Tailandesos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàTailandesos

Xicots tailandesos durant l'acomiadament dels pares a la cerimònia del noviciat budista
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total66,000,000 (aproximadament)
Llenguatailandès
ReligióBudisme
Part deTais Modifica el valor a Wikidata
Grups relacionatsIsaan, lao
Geografia
EstatTailàndia Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Tailàndia

Els tailandesos, thai o siamesos (en tailandès, ไทยสยาม; en anglès, Tai Siam[1][2][3][4][5]) són el grup ètnic majoritari de Tailàndia. Parlen el tailandès i formen part del grup etnolingüístic dels tais. El terme tailandès es pot aplicar també a tots els habitants de Tailàndia, i inclou, a part dels thai, molts altres grups ètnics.

Etnologia[modifica]

Bandera de l'antic Regne de Siam entre 1855 i 1916
La festivitat del Loy Krathong

Els pobles tais vivien originàriament als voltants del sud de la Xina, on es coneixien com a nanzhao o nanman i sembla que varen emigrar a la zona de Siam vers el segle vi aC.

Amb el pas dels segles, han aparegut diferenciacions en les diverses zones de l'antic Regne de Siam i, actualment, el grup dels thai es pot subdividir en diversos grups regionals.

Els tailandesos pertanyen a un dels pocs pobles de l'Àsia que no va patir els efectes de la colonització per part de les potències europees. El Regne de Siam va reeixir a mantenir-se independent fins a l'edat del postcolonialisme. Tot i així, el país va ser breument ocupat pels japonesos durant la Segona Guerra mundial.

Durant les guerres del temps de la guerra freda, que varen assolar la zona, els tailandesos varen reeixir a mantenir-se al marge de les catàstrofes bèl·liques que varen destruir els països veïns, com el Vietnam, Laos i Cambodja. Tot i així, la presència massiva de militars americans a les bases aèries arreu del país va fer proliferar bars i hotels dedicats a la prostitució.[6] Acabada la Guerra del Vietnam, els militars americans varen tornar als Estats Units, però la prostitució va continuar amb la tendència de visitar Tailàndia amb la finalitat coneguda en anglès com a sex-tourism, turisme sexual.

Actualment, la majoria dels thai viuen a Tailàndia, però hi ha minories importants als Estats Units, Laos, Malàisia, Singapur i Taiwan.

Costums[modifica]

Antiga dansa tailandesa

Els thai són predominantment budistes, però exhibeixen una gran tolerància vers altres religions. Se senten representants per la monarquia tailandesa i exhibeixen un gran respecte i veneració vers els membres de la família reial, especialment vers el rei i la reina.

El poble thai gaudeix d'una cultura molt antiga i refinada. Aquesta s'exhibeix en una gran varietat de danses, costums, arquitectura i productes artesans. També és molt variada la cuina tailandesa, un dels plats de la qual, el Tom Yam, s'ha estès arreu del món.

Un esport local molt popular al país és la boxa tailandesa, que ha influït molt en el naixement de la modalitat coneguda com a kick-boxing o boxa a base de cops de peu.

Potser una de les contribucions més conegudes del poble thai a la cultura internacional és l'expressió "bessons siamesos". Aquest nom prové dels germans Chang i Eng Bunker (Thai: อิน-จัน, In-Chan) (1811–1874), germans nascuts a la zona de Samut Songkhram de Siam, ara Tailàndia. Chang i Eng varen viatjar amb el circ de P. T. Barnum durant molts anys, apareixent davant del públic com als "Bessons Siamesos". Finalment, es varen instal·lar a Wilkesboro, Carolina del Nord, Estats Units.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Cheesman, P. (1988). Lao textiles: ancient symbols-living art. Bangkok, Thailand: White Lotus Co., Thailand.
  2. Fox, M. (1997). A history of Laos. Cambridge, U.K.: Cambridge University Press.
  3. Fox, M. (2008). Historical Dictionary of Laos (3rd ed.). Lanham: Scarecrow Press.
  4. Goodden, C. (1999). Around Lan-na: a guide to Thailand's northern border region from Chiang Mai to Nan. Halesworth, Suffolk: Jungle Books.
  5. Wijeyewardene, G. (1990). Ethnic groups across national boundaries in mainland Southeast Asia. Singapore: Institute of Southeast Asian Studies.
  6. In Udon, the number of prostitutes quintupled in the decade starting 1966 - The Nation Arxivat 2022-08-15 a Wayback Machine. (anglès)

Bibliografia[modifica]

  • Girsling, John L.S., Thailand: Society and Politics (Cornell University Press, 1981). (anglès)
  • Terwiel, B.J., A History of Modern Thailand (Univ. of Queensland Press, 1984). (anglès)
  • Wyatt, D.K., Thailand: A Short History (Yale University Press, 1986). (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tailandesos