Taula d'aire

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre superfície per realitzar experiments, especialment en òptica, que sura sobre un coixí d'aire per aïllar-la de les pertorbacions externes. Si cerqueu taula de joc on es crea un coixí d'aire per reduir la fricció, vegeu «taula d'aire (esport)».
Un sistema de làser sobre una taula d'aire

Una taula d'aire o taula òptica és una plataforma que s'utilitza per donar suport als sistemes utilitzats per a experiments d'òptica i d'enginyeria. A causa de l'òptica sovint exigeix ​​que les vibracions siguin de fraccions de micròmetres. Típicament les taules d'aire són molt pesades i, sovint utilitzen coixinets pneumàtics que actuen com un filtre passa baix a les vibracions. La superfície és típicament d'acer inoxidable amb una reixeta rectangular amb forats roscats.

En els sistemes òptics, especialment aquells que involucren la interferometria, l'alineació de cada component ha de ser extremadament precisa - tan precís com una fracció d'una longitud d'ona - en general uns pocs centenars de nanòmetres. Fins i tot les petites vibracions o tensions en la taula en la qual s'estableixen els elements podrien portar a la falla d'un experiment. Per tant, es requereix una taula extremadament rígida que ni es mogui ni es flexioni, fins i tot sota càrregues variables o vibracions. La superfície de la taula també ha de ser bastant plana, per permetre que els muntatges òptics de precisió facin un bon contacte amb el quadre sense balanceig i que facilitin un muntatge fàcil del sistema òptic.

Les primeres taules òptiques eren fetes de vegades d'una gran llosa de molt polida granit o diabasa.[1][2] Aquests materials són molt densos i rígids, la qual cosa inhibeix la flexió i el moviment de la superfície, la millora de l'estabilitat del sistema òptic. Les superfícies poden ser extremadament planes, cosa que és beneficiosa per a l'alineació dels sistemes òptics. Aquestes taules eren molt pesades i costoses, eren molt eficient a l'hora d'esmorteir les vibracions.[1][2] El muntatge de components sobre una superfície de granit també és difícil. El granit i la diabasa encara s'utilitzen per a petites superfícies planes de precisió, però les taules d'aire fetes d'aquests materials no són comunament disponibles en l'actualitat.

Les taules d'aire modernes es fan típicament de dues làmines superior i inferior d'acer, alumini o fibra de carboni, separades per una estructura de gelosia en forma de bresca, formant una mena de “sandvitx”. La superfície generalment té una reixa de forats roscats que permet cargolar-hi els components per ajustar-se al disseny del sistema òptic. Els components també podran unir-se a la superfície d'acer mitjançant bases magnètiques. Sovint, les potes de la taula són amortidors pneumàtics. Per a muntatges més exactes, també s'evita que els moviments de l'aire i els gradients de temperatura a la superfície tancant en una caixa de plàstic transparent, p. ex.: plexiglàs.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Fisher, James. «What you should know about optical tables» (pdf) p. 2. Newport.
  2. 2,0 2,1 Newport Corporation. «Vibration Control». Photonics.com.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Taula d'aire Modifica l'enllaç a Wikidata