Superman II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaSuperman II
Fitxa
DireccióRichard Donner i Richard Lester Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPierre Spengler Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióJohn Barry Modifica el valor a Wikidata
GuióMario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Tom Mankiewicz i David Newman Modifica el valor a Wikidata
MúsicaKen Thorne Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGeoffrey Unsworth i Robert Paynter Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJohn Victor Smith Modifica el valor a Wikidata
VestuariYvonne Blake Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWarner Bros. Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena4 desembre 1980 Modifica el valor a Wikidata
Durada127 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeParís, Nova York, Toronto, Alberta i Estudis Pinewood Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost54.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació108.185.706 $ (mundial)
108.185.706 $ (Amèrica del Nord)
14.100.523 $ (Amèrica del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'acció, cinema de ciència-ficció i cinema fantàstic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG i PG Modifica el valor a Wikidata
TemaSuperman i invasió extraterrestre Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióWashington DC i París Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0081573 Filmaffinity: 209211 Allocine: 915 Rottentomatoes: m/superman_ii Letterboxd: superman-ii Mojo: superman2 Allmovie: v47870 TCM: 16442 Metacritic: movie/superman-ii TV.com: movies/superman-ii AFI: 56701 TMDB.org: 8536 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Sèrie cinematogràfica de Superman Modifica el valor a Wikidata

Superman II és la segona pel·lícula del superheroi Superman, estrenada el 1980. Va ser dirigida per Richard Lester i protagonitzada per Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder, Ned Beatty, Jackie Cooper, Terence Stamp i Sarah Douglas. Ha estat doblada al català.

Argument[modifica]

La pel·lícula comença amb Superman tractant de salvar Lois Lane a França, on uns terroristes han posat una bomba en un dels elevadors de la torre Eiffel. Superman, després de salvar Lois es porta l'elevador a l'espai. A l'llançar lluny, sense desitjar-ho, provoca que es trenqui la zona fantasma on estaven presoners els dolents de Krypton, liderats pel general Zod. Aquests, en ser alliberats, es dirigeixen a la Terra.

Mentrestant, Lex Luthor amb l'ajuda del seu sequaç Otis, es fuga de la presó i al costat de la seva amiga Eve Teschmacher arriben al Pol Nord, més exactament a la Fortalesa de la Solitud on obté dades sobre els tres vilans de Krypton, la qual cosa explica els senyals addicionals en el radar d'ones alfa que va crear per detectar a Superman.

Mentrestant, Lois i Clark són enviats a les Cascades del Niàgara. Quan un nen cau d'un mirador i Superman ho rescata, Lois adverteix que cada vegada que l'Home d'Acer apareix, Clark desapareix i tracta de fer caure a Superman, qui a l'habitació de l'hotel, després d'ensopegar i caure en una xemeneia sense cremar, li revela el seu secret.

Tots dos volen a la Fortalesa de la Soledat on Kal-El renúncia als seus poders causa del seu amor per Lois. Mentrestant, Zod i els seus sequaços han dominat la Terra i s'alien amb Lex Luthor per enfrontar-se a Superman. El general Zod, a l'assabentar-se que Superman és fill de Jor-El, buscarà venjar-se del seu carceller.

En adonar-se del que va passar, Superman torna a la Fortalesa on recupera els seus poders i torna a Metropolis on lluita amb Zod, Ursa i Non. Després fingir derrotat, els porta al pol on usa tecnologia kryptoniana per despullar-los dels seus poders i vèncer-los. Empresona Luthor i esborra la memòria de Lois Lane perquè no recordi la identitat de Clark Kent.

Superman II, la versió de Richard Donner[modifica]

En moltes entrevistes, Margot Kidder va afirmar que existia suficient metratge de Richard Donner per "Superman II" que podria fer-se una altra pel·lícula. Molts fans, aprofitant l'existència d'enregistraments mestres per exhibició a TV de "Superman II" distribuïdes en el món i que contenien escenes inèdites (entre elles, una de Superman volant a gran velocitat superant a un Concorde), van llançar un DVD restaurat anomenat " Superman II: Edició Internacional Restaurada ".

La distribució del film (a través de missatges privats en fòrums i per programes P2P) va causar malestar a Warner Bros, que van decidir recuperar el material de Donner amb l'ajuda de l'editor Michael Thau. Usant el guió de rodatge original de Richard Donner i Tom Mankiewickz, Thau va muntar el film usant escenes descartades en aquest ordre:

  • El míssil que Superman va enviar a l'espai per alliberar els dolents de la Zona fantasma.
  • Lois Lane llançant-de l'edifici del Daily Planet per intentar obligar Clark Kent a revelar la seva identitat (descartant la seqüència de les Cascades del Niagara).
  • Més escenes de Lex Luthor (Gene Hackman) al costat de Otis (Ned Neatty) a la presó, a la Fortalesa de la Solitud ia la Casa Blanca al costat dels Tres Dolents de Krypton.
  • Totes les escenes de Marlon Brando (incloses les que va fer al costat de Christopher Reeve) previ acord amb els seus hereus, com a part de l'ús de la imatge de l'actor a "Superman,el retorn".
  • L'escena en que Lois enganya a Clark perquè reveli la seva identitat de Superman, disparant-li amb una pistola de fogueig. Com aquesta escena mai es va filmar, es van recuperar les proves de càmeres fetes per Christopher Reeve i Margot Kidder, la qual cosa explica el canvi en el pentinat de l'actor de manera constant.
  • Un nou final, incorporant el final original del film, usat a "Superman: La Pel·lícula".

El DVD va ser llançat a l'octubre de 2006 de manera individual i com a part de "Superman: The Ultimate Collection", un conjunt de 14 discos en un estoig metàl·lic que reunia els cinc films al costat de extres inèdits.

Actors, personatges i crèdits[modifica]

Actor Personatge Actor de doblatge

Christopher Reeve Clark Kent / Superman Joan Carles Gustems

Gene Hackman Lex Luthor Isidor Sola

Ned Beatty Otis Jaume Lleal

Jackie Cooper Perry White Eduard Lluís Muntada

Margot Kidder Lois Lane Carme Alarcón

Valerie Perrine Eve Teschmacher Roser Cavallé

Marc McClure Jimmy Olsen

Terence Stamp General Zod Jaume Comas

Sarah Douglas Ursa Maifé Gil

Jack O'Halloran Non
Susannah York Lara Maria Lluisa Solá

Clifton James Sheriff Enric Serra Frediani

E. G. Marshall El President Domènech Farell

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]