Tarot Rider-Waite

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Tarot Rider-Waite (publicat originàriament el 1910) és, avui dia, un dels jocs de Tarot més utilitzats en el món.[1] Altres noms amb els que és conegut és el de Rider-Waite-Smith, Waite-Smith, Waite-Colman Smith simplement el Tarot Rider o el Tarot Waite. Les cartes van ser dibuixades per la il·lustradora Pamela Colman Smith segons les instruccions de l'acadèmic i místic Arthur Edward Waite, i publicades per la Rider Company.

Característiques[modifica]

Mentre les imatges són senzilles, els detalls i els fons presenten simbolisme abundant. Alguns motius es mantenen similars als que es poden trobar en els jocs més primerencs, com el de Marsella, però en general els dissenys de Waite i Smith se separen considerablement dels seus predecessors. S'eliminà la imatgeria cristiana dels jocs anteriors, com  per exemple la carta del Papa, que esdevé el «Hierofanta» o la Papessa que es converteix en la «Sacerdotessa». Els Arcans menors, que en els primers dissenys oferien dissenys més senzills i simbòlics, foren il·lustrats amb imatges per Smith, inspirant-se en el Tarot Sola-Busca. La simbologia utilitzada rebé una forta influencia de l'ocultista i mag del segle XIX Eliphas Levi.

Publicació[modifica]

Les cartes es publicaren per primer cop el 1910 per la William Raider & Son de Londres. L'any següent les acompanyava una breu guia d'A. E. Waite titulada La Clau al Tarot, proporcionant un resum de les tradicions i història darrere de les cartes, textes sobre interpretacions i descripcions extenses dels seus símbols. L'any següent, es publicà la versió revisada i reanomenada com, Clau Pictòrica al Tarot, presentada amb una versió en blanc i negre de tots els arcans. Diverses versions més tardanes del joc, com el Tarot Universal Waite, hi incorporaren color. El Tarot del Centenari Smith-Waite va ser publicat en 2009 per U. S. Games Systems, Inc.  en commemoració del centenari de la creació del joc. Aquesta baralla és una reproducció fidel de l'original de 1910 i utilitza els colors originals escollits per Smith.[2]

Estat de copyright[modifica]

En el Regne Unit, i per extensió la resta de la Unió Europea, els drets d'autor expiraran 70 anys després de la mort d'Smith, a finals de 2021. [3]

En els Estats Units d'Amèrica, el joc esdevingué de domini públic el 1966, (28 anys després de la publicació + 28 anys més de renovació). de manera que ha estat disponible per l'ús d'artistes americans en diferents i nombrosos projectes. U. S. Games Systems, Inc té una reclamació de copyright sobre la versió actualitzada del joc que va publicar el 1971, però només cobreix  el material nou afegit a la feina preexistent (per exemple, dissenys en els darreres de les cartes i en la caixa).

Referències[modifica]

  1. Visions and Prophecies. Alexandria, VA: Time-Life Books, 1988.
  2. «Smith-Waite Centennial Tarot Deck». U.S. Games Systems, Inc.. [Consulta: 14 novembre 2016].
  3. «Ownership of copyright works - Detailed guidance». GOV.UK, 19-08-2014. [Consulta: 28 setembre 2016].