Clau (falca)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tatxa)
Infotaula equipament informàticClau

Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
ÚsFixador
Utilitzat perFusta, formigó
Característiques
Materialfilferro Modifica el valor a Wikidata
Quatre claus d'acer.
Falca de fusta del segle XVII
Punta

Un clau, tatxa o punta és un tija metal·lica prima i allargada amb punta esmolada i una cabota que rep les picades.[1] Es fa servir com a element d'unió. Es fan servir per subjectar dos o més objectes i són els elements d'unió més simples existents. La seva forma és cilíndrica, en un extrem acaben en punta i en l'altre hi ha el cap o cabota. Les puntes són claus però de menys grandària. Un clau es clava amb un martell. El clau es basa en el principi mecànic de les falques. L'elasticitat i el fregament fan possible que els claus quedin fixos un cop penetren dins els materials que s'han d'unir.

La majoria de claus i puntes són d'acer, encara que n'hi ha de llautó, coure i bronze. Aquests últims són menys resistents que els d'acer i només s'utilitzen pel seu valor decoratiu o bé per resistir millor l'oxidació. Amb aquest fi també es poden emprar claus d'acer inoxidable o galvanitzats.

Tipus[modifica]

  • Tatxa: Clau curt amb la cabota grossa i plana.
  • Cònic: Tenen el cap de forma cònica per tal que quedi embotit a la fusta i així es vegin menys. Fins i tot es poden enfonsar amb un rèbol i tapar el forat amb pasta o massilla.
  • Pla: Són claus amb el cap pla, de manera que no queden incrustats dins la fusta.
  • Rodó: Són puntes amb el cap rodó que tampoc poden quedar embotits. Se solen utilitzar per clavar xapa metàl·lica sobre fusta.
  • De roseta: Clauet amb la cabota treballada en forma d'estel.
  • Clau d'enllatar: Són claus grossos, d'uns 10 cm de llargària que s'utilitzen entre altres usos com a gafes per subjectar els bastiments de portes i finestres a les parets.
  • Punta per a fixes: Són puntes molt petites i sense gaire cap. Es fan servir per subjectar els llistons que aguanten els vidres de les finestres. Solen ser plans en lloc de cilíndrics i mesuren entre 12 a 19 mm.
  • Grampilló: Són molt semblants a les grapes. És un clau doblegat en forma de U, no gaire gran i amb dues puntes. Poden dur una protecció de plàstic si s'utilitzen com a grapes de cables elèctrics. Mesuren de 12 a 40 mm.
  • Clau amb estries: Molt útils per fixar taulers, ja que tenen estries que fan difícil arrancar-los. Les seves longituds van des de 12 fins a 50 mm.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Abad, F. Xavier. Unió de materials. Barcelona: Castellnou, 1996, p. 74 Lisbn=84-8287-049-1. .