Tazerwalt

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:03, 21 abr 2016 amb l'última edició de CarlesMartin (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Tazerwalt o Tazarwalt (francès Tazeroualt) és un districte de la part sud-oest del Marroc a l'Anti Atles. Mesura uns 400 km² i està regat per uadi del mateix nom, afluent de l'Assif Massa.

Història

La regió fou ocupada per berbers Masmuda però no s'esmenta fins al temps del xerif idríssida Sayyid Ahmad al-Musa ( أحمد بن موسى السملالي ) un santó que va morir el 1563. La seva tomba (que inclou també a alguns descendents) és un lloc de pelegrinatge i d'una fira que es fa a l'avui anomenada Sidi Ahmad u-Musa a 44 km a l'est de Tiznit. El besnét del santó, el marabut Ali Abu Damia conegut com a Abu Hassun, va aconseguir el poder polític local i va esdevenir el cap de la zawiya del Tazerwalt el 1613 aprofitant l'afebliment de la dinastia sadita a la mort d'Àhmad al-Mansur (1603). El 1625 va fer fortificar la població d'Iligh que va esdevenir la seva capital. Va dominar el comerç saharià occidental amb l'ajut de jueus i va dominar extensos territoris a l'Atles a la meitat del segle arribant a dominar el Sus i la regió pre-sahariana entre l'Assif Souss i l'Assif Draa; va morir el 1659. La dinastia alauita sorgida al Sus va acabar amb el poder polític de la zawiya de Tazerwalt quan Mulay al-Rashid va destruir Iligh el 1670 i va dispersar cap al Sàhara als hereus d'Ali Abu Damia.

Al final del segle xviii la família marabútica dels Abu Damia tornava a Iligh sota el xerif Hashim ibn Ali i restablia el seu poder local. Hashim fou assassinat el 1825 però el seu fill Husayn ibn Hashim va seguir la seva obra. Aprofitant els jueus d'Iligh i les dues fires (mawsim) que es feien a la ciutat va convertir la ciutat en el major centre de negocis del Marroc sud-occidental, dominant el comerç saharià i comerciant també amb els europeus pel port d'Essaouira; Husayn reconeixia la sobirania i l'autoritat espiritual dels sultans alauites però de fet fou independent. El 1882 i 1886 el sultà Mulay Hasan va fer expedicions al Sus i en la segona d'aquestes el sultà va aprofitar per establir (restablir) la seva sobirania sobre el Tazerwalt i Husayn va morir. Iligh fou la capital administrativa de la regió del sud-oest que comprenia també el Sus al-Aksa. El 1884 es va construir un nou mausoleu dedicat a Sayyid Ahmad al-Musa que va substituir a l'existent.

El 1912 el pretendent Ahmad al-Hiba va resistir als francesos i va tenir com a centre d'operacions el Tazerwalt i el Sus. El conflicte va tallar el comerç amb els ports de la costa. Finalment el 1934 tot el Sus al-Aksa amb el Tazerwalt va quedar sotmès als francesos. Al cens de 1936 la regió de Tazerwalt apareix amb 1906 habitants musulmans i 220 jueus. Després de la independència la població sorgida a l'entorn de la tomba de Sayyid Ahmad al-Musa, anomenada Sidi Ahmad u-Musa, va esdevenir el centre administratiu, mentre la tomba continuava sent lloc de pelegrinatge (67.000 peregrins el 1981). Iligh fou comercialment i administrativament eliminada quan es va suprimir el seu mercat setmanal i entre 1956 i 1960 van emigrar els jueus cap a Israel.

Bibliografia

  • L. Justinard, Un petit royaume berbère; : le Tazeraoualt. Un saint berbère Sidi Ahmed ou Moussa, París 1954

Coord.: 29° 30′ N, 9° 30′ O / 29.5°N,9.5°O / 29.5; -9.5