Teàgenes de Règion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Teàgenes de Rhègion)
Infotaula de personaTeàgenes de Règion
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Reggio de Calàbria (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòleg, escriptor, crític literari Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle VI aC Modifica el valor a Wikidata)

Teàgenes de Règion (grec antic: Θεαγένης, llatí: Theagenes) va ser un escriptor grec que va viure a la part final del segle vi aC. Era contemporani del rei Cambises II de Pèrsia.

Va ser un dels primers escriptors antics que va escriure sobre Homer i sobre la seva obra.[1] Sembla que volia reconciliar l'èpica homèrica amb la filosofia. Volia salvar Homer de la fama que tenia d'irrespectuós, indecorós o poc honest en les seves descripcions dels déus. Va voler també atorgar un sentit còsmic a alguns déus, i va definir-los en relació amb els elements que els corresponen, sigui en ordre moral o com a noció física. És sabut que Homer mateix usava Hefest per al·ludir al foc i Posidó com a símbol del mar. El mèrit de Teàgenes consisteix en el fet que va ser el primer al·legorista sobre la interpretació dels mites ja en el segle vi aC, i la via que va obrir va continuar fins al final de l'hel·lenisme.[2]

El mencionen Tatià, Suides, Dionís de Tràcia i, més tard, Fabricius.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 1022. 
  2. Enric Roquet. "Introducció" A: Palèfat. Històries increïbles. Barcelona: Fundació Bernat metge, 1975. P. 11-12