Taxàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTaxàcies
Taxaceae Modifica el valor a Wikidata

teix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseConiferae
FamíliaTaxaceae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1822
Tipus taxonòmicTaxus Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Cephalotaxaceae Modifica el valor a Wikidata

Les taxàcies (Taxaceae) són una família de coníferes dins l'ordre de les pinals. Inclou el teix un arbre present als Països Catalans.[1]

Característiques[modifica]

La família de les taxàcies és molt antiga, car l'espècie Palaeotaxus rediviva data del Triàsic, fa més de 160 milions d'anys. El gènere Taxus començà a trobar-se en el Juràssic. El teix actual, no apareix fins al Quaternari i en l'actualitat, a part del tipus descrit per Linné, s'ha diversificat en set subespècies més.

Inclou, segons la interpretació taxonòmica que s'apliqui, tres gèneres que inclouen de 7 a 12 espècies (taxàcies en sentit estricte) o bé sis gèneres amb 28 espècies (taxàcies en sentit ampli que inclou tota la família Cephalotaxaceae).[2]

Prenen la forma de petits arbres o arbusts de fulles en espiral i persistents. Normalment són dioiques i rarament monoiques. Les flors femenines fecundades desenvolupen una estructura carnosa coneguda com a aril que només parcialment envolta la llavor.

Gèneres[modifica]

Referències[modifica]

  • Anderson, E. & Owens, J. N. (2003). Analysing the reproductive biology of Taxus: should it be included in Coniferales? Acta Hort. 615: 233-234. (conclusion is 'yes')
  • Chase, M. W. i cols. (1993). Phylogenetics of seed plants, an analysis of nucleotide sequences from the plastid gene rbcL. Ann. Missouri Bot. Gard. 80: 528-580.
  • Price, R. A. (2003). Generic and familial relationships of the Taxaceae from rbcL and matK sequence comparisons. Acta Hort. 615: 235-237.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Taxàcies