Taxiles (general)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaTaxiles
 Estrateg 

Activitat professional
Ocupació Militar
Modifica dades a Wikidata

Taxiles (Ταξίλης) fou un general de Mitridates VI Eupator, un els que gaudia de la màxima confiança del rei.

És esmentat per primera vegada el 86 aC quan Mitridates el va enviar amb un exèrcit de 110.000 homes a Europa, a Tràcia i Macedònia, en suport d'Arquelau. Va sotmetre Amfípolis (que inicialment li havia plantat cara) i després d'atemorir als macedonis va avançar sense oposició cap a Tessàlia i Fòcida.

Allí va assetjar Elateia però fou rebutjat i es va retirar cap a Beòcia per unir-se a Arquelau. Les forces pòntiques unides foren derrotades per Luci Corneli Sul·la a Queronea.

Ja no torna a ser esmentat fins al 74 aC quan va dirigir junt amb Hermòcrates el gran exèrcit que Mitridates va enviar a envair Paflagònia i Bitínia (tardor). Durant el setge de Cízic és esmentat donant al rei encertats consells. Derrotats els pòntics i retirats cap al seu propi territori, Taxiles apareix junt amb Diofant com a comandant en cap de l'exèrcit que es va enfrontar a Luci Licini Lucul·le (cònsol 74 aC) a Cabeira (72 aC). Les seves accions van aconseguir reduir l'aprovisionament del general romà però al final la campanya va acabar amb la victòria romana i el camp reial va caure en mans de Lucul·le.

Taxiles va acompanyar a Mitridates en la seva fugida cap a Armènia i el 69 aC apareix al costat de Tigranes II d'Armènia a la gran batalla de Tigranocerta, quan va intentar contradir la confiança del rei armeni en la seva tàctica. Ja no torna a ser esmentat.