Tecnologia de la membrana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La tecnologia de la membrana cobreix totes les mesures en el procés d'engineria per al transport de substàncies entre dues fraccions amb l'ajuda membranes semipermeables.

Aplicacions[modifica]

ultrafiltració en una piscina
Esquema venoso-arterial ECMO

L'avantatge del procés de filtrar mitjançant membranes és que s'opera sense escalfar i amb ús de menys energia que en els processos convencionals com la destil·lació sublimació o cristal·lització. Per això aquests processos, purament físics, amb membranes s'han establert particularment en tecnologia dels aliments, biotecologia i indústria faramcèutica. A més es poden fer alguns processos amb membranes que no són possibles amb els altres mètodes de separació. Per exemple, la purificació domèstica de l'aigua per l'osmosi inversa abasta a tot el món amb uns 7 milions de metres cúbics cada any i amb l'ajuda de la ultrafiltració i microfiltració és possible treure partícules, col·loides i macromolècules i es poden desinfectar així les aigües residuals.

Aproximadament la meitat de les aplicacions comercials es fan en la medicina, com en el ronyó artificial en l'hemodiàlisi i en el pulmó artificial. també es fan servir les membranes per la protecció del medi ambient i en les piles de combustible o les instal·lacions d'energia per osmosi.

Transferència de massa[modifica]

Per la transferència de massa a la membrana, hi ha dos models bàsics: el model de difusió-solució (transport només per difusió) i el model hidrodinàmic (transport per convecció). En les membranes reals els dos models ocorren un al costat de l'altre, especialment durant la ultrafiltració.

Operacions per membrana[modifica]

Segons la força conductora de l'operació es pot distingir:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tecnologia de la membrana
  • Osada, Y., Nakagawa, T., Membrane Science and Technology, New York: Marcel Dekker, Inc,1992.
  • Zeman, Leos J., Zydney, Andrew L., Microfiltration and Ultrafitration, Principles and Applications., New York: Marcel Dekker, Inc,1996.
  • Mulder M., Basic Principles of Membrane Technology, Kluwer Academic Publishers, Netherlands, 1996.
  • Jornitz, Maik W., Sterile Filtration, Springer, Germany, 2006
  • Van Reis R., Zydney A. Bioprocess membrane technology. J Mem Sci. 297(2007): 16-50.
  • Templin T., Johnston D., Singh V., Tumbleson M.E., Belyea R.L. Rausch K.D. Membrane separation of solids from corn processing streams. Biores Tech. 97(2006): 1536-1545.
  • Ripperger S., Schulz G. Microporous membranes in biotechnical applications. Bioprocess Eng. 1(1986): 43-49.
  • Thomas Melin, Robert Rautenbach, Membranverfahren, Springer, Germany, 2007, ISBN 3-540-00071-2.
  • Munir Cheryan, Handbuch Ultrafiltration, Behr, 1990, ISBN 3-925673-87-3.
  • Eberhard Staude, Membranen und Membranprozesse, VCH, 1992, ISBN 3-527-28041-3.