Tècnica literària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una tècnica literària és qualsevol mètode que utilitza un autor per explicar un missatge.[1] Existeix una gran quantitat de tècniques, entre elles el soliloqui, el muntatge, el fluir de la consciència o el diàleg.

Tècniques ordenades per tipus[modifica]

Referents a la trama[modifica]

  • Arma de Chéjov - Principi dramàtic que postula que cada element de la narració ha de ser imprescindible, o serà eliminat d'aquesta.
  • Cliffhanger - El final de l'últim capítol o escena de l'obra es deixa en suspens de tal manera que l'audiència s'interessi per conèixer-ne el resultat a la següent entrega.

Referents a la perspectiva narrativa[modifica]

  • Quarta paret - Al teatre les accions passen dins de tres parets; esquerra, dreta i fons. La quarta paret, figurativament parlant, és la que separa al públic del que passa a l'escena. Si en un moment donat un actor es dirigeix al públic, interactua amb els espectadors i/o en fa referència, es diu que s'està trencant la quarta paret.

Referents a l'estil[modifica]

  • Al·legoria - Figura literària o tema artístic que pretén representar una idea emprant formes humanes, animals o objectes quotidians.
  • Paròdia - Obra satírica que caracteritza o interpreta humorísticament una altra obra d'art, un autor o un tema, mitjançant l'emulació o al·lusió irònica.
  • Pathos - Mode de persuasió de la retòrica que l'autor utilitza per inspirar llàstima envers un personatge.

Referents al tema[modifica]

  • Simbolisme - Representació perceptible d'una idea, amb trets associats per una convenció socialment acceptada.

Referents als personatges[modifica]

  • Antropomorfisme - Atribució de característiques i qualitats humanes a animals d'altres espècies, a objectes o a fenòmens naturals.

Referents al gènere[modifica]

  • Bildungsroman - Relat centrat en l'evolució del protagonista o personatges principals mitjançant el viatge, les aventures o el pas del temps.
  • Novel·la epistolar - Novel·la escrita en forma de carta (epístola) enviada o rebuda per un dels personatges.

Altres tècniques[modifica]

El soliloqui és una tècnica narrativa contemporània que busca mitjançant un parlant l'expressió d'una idea fonamentada, sense cap diàleg o rèplica.
El fluir de la consciència és una tècnica a la qual un parlant actua com un ens narrador i al mateix temps receptor del propi missatge.
El muntatge es basa en dividir escenes en fragments "small and slow" que indiquen una petita i lenta panoràmica del que succeeix en l'obra.

Referències[modifica]

  1. Orehovec, Barbara. Revisiting the Reading Workshop: A complete guide to organizing and managing an effective reading workshop that builds independent, strategic readers. Sholastic Inc., 2003, p. 89. ISBN 0439444047.