Teimuraz I de Kakhètia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTeimuraz I de Kakhètia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ka) თეიმურაზ I Modifica el valor a Wikidata
1589 Modifica el valor a Wikidata
Tbilisi Modifica el valor a Wikidata
Mort1663 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Gorgan Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAlaverdi Monastery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Bagrationi Modifica el valor a Wikidata
CònjugeKhorashan of Kartli (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsPrince David of Kakheti (en) Tradueix, Darejan of Kakheti, Princess Tinatin of Kakheti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesDavid I de Kakhètia Modifica el valor a Wikidata  i Ketevan de Mukhrani Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Teimuraz I (Taimuraz Khan), nascut el 1587, era fill gran de David I de Kakhètia i de Kethavan. Educat a Esfahan va ser proclamat a la mort del seu oncle Constantí I de Kakhètia i va ser reconegut per Pèrsia.

En 1613 Abbas I el Gran el va imposar a Kakhètia, i Luarsab II a Kartli com a governants titelles però el 1614 van fugir a Imerètia cercant protecció otomana. El 1614 Abbas I va enviar un fort exèrcit a Kakhètia sota comandament d'Isa Khan que va ocupar el país i després va passar a Imerètia, ocupant Grem fent milers de presoners i repoblant el país amb turcmans i tàtars. El 1615 Teimuraz va tornar a Geòrgia derrotant aprofitant noves hostilitats entre otomans i safàvides i va derrotar un exèrcit safàvida, però quan els otomans van posposar la invasió de Pèrsia, Abbas va enviar un exèrcit per derrotar Teimuraz i després de signar la pau a Serav el 1618[1] va intensificar els esforços d'invasió i va nomenar Simó II de Kartli.[2]

Revoltat Jordi Saakadze a Kartli, el 1623, va ser proclamat rei de Kakhètia i de Kartli, i, deposat Simó II de Kartli va prendre el control total d'aquest regne el 1630. Perduda Kartli devant Rustam Khan va fugir a Imerètia el 1633. Va retornar i recuperà el control de Kakhètia el 1634. Fou perdonat i el 1638 fou reconegut valí de Kakhètia.

Va negociar el protectorat rus i va fer aliança amb Rússia el 23 d'abril del 1639. Rustam de Kartli va envair el país el 1648 i va haver de fugir altre cop a Imerètia. Va visitar Rússia el 1657 on va continuar negociacions i va ser rebut el juny de 1658 pel tsar Alexei Mikhailovitch a Moscou. També va negociar amb Pèrsia, i va anar allí però alhora que hi era, un nebot seu va voler apoderar-se de Kakhètia i llavors Teimuraz va ser engarjolat. Finalment es va fer monjo amb més de 70 anys.

Fou un poeta i home de lletres autor de "Diàleg entre la primavera i la tardor" "Vard bulbuliani" i d'altres.

Casat una primera vegada amb Anna (+ 1609), filla de Mamia II Gurieli, de Gúria i casat de segones amb Khwarashan Darejan (+1659), filla de Jordi X