Tabaré (epopeia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreTabaré
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJuan Zorrilla de San Martín Modifica el valor a Wikidata
PublicacióParís Modifica el valor a Wikidata, 1887 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerepoema èpic Modifica el valor a Wikidata

Tabaré és un poema èpic en llengua castellana i l'obra cabdal de l'excriptor uruguaià Juan Zorrilla de San Martín.[1] Compost de 4.736 versos dividits en deu cants és considerat com a l'epopeia nacional de l'Uruguai.[2] Zorrilla va escriure el llibre a Argentina durant el seu exili per mor d'oposar-se al govern uruguaià.[2] El llibre es va publicar a París el 1887.[3]

Tracta de l'idil·li amorós de l'indi Tabaré i l'espanyola Blanca. Té com a fons la dura guerra travada entre castellans i charrúas al territori de l'actual Uruguai a final del segle xvi. És considerat com una de les joies de la literatura uruguaiana en llengua castellana.

S'han de traçar elements lírics i idiomàtics usats en aquesta composició, que van aparèixer anteriorment al poema de La leyenda patria.[3]

Referències[modifica]

  1. «Juan Zorrilla de San Martín». Gran Enciclopèdia Catalana. Grup Enciclopèdia. [Consulta: 5 setembre 2022].
  2. 2,0 2,1 Arias Solis, Francisco «Juan Zorrilla de San Martín» (en castellà). Analítica, 04-12-2006 [Consulta: 5 setembre 2022].
  3. 3,0 3,1 Zorrilla de San Martín, Juan. «Pròleg per Raúl Montero Bustamante». A: Tabaré (en castellà). 2a. Mosca Hermanos, 1962.