Tauló

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tauló de fusta com els que s'empra en la construcció dels vaixells medievals catalans.

Es denomina tauló (augmentatiu del llatí: tabula ) una peça de fusta plana, allargada i rectangular, de cares paral·leles, més alta o llarga que ampla, emprada en la construcció de vaixells, cases, ponts, etc.[1]

Sol ser de fusta serrada, amb més de 38 mm de gruix, i d'una amplada normalment superior a 63 mm. Si l'amplada és inferior a 63 mm i el gruix menor de 38 mm se'n diu tauler.

També rep el nom de tauler una planxa de fusta o altre material (composta d'un tauler o més) on es pengen de la paret els anuncis per a ser llegits per un determinat públic (per exemple un butlletí). D'aquestes paraules ha derivat al tauler d'anuncis digital Bulletin Board System

Usos[modifica]

De temps molt antics s'usen troncs tallats en forma de "tauló" per a construir ponts, passarel·les, vaixells o cases de fusta, inclosos sòls, revestiments i mobles. També serveix com a suport per a formar taules o prestatgeries (per emmagatzemar aliments, objectes, etc.). El seu té origen en l'hàbitat de la casa neolítica, els empraven els pastors per curar els formatges (els deixaven assecar sobre taulons).

Els taulons han estat han estat en el passat, la base del transport marítim. Al ser de fusta suren a l'aigua, i són fàcils de mecanitzar, de manera que, durant molts segles, van ser utilitzats com a "matèria primera bàsica" en la construcció de vaixells, fins que en els temps moderns, han estat substituïts per altres materials (acer, alumini, fibra de vidre, etc.).

Exemples[modifica]

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Karen Bush Gibson. Plank Houses. Capstone Press, 1 gener 2005, p. 5–. ISBN 9780736837255 [Consulta: 28 gener 2011].