Suprem Orde de Crist

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Suprema Orde de Crist)
Infotaula d'organitzacióSuprem Orde de Crist
(it) Ordine Supremo del Cristo Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorde Església Catòlica
premi religiós Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació14 març 1319, Roma Modifica el valor a Wikidata
Format per

El Suprem Orde de Crist (en italià Ordine Supremo del Cristo) és el més alt orde de cavalleria atorgat pel Papa. Segons alguns estudiosos comparteix el seu origen amb l'Orde de Crist dels Cavallers del Temple, de la seva branca portuguesa i brasilera.

Disputa sobre aquest orde[modifica]

El papat insisteix que el dret dels monarques portuguesos d'atorgar aquest honor fou concedit pel papa mitjançant la butlla Ad ea ex quibus emesa a Avinyó el 14 o el 15 de març de 1319. Tanmateix, els monarques portuguesos s'oposaren al dret del papat d'atorgar aquest orde, tal com van fer els papes des de Joan XXII en endavant.[1][2]

Orde papal sènior des de 1905[modifica]

Com a part de la reorganització general dels honors papals de l'any 1905 per part del papa Pius X, l'Orde de Crist va esdevenir l'honor papal sènior. Tradicionalment s'atorgava a caps d'estat catòlics, notablement a Éamon de Valera com a president d'Irlanda per part del Papa Joan XXIII. De forma controvertida els papes Pius XII i Joan XXIII van refusar d'atorgar aquest honor al seu predecessor, Seán T. O'Kelly.

Restriccions del papa Pau VI en 1966[modifica]

El papa Pau VI, en la seva butlla de 15 d'abril de 1966, Equestres Ordinis, va restringir la concessió a caps d'estats catòlics per tal de commemorar ocasions molt especials en què el papa en persona hi fos present. Des d'aleshores rarament s'ha concedit aquest orde. El darrer cop fou per part del papa Joan Pau II, el 1987, a fra Angelo de Mojana, Gran Mestre de l'Orde de Malta. Amb la mort, el 1993, del rei Balduí de Bèlgica no resten membres vius d'aquesta orde.

En l'heràldica eclesiàstica, els premiats amb aquest orde llueixen un collar que encercla completament el seu escut d'armes.[3]

Personatges condecorats amb el Suprem Orde de Crist[modifica]

Al segle xx van ser condecorats amb el Suprem Orde de Crist:

Referències[modifica]

  1. «José Vicente de Bragança, The Military Order of Christ and the Papal Croce di Cristo». Arxivat de l'original el 2008-05-06. [Consulta: 6 maig 2008].
  2. MacErlean, Andrew Alphonsus. The Catholic Encyclopedia: An International Work of Reference on the Constitution, Doctrine, Discipline, and History of the Catholic Church, Volume 4. Robert Appleton Co, 1912, p. 667Plantilla:Endash668. 
  3. Noonan, Jr., James-Charles. The Church Visible: The Ceremonial Life and Protocol of the Roman Catholic Church. Viking, 1996, p. 196. ISBN 0-670-86745-4. 
  4. 'http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1953/12/23/pagina-5/32796261/pdf.html

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Suprem Orde de Crist
Vegeu texts en català sobre Suprem Orde de Crist a Viquitexts, la biblioteca lliure.