TRAM Metropolità d'Alacant

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
TRAM Metropolità d'Alacant
tram

TRAM-Alacant logo.png

Inauguració 1999
Operador FGV
Tipus servei Tren lleuger - tramvia - metro
Municipi(s) Alacant, El Campello, Sant Vicent del Raspeig, Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Benissa, Teulada, Calp, Gata de Gorgos i Dénia
Territori cobert Alacantí, Marina Baixa, Marina Alta
Línies 5 (actuals)
Estacions 53
TRAM-Alacant logo.png TRAM Alacant
TRAM - Alicante Logo-L1.svg Línia 1 TRAM - Alicante Logo-L2.svg Línia 2
TRAM - Alicante Logo-L3.svg Línia 3 TRAM - Alicante Logo-L4.svg Línia 4
TRAM - Alicante Logo-L5.svg Línia 5 TRAM - Alicante Logo-L6.svg Línia 6
TRAM - Alicante Logo-L8.svg Línia 8 TRAM - Alicante Logo-L9.svg Línia 9
altres línies
Cercanias Logo.svg Rodalies d'Alacant
Logo, Renfe Media distancia.PNG Mitjana distància
LD in white letters on a gray background.png Llarga distància

El TRAM Metropolità d'Alacant és la marca comercial amb què Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), empresa depenent de la Generalitat Valenciana, gestiona la xarxa de metro i tramvia de la ciutat d'Alacant i la seua àrea metropolitana, a més de diversos municipis de les comarques de la Marina Baixa i de la Marina Alta.

L'inici d'aquest sistema de transport se situa en l'antic Trenet de la Marina, ferrocarril construït al segle XIX que recorria tota la Costa Blanca des d'Alacant fins a Dénia passant per Benidorm o Altea i que primer va pertànyer a FEVE i després a FGV i que actualment ha donat origen al TRAM.

El TRAM és un sistema híbrid de transport que combina el tramvia en superfície i el tren lleuger, tant en superfície com en subterrani fins a velocitats de 110 km/h) en el nucli urbà i fins a poblacions pròximes de l'àrea metropolitana i altres més llunyanes.

Línies[modifica]

Mapes del TRAM respecte del País Valencià i la Costa Blanca.Mapes del TRAM respecte del País Valencià i la Costa Blanca.

Mapes del TRAM respecte del País Valencià i la Costa Blanca.

