Tèrah

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tèrah (en hebreu תָּרַח בן-נָחֹור Térah ben Nahor i en àrab تارح بن ناحور Tarikh ibn Nakhour) apareix al Gènesi capítol onzè, com el pare d'Abraham. A l'alcorà (VI, 74) Abraham es dirigeix al seu pare com Azar. Es tracta d'un afegit a pare, i podria ser un segon nom o bé un títol. Alguns erudits consideren que podria ser una deformació d'Eleazar, un servent d'Abraham al Gènesi, i tractar-se d'una confusió amb el nom del pare a l'alcorà.

Tèrah era el primogènit de Nahor (fill de Serug) i la seva esposa Ioska (tradició apòcrifa). Va néixer a les muntanyes del nord de Mesopotàmia, ja que el seu pare Nahor i el seu avi Serug vivien exiliats d'Ur. Quan tenia setanta anys engendrà Abram i després Nahor, Aran i Sara.

Fou autoritzat a tornar al seu poble Ur o Ur dels caldeus (segons les versions), al cap d'un temps va partir cap a Canaan però va morir durant el camí, a l'oasi d'Haran, quan tenia dos-cents cinc anys.

És mal vist per la tradició jueva, ja que adorava ídols. Tèrah va construir diverses imatges a ídols pagans però el seu fill Abram seguia fidel a Jahvè, el déu dels seus avantpassats. En una ocasió, Abram es va quedar sol davant l'altar construït pel seu pare. Va agafar un bastó i va destrossar totes les imatges excepte una, a qui li va col·locar el pal en una mà. Quan va arribar Tèrah, va preguntar-li què havia passat i Abram li respongué que els déus s'havien barallat entre ells. Tèrah no s'ho cregué i envià Abram al palau de Nimrod.


Tanakh: genealogia des d'Adam fins a David
De la Creació al Diluvi Adam Set Enoix Quenan Mahalalel Jèred Henoc Matusalem Lèmec Noè Sem
Origen dels Patriarques Arfaxad Xèlah Éber Pèleg Reú Serug Nahor Tèrah Abraham Isaac Jacob
De les Tribus al Regne Judà Fares Hesron Aram Amminadab Nahxon Salmon Booz Obed Jessè David