Vés al contingut

Tapinocephalus atherstonei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTapinocephalus atherstonei Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
FamíliaTapinocephalidae
GènereTapinocephalus
EspècieTapinocephalus atherstonei Modifica el valor a Wikidata
Owen, 1876
Nomenclatura
Sinònims
  • Taurops

Tapinocephalus ('cap humil') és un gènere de grans dinocèfals herbívors que visqueren al període Permià mitjà. Aquests animals corpulents i rabassuts es caracteritzaven per tenir la part superior del crani ossificada i un morro curt. Es creu que, com la resta dels membres de la seva família, el comportament intraespecífic d'aquests animals incloïa la lluita a cops de cap entre si, possiblement per defensar territoris o lluitar per les femelles.

Es coneixen restes fòssils consistents en elements cranials i postcranials de Tapinocephalus en els horitzons inferior, mitjà i superior del conjunt faunístic Tapinocephalus (Capitanià) dels llits inferiors del Beaufort del Karoo de Sud-àfrica. Només es considera vàlida en aquest gènere l'espècie tipus, T. atherstonei.

El tapinocèfal era un dels animals més grans del seu temps, amb 3 m de llargada i 1,5 a 2 t de pes.

Classificació

[modifica]
Cintura escapular i extremitat anterior de Tapinocephalus atherstonei, espècimen 5611

Tapinocephalus atherstonei és l'única espècie del gènere. Es coneix per uns quants cranis i ossos postcranials. El crani és gran, amb un sostre cranial marcadament paquiostòtic, ossos frontals massius i morro curt semblant al de Moschops. Taurops n'és un sinònim. Aquest animal sobrevisqué fins al final de la zona a la qual dona nom, zona Tapinocèfal. Phocosaurus megischion, que es troba també fins al final de la zona Tapinocèfal, es diferencia de Tapinocephalus només en el fet que la transició dels frontals al morro no és abrupta.

Referències

[modifica]
  • Boonstra, L.D. 1956, "The skull of Tapinocephalus and its near relatives" Annals of the South African Museum, 43 Part 3 pp. 137-169, 17 figs, plate 4.
  • 1969. The fauna of the Tapinocephalus Zone (Beaufort beds of the Karoo). Ann. S. Afr. Mus. 56:1–73.
  • King, Gillian M., 1988 "Anomodontia" Part 17 C, Encyclopedia of Paleoherpetology, Gutsav Fischer Verlag, Stuttgart and New York.

Enllaços externs

[modifica]