Xarxa TRAM
Línia Terminals Llargària Estacions Vehicle Andana
TRAM - Alicante Logo-L1.svg Pl. Estels ↔ Benidorm 42,691 km 14 Tren tramvia 80 m
TRAM - Alicante Logo-L2.svg Pl. Estels ↔ Sant Vicent del Raspeig 12 km 12 tramvia 65 m
TRAM - Alicante Logo-L3.svg Pl. Estels ↔ El Campello > Venta Lanuza 23,039 km 19 tren tramvia 80 m
TRAM - Alicante Logo-L4.svg Pl. Estels ↔ Av de la Corunya 11 km 9 tramvia 65 m
20px La Vila Joiosa ↔ Garganes (en estudi) 20,4 km 13 tramvia 80 m
TRAM - Alicante Logo-L6.svg El Palamó ↔ Mutxamel (en estudi) ?? km ?? ?? ?? m
TRAM - Alicante Logo-L7.svg Alacant ↔ Elx (en estudi) ?? km ?? ?? ?? m
TRAM - Alicante Logo-L8.svg Terra Mítica ↔ Benidorm Centre (en estudi) ?? km 4 ?? 65 m
TRAM - Alicante Logo-L9.svg Altea ↔ Dénia 60 km 13 automotor 80 m
L10 Elx ↔ Aeroport de l'Altet (en estudi) ?? km ?? ?? ?? m
TOTAL operatiu (6 línies) 97,894 km 51
Línies del TRAM Metropolità d'Alacant
 • Línia 1 (TREN-TRAM): Actualment des de plaça dels Estels fins a Benidorm. El seu traçat serà des de l'Estació Intermodal fins a Dénia. Té el mateix recorregut que la línia Alacant-Dénia antiga però amb menys parades que les anteriors.
 • Línia 2: El seu traçat va des de l'estació Intermodal fins a Sant Vicent del Raspeig, passant pel Bulevard del Pla, l'Hospital General, Mare de Déu del Remei, la Universitat d'Alacant i acabant a Sant Vicent del Raspeig.
 • Línia 3 (Tramvia de la Costa): Va entre la plaça dels Estels (futurament l'Estació intermodal) i el Campello, comunica el centre de la ciutat amb les platges de Sant Joan i El Campello, les unitats mòbils d'aquesta línia són trens-tram, que en la L3 circulen a un màxim de 80 km/h, el traçat es realitza en uns 25 minuts i la línia mesura 16 km.
 • Línia 4 (Platja de Sant Joan): Actualment (2010) va des de la plaça dels Estels fins a l'avinguda de la Corunya, comparteix amb la L3 el tram entre la plaça dels Estels i Lucentum (ambdues de 3 vies), dóna servei al barri del Cap de l'Horta, la zona de Míriam Blasco i al barri de la Platja de Sant Joan.
 • Línia 5: Encara en projecte. Va des de la parada de la Vila Joiosa fins a la parada de Garganes a Altea. Aquesta línia donarà servei als municipis de La Vila, Benidorm, l'Alfàs del Pi i Altea.
 • Línia 6: Recentment anunciada, comunicarà el centre de la ciutat amb el cementeri municipal, passant pels barris de Benalua i la Florida.
 • Línia 8: Serà la línia interna de Benidorm. Anirà, en una branca, des de la parada de Benidorm (que en un futur es trobarà a l'Estació d'Autobusos) fins al centre de la ciutat fins al Racó de l'Oix i, per l'altra branca, fins a la mateixa Terra Mítica.
 • Línia 9 (Nord): Aquesta línia recorre tota la costa de la Marina, des de l'estació de Benidorm, passant per municipis com Altea, Calp o Dénia.

Recorregut subterrani[modifica]

Estació del Mercat Central

Es tractarà d'un túnel de quasi 3 km de longitud, que travessa el centre d'Alacant des del viaducte que creua l'avinguda de Dénia fins a la futura estació intermodal. Discorrerà pel subsòl de la muntanya Benacantil i les avingudes d'Alfons X El Savi i Estació per davall d'un aparcament subterrani de dues plantes.

Tindrà sis estacions subterrànies: MARQ, Mercat central construïda a 22 metres de profunditat, que inclou un auditori, i Plaça dels Estels, que ja estan en servici i Estació intermodal, Gran via i Avinguda d'Oriola on s'intercanviaran diversos modes de transport, l'esmentada estació del TRAM junt amb l'Estació Intermodal tindrà tres vies, dos per a les L1 i L2 i una altra per als trens amb destí Dénia.

A principis de l'any 2006 s'ha finalitzat el túnel pel tram que discorre per davall de la muntanya Benacantil i en maig de 2007 van entrar en funcionament les estacions de "MARQ" i "Mercat central". L'estació d'"Estels" va entrar en funcionament el 18 de juny de 2010. El túnel i les seues 6 estacions seran compartides per les línies 1, 2, 3 i 4.

Història[modifica]

 • 1914: Naix la línia ferroviària Alacant-Altea anomenant-se el trenet de la Marina
 • 1916: Naix la prolongació Altea-Dénia consolidant-se el trenet.
 • 1997: A causa dels creixents problemes de mobilitat i creixement urbanístic i demogràfic comença a plantejar-se la construcció d'un nou sistema de transport urbà i metropolità basat en la remodelació i modernització d'aquest eix ferroviari.
 • 1999: Naix el projecte del TRAM metropolità.
 • 2002: Comencen les obres en alguns trams.
 • 2003: Posada en marxa del primer tram que situa a Alacant com la cinquena àrea metropolitana d'Espanya, després de Madrid, Barcelona, Bilbao i València a disposar d'un sistema de transport urbà, modern i d'alta capacitat.
 • 2006: S'acaba la primera part del túnel que travessa el centre de la ciutat, concretament el que discorre davall la muntanya Benacantil i acaba en la futura estació subterrània de "Mercat central".
 • 2007: El 10 de maig s'inaugura l'estació del Mercat posant-se en marxa el tram entre La Isleta i el Mercat i establint-se 3 línies: La L3, L4 i L9. També s'inauguren les cotxeres i tallers del TRAM al Campello.
  • El 31 de juliol entra en marxa la línia 1 de Tren-tram fins a l'estació de la Creueta.
Tallers i cotxeres del TRAM Metropolità d'Alacant al Campello
 • 2008: El 2 de juny s'inaugura la prolongació de la línia 1 de Tren-tram fins a l'estació de Benidorm traslladant-se el transbord de la línia 1 a la 9 a l'estació de Benidorm en comptes de la Creueta.

Parc mòbil[modifica]

Tren lleuger Alstom
Tramvia de Bombardier Flexity-Outlook

Actualment (2006) presten serveis 5 unitats Siemens cedides per la xarxa de MetroValencia.

Així mateix, estan encarregades 9 unitats de tren-tram a Alstom, amb capacitat per a 303 passatgers i velocitat màxima de 110 km/h, aquests vehicles estan capacitats per a poder realitzar trajectes mixtos, és a dir de tramvia sobre un traçat urbà o de tren de rodalia en un mitjà suburbà o metropolità (podent abastar en aquest últim cas els 100 km/h). FGV també hi ha encarregat 30 unitats de tramvies flexity a Bombardier per a les seues xarxes a Alacant i València, dels quals 10 seran per a la xarxa d'Alacant. Quan la capital alacantina reba la nova flota tramviària, els siemens cedits per València tornaran a la capital del Túria.

Actualment (2006) s'han reformat, modernitzat i adequat a la marca comercial "TRAM metropolità" els trens MAN dièsel que circularan entre Altea i Dénia.

L'arribada del primer dels 9 Tren-Tram que Alstom està construint en la seua factoria d'Albuixec (València) s'espera per a finals de maig del 2006. Després d'un breu període habitual de proves al llarg de la línia entrarà posteriorment en servei.

Durant el mes d'agost s'espera que comencen a arribar els tramvies de Bombardier de la família Flexity Outlook que aniran incorporant-se progressivament a la línia i als seus ramals. Igualment s'espera que les freqüències en la línia vagen disminuint progressivament amb el suport del nou material tramviari i alhora que es vagen obrint al públic posteriors trams i ramals.

Futures ampliacions[modifica]

Finalment, el consistori junt amb la Conselleria de Transports preveuen la construcció de noves línies que discorreran des de l'Estació Central Intermodal d'Alacant fins a la part sud de la ciutat. D'esta manera es contribuirà a acostar la xarxa Tram a barris tan poblats com La Florida, Babel, etc. i la unió d'Alacant i l'Hospital Universitari de Sant Joan per la Platja fins a arribar a Mutxamel. En una fase posterior es contempla la possibilitat de tancar un anell tramviari entorn del centre de la ciutat.

Es projecta, de la mateixa manera, que el Tram arribe a mitjà termini a la nova estació intermodal amb la que constarà l'Aeroport internacional de l'Altet-Alacant després de la remodelació i ampliació de què està sent objecte.

També estan previstes noves línies a Elx que es comunicara amb Alacant a través de la Via Parc i entrarà pel nord de la ciutat, aeroport, Santa Pola i Torrevella.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: TRAM Metropolità d'Alacant Modifica l'enllaç a Wikidata
Portal

Portal de la ciutat d'Alacant

Coord.: 38° 21′ 55.012″ N, 0° 26′ 39.64″ O / 38.36528111°N,0.4443444°O / 38.36528111; -0.4443444