Superpoder

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En el món del còmic i de la ficció, un superpoder és una qualitat sobrehumana dels superherois, que atorga al seu posseïdor l'habilitat de realitzar coses que serien impossibles per al comú dels sers humans.

Els superpoders poden tenir orígens variats: un accident, un experiment deliberat, herència genètica, orígens no humans (extraterrestres, races fictícies, deïtats, etc.) i altres.

Tipus de superpoders[modifica]

  • De desplaçament: afecten la forma en què el posseïdor es desplaça. La supervelocitat, el vol i el teletransport entrarien en aquest tipus.
  • Habilitats físiques: són aquells que afecten les habilitats físiques de la persona, com la superforça, la invulnerabilitat, la supervelocitat, la superagilitat o la superelasticitat.
  • Poders de manipulació física: són els que permeten un control sobre molècules, àtoms, elements, i forces físiques. En són exemple la invisibilitat, la intangibilitat (travessar objectes sòlids en un estat fantasmal), control de l'energia interna dels cossos i els sistemes per a controlar la seua temperatura, control de forces com la gravitatòria o magnètica (o fins i tot forces físiques fictícies), desintegració i fins i tot la reconstrucció atòmica (que permet crear elements i composts).
  • Biopoders: que afecten la naturalesa biològica del posseïdor. El crit superagut, camuflatge camaleònic, regeneració de teixits, sentits augmentats, transformacions del cos en qualsevol material, energia o substància, entesa animal. Poders que controlen la grandària corporal, o poders que afecten la morfologia del posseïdor, que el dota per a respirar sota l'aigua, per a agafar-se a superfícies, etcètera.
  • Poders mentals: poders pertanyents a la ment i a l'esperit. Telepatia, projecció astral, vidències, psicometria, en són exemples.
  • Poders defensius: que doten el posseïdor d'una defensa extra. Generació de diferents tipus d'escuts són el més usual.
  • Poders obtinguts a partir d'artefactes de poder.
  • Màgia i encantaments.