Tallacircuit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un tallacircuit magnetotèrmic de dues fases

Un tallacircuit, disjuntor o interruptor automàtic és un dispositiu capaç d'interrompre o obrir un circuit elèctric quan la intensitat del corrent elèctric que hi circula excedeix d'un determinat valor o, en el cas que es produeixi un curtcircuit, amb l'objectiu de no causar danys a la instal·lació elèctrica. A diferència dels fusibles, que s'han de canviar després que el fongui la sobreintensitat, el tallacircuit es pot tornar a activar un cop s'hagi localitzat i arreglat la causa que l'ha fet saltar.[1]

Se'n fabriquen de diferents mides i característiques, i per això se'n poden trobar en habitatges, indústries i comerços.

Característiques i tipus[modifica]

Els paràmetres més importants d'un tallacircuit són:

  • Calibre o corrent nominal: Corrent de treball per la qual està dissenyat el dispositiu.
  • Tensió de treball: Tensió per la qual està dissenyat el tallacircuit.
  • Potència de tall: Intensitat màxima que el tallacircuit pot interrompre. Amb intensitats elevades es poden produir fenòmens com arc voltaic, fusió i soldadura de materials que impedirien que s'obrís el circuit.
  • Potència de tancament: Intensitat màxima que pot circular pel dispositiu en el moment de tancar sense que pateixi desperfectes per un xoc elèctric.
  • Nombre de pols: Nombre màxim de conductors que es poden connectar l'interruptor automàtic.

La majoria de tallacircuits són de corrent altern, però també n'hi ha de corrent continu.

Diagrama de un interruptor magneto-tèrmico

Els tipus més habituals de tallacircuits són:

Coloquialment se li diu "automàtics", "fusibles", "breaker" -de circuit breaker- o fins i tot "ploms" als tallacircuits magnetotèrmics i al diferencial instal·lats als habitatges.

En el cas dels ferrocarrils, s'utilitza un tallacircuit per obrir i desconnectar la línia principal de tensió, tallant el corrent directament a partir del pantògraf a la resta del tren.

Funcionament[modifica]

El tallacircuit internament.
  • Dispositiu tèrmic (present a la majoria de tallacircuits tèrmics i magnetotèrmics):

Està compost per un bimetall calibrat pel qual circula el corrent que alimenta la càrrega. Quan supera a la intensitat per a la qual està construït l'aparell, s'escalfa, es va dilatant i provoca que el bimetall s'arquegi, fet que produeix que l'interruptor s'obri automàticament.

  • Dispositiu magnètic (present a la majoria de tallacircuits magnètics i magnetotèrmics):

Està format per una bobina, un nucli i una part mòbil. La intensitat que alimenta la càrrega travessa la bobina, i en el cas que sigui molt superior a la intensitat nominal de l'aparell es crea un camp magnètic que és capaç d'arrossegar la part mòbil i provocar que s'obri el circuit de forma quasi instantània.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tallacircuit

Referències[modifica]