Tecnociència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tecnociència[1] és un concepte usat en la comunitat interdisciplinària d'estudis de ciència i tecnologia per a designar el context social i tecnològic de la ciència. La idea mostra un reconeixement comú que el coneixement científic no sol és un codi situat en la societat i la història, sinó que se sustenta i es fa durable per xarxes materials no humanes.

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Tecnologia

Tecnologia és un concepte molt ampli que tracta sobre l'ús i coneixement d'eines i tècniques i de com afecten l'habilitat d'una espècie per a controlar i adaptar-se al seu entorn. Malgrat això podríem definir la tecnologia (del grec τεχνολογια, que prové de τεχνολογος: τεχνη, "art, tècnica" i λογος, "tractat") com el conjunt de coneixements que permeten fabricar objectes i modificar el medi ambient, incloent-hi plantes i animals, per satisfer les necessitats i desitjos humans. Això implica el desenvolupament i l'aplicació d'eines, màquines, materials, tècniques, sistemes i processos.

Ciència[modifica | modifica el codi]

Article principal: Ciència

La ciència (del llatí scientia) és, etimològicament, un conjunt de coneixements. No obstant això, tot sovint, i en gran mesura d'ençà de la revolució copernicana, fa referència especialment a l'activitat destinada a adquirir coneixements ("fer ciència"). D'altra banda, a partir del segle XIX, el camp semàntic de la paraula es restringeix a l'esforç organitzat per conèixer la realitat mitjançant el mètode científic, i es desvincula així la filosofia de les ciències exactes i les experimentals.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Esquirol i Calaf, Josep M. Filosofia social II. Edicions Universitat Barcelona, 2002, p. 9. ISBN 8483383152.