Tírion

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaTírion
TipusCiutat o poble de la Terra Mitjana Modifica el valor a Wikidata
Obrallegendari de Tolkien Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaEldamar i Tuna Modifica el valor a Wikidata

Tírion o Kôr Tírion és una ciutat fictícia que forma part del legendarium creat per l'escriptor britànic J. R. R. Tolkien que apareix a la seva novel·la El Silmaríl·lion. És la primera ciutat construïda pels elfs a Arda, i es troba a la badia d'Eldamar, a Aman.

Geografia i història fictícies[modifica]

Tírion es troba al turó de Túna, a la Vall del Calacirya, l'únic baluard on les muntanyes Pelóri es fan prou baixes com per ser franquejables.

Les descripcions de la ciutat de Tírion apunten cap a una bella ciutat de balcons blancs, escales de vidre, amb pisos de diamants i pedres precioses pertot arreu; a Tírion hi havia la Torre de Finwë, que a la seva cúspide lluïa una formosa làmpada de vidre, la llum de la qual podia veure's des de ben lluny. Davant de la torre hi havia una plaça on al centre s'hi plantà el primer arbre blanc, nascut dels fruits del Telpérion.

Al començament la ciutat fou habitada pels nóldor i els vànyar, però després que aquests darrers decidissin viure amb els vàlar, Tírion quedà en mans dels nóldor.

Allà hi regnà Finwë amb la seva família, però després de l'expulsió de Fèanor, el seu fill més gran, s'exilià amb ell. A Tírion hi quedaren Fingolfin i Finarfin, els seus fills petits, però després de fugir els nóldor, a Tírion només hi quedà Finarfin regnant amb una fracció molt reduïda del seu poble.