Sun Cheng

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaSun Cheng
Dades biogràfiques
Naixement segle I (Gregorià)
Mort 132 (Gregorià)
Modifica dades a Wikidata

Sun Cheng (孫程) (mort el 132 EC) va ser un eunuc durant la Dinastia Han que, contràriament als estereotips dels eunucs Han de ser corruptes i ansiosos de poder, va ser lleial a la família imperial i va intentar (sense èxit) contrarestar la cultura de corrupció.

Contribució a la restauració de l'Emperador Shun[modifica]

Durant el regnat de l'Emperador An, les seves diverses persones de confiança, inclòs els eunucs Jiang Jing (江京) i Li Run (李閏) i la seva dida Wang Sheng (王聖), així com la seva dona l'Emperadriu Yan Ji, van exercir de fet l'administració imperial, i van aprofitar l'ocasió per a aconseguir el poder i riquesa de manera corrupta. Una de les coses en què Jiang i l'Emperadriu Yan van estar involucrats va ser, en el 124, en acusar falsament al Príncep Hereu Liu Bao (劉保, de nou anys d'edat) de crims fent que l'Emperador An el deposés i el fes Príncep de Jiyin.

En el 125, l'Emperador An va morir sobtadament, i encara que el Príncep Bao era l'únic fill de l'Emperador An, l'Emperadriu Yan volia algú jove per controlar, i és així que va fer a Liu Yi (劉懿), el Marquès de Beixiang, emperador.

Quan el jove emperador va emmalaltir greument a finals d'any, Sun, que llavors era un eunuc de nivell mitjà, es va preocupar sobre que l'Emperadriu Vídua Yan tornés a eludir al príncep Bao, l'hereu legítim, i és així que va unir-se per conspirar amb uns altres eunucs. Ells van fer un jurament per restituir al príncep Bao, i uns quants dies després que l'antic Marquès de Beixiang va morir, ells van fer un assalt sobtat sobre el palau i donaren la benvinguda al Príncep Bao al mateix i el van proclamar emperador (com l'Emperador Shun). Després de diversos dies de lluita amb la facció de l'emperadriu vídua, els eunucs dirigits per Sun prevalgueren, i el clan Yan va ser massacrat.

Per les seves contribucions a la seva restauració, l'emperador Shun va crear Sun i els seus 18 companys eunucs com marquesos.