Tauleta de queixa a Ea-nasir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaTauleta de queixa a Ea-nasir

Modifica el valor a Wikidata
Tipustauleta d'argila, consumer complaint (en) Tradueix, font documental, primer cas conegut i objecte arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Creacióc. 1750 aC
Lloc de descobrimentUr Modifica el valor a Wikidata
Mida11,6 (alçària) × 5 (amplada) × 2,6 (gruix) cm
Llenguaaccadi Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu Britànic (Camden) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventari131236 Modifica el valor a Wikidata

La tauleta de queixa a Ea-nāṣir és una tauleta d'argila que va ser enviada a l'antiga Ur, escrita cap al 1750 aC. És una queixa a un comerciant anomenat Ea-nāsir d'un client anomenat Nanni. Escrita en cuneiforme accadi, es considera la queixa escrita més antiga coneguda. Actualment es conserva al Museu Britànic.[1] El 2015, el contingut de la tauleta i Ea-nāsir en particular van guanyar popularitat com a mem d'Internet.[2][3]

Contingut[modifica]

Ea-nāsir va viatjar a Dilmun per comprar coure i va tornar a Mesopotàmia a vendre'l. En una ocasió particular, havia acceptat vendre lingots de coure a Nanni. Nanni va enviar el seu servent amb els diners per completar la transacció.[4] Nanni va considerar que el coure no era estàndard i no va ser acceptat. En resposta, Nanni va crear aquesta carta cuneiforme per enviar-la a Ea-nāsir. Hi ha inscrit una queixa sobre un enviament de coure de la qualificació incorrecta i problemes amb un altre.[5] Nanni també es va queixar que el seu servent (que s'encarregava de la transacció) havia estat tractat de manera grollera. Va afirmar que, en el moment d'escriure-la, no havia acceptat el coure, tot i haver-ne pagat els diners.

Adquisició[modifica]

La tauleta va ser descoberta i adquirida per Sir Leonard Woolley, liderant una expedició conjunta de la Universitat de Pennsilvània i el Museu Britànic de 1922 a 1934 a la ciutat sumèria d'Ur.[6] A més, s'han trobat altres tauletes a les ruïnes que es creu que eren l'habitatge d'Ea-nāsir. Aquests inclouen una carta d'un home anomenat Arbituram que es queixava que encara no havia rebut el seu coure, mentre que un altre diu que estava cansat de rebre coure de mala qualitat.[7]

Llegat[modifica]

La tauleta s'ha convertit en un mem d'Internet a causa de la seva naturalesa aparentment anacrònica, amb Forbes afirmant que s'assemblava a moltes queixes de clients a l'era moderna.[7] Ha estat reconeguda pels Guinness World Records com la "queixa de client més antiga".[8]

Referències[modifica]

  1. Hyken, Shep. «Oldest Customer Service Complaint Discovered: A Lesson from Ancient Babylon» (en anglès). [Consulta: 6 maig 2023].
  2. UCL. «The Legend of Ea-Nasir: how a Babylonian businessman became an internet meme» (en anglès), 08-12-2022. [Consulta: 6 maig 2023].
  3. Brinkley, Liv. «The World's Oldest Customer Complaint Is Almost 4000 Years Old» (en anglès americà), 17-03-2022. [Consulta: 6 maig 2023].
  4. «Sir Leonard Woolley and Ur of the Chaldees | Bible Interp». [Consulta: 6 maig 2023].
  5. «tablet | British Museum» (en anglès). [Consulta: 6 maig 2023].
  6. «Collections Online | British Museum». [Consulta: 6 maig 2023].
  7. 7,0 7,1 Killgrove, Kristina. «Meet The Worst Businessman Of The 18th Century BC» (en anglès). [Consulta: 6 maig 2023].
  8. «Complaint Tablet To Ea-Nasir - World's Oldest Complaint Letter» (en anglès americà). Arxivat de l'original el 2023-05-30. [Consulta: 6 maig 2023].