Tangelo (fruit)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tangelo

El tangelo és una espècie de cítric. Pot ser un híbrid entre mandarina i pampelmusa o mandarina i aranja.

Podria haver-se originat en el sud-est d'Àsia fa uns 3.500 anys. Els fruits poden ser de la grandària del puny d'una persona adulta i tenen un sabor semblant a la mandarina, però més sucós, fins al punt de no tenir massa polpa però si produir un excel·lent suc. Els tangelos tenen generalment la pell lliure i són més fàcils de pelar que les taronges.[1] Són fàcilment distingibles de les taronges per una característica protuberància que el fruit té en la seva inserció amb el peduncle.

Varietats[modifica]

Tangelo Orlando[modifica]

Aquest tangelo de maduració primerenca destaca pel seu suc suau i dolç. Els seus fruits són una mica aplatats i grans. En l'hemisferi nord es recol·lecta entre novembre i principis de febrer. Aquest tangelo es va produir de l'encreuament entre aranja Duncan i mandarina Dancy. W. T. Swingle del Departament d'Agricultura dels Estats Units està reconegut com el creador d'aquest híbrid en 1911. Quan es va començar a conrear va rebre el nom de Lake Tangelo. Els arbres d'aquesta varietat són de gran grandària i són fàcils de reconèixer per les seves fulles abarquillades. El tangelo Orlando és una de les varietats més resistents al fred. No obstant això, el seu pol·len és autoincompatible pel que es recomana plantar al costat d'altres varietats de taronja, de manera que es millori la pol·linització.

Tangelo Minneola[modifica]

El tangelo Minneola és també un encreuament entre aranja Duncan i mandarino Dancy, i es va produir en 1931 en l'Estació Experimental del Departament d'Agricultura Estats Units en Orlando. Molts dels fruits d'aquest tangelo tenen un característic bony al costat del peduncle donant-li una forma semblant a una campana. El fruit sol ser bastant gran, normalment entre 22 i 25 cm de diàmetre. El color de la pell és bonic, en la maduresa és de color vermellós ataronjat brillant. La pell és relativament prima i es pela fàcilment. També és un fruit sucós. Té poques llavors, podent variar el seu nombre entre zero i un màxim d'unes dotze per fruit. El seu pol·len no és totalment autocompatible, per la qual cosa es recomana plantar-ho al costat d'altres espècies que el pol·linitzin, com pot ser la mandarina Temperi, Sunburst o Fallglo. Sol tenir una bona producció tots els anys.

El fruit madura entre desembre i febrer en l'hemisferi nord.

Interaccions amb medicaments[modifica]

Fins ara, un estudi ha demostrat que no es produeixen interaccions amb estatinas a l'inrevés que ocorre amb les aranges. això, a pesar que els tangelos procedeixen d'un encreuament d'aranja amb mandarina. Això sembla haver-se d'al fet que les furanocumarinas de les aranges, no es troben en els tangelos. A causa d'això, algunes possibles reaccions són temporals.[2]

Referències[modifica]

  1. Communications, IFAS. «Sarasota County - UF/IFAS Extension» (en anglès). [Consulta: 30 desembre 2017].
  2. «Publication : USDA ARS». [Consulta: 30 desembre 2017].
  • [1] Descripció de tangelo de l'obra Fruits of Warm Climates, (1987, ISBN 0-9610184-1-0).
  • Jackson, Larry K. and Futch, Stephen H., Fact Sheet HS-171 Retrieved March 28, 2005.
  • Krezdorn, A.H. 1981. "Fruit Set of Citrus." Proc. Int. Soc. Citriculture. 1981:249-253.
  • Krezdorn, A.H. 1977. "Influence of Rootstock on Mandarin Cultivars." Proc. Int. Soc. Citriculture. Vol. 2. pàg. 513-518.
  • Krezdorn, A.H. and W.J. Wiltbank. 1968. "Annual Girdling of 'Orlando' Tangelos over an Eight-Year Period." Proc. Fla. State Hort. Soc. Vol. 81:29-35.
  • Saunt, James. 2000. Citrus Varieties of the World. Sinclair International Limited, Norwich, England. p. 82.
  • Tucker, D.P.H., S.H. Futch, F.G. Gmitter, and M.C. Kesinger. Florida Citrus Varieties. 1998. SP-102. University of Florida. p. 31.
  • Tucker, D.P.H., A.K. Alva, L.K. Jackson, and T.A. Wheaton. 1995. Nutrition of Florida Citrus Trees. SP-169. University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences, Cooperative Extension Service. p. 27.
  • Whiteside, J. O. 1979. "Alternaria Brown Espot of Dancy Tangerine and its Control." Proc. Fla. State Hort. Soc. 92:34-37.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tangelo