres organitzacions europees, col·laborant en la creació d´un programa de formació trans-europeu que es desenvolupa al marc del projecte Leonardo Da Vinci.

Altres dades de Suma[modifica]

  • Gestiona els tributs locals dels 141 municipis que formen la província d'Alacant, mitjançant convenis de delegació.
  • Es relaciona amb prop de 2.000.000 de contribuents.
  • Disposa d'una xarxa de 46 oficines fixes i més de 24 itinerants distribuïdes al llarg del territori de la província d'Alacant.


Llista de presidents de Suma
Període Nom del president Partit polític
1993-1995 Antonio Mira-Perceval Pastor PSOE
1995-2003 Julio de España Moya PP
2003-2011 José Joaquín Ripoll Serrano PP
2011-2015 Luisa Pastor Lillo PP
2015-... César Sánchez Pérez PP
Llista de directors de Suma
Període Nom del director
1993-1998 Fernando Plaza González
1998-2007 José Francisco Trigueros Selles
2007-2011 José López Garrido
2011-2015 Manuel De Juan Navarro
2016-Març 2016 Encarnación Sánchez Sala
Març 2016-... José Manuel Bonilla Gavilanes

Nota: Inicialment el seu nom era Organisme Autònom Provincial de Gestió Tributària d'Alacant, però a 1993 va adoptar el nom de Suma.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

Nota: Aquesta pagina conté material de www.suma.es que per mitjà d'una autorització va permetre agregar el contingut amb les referències, i publicar-ho amb llicència GPL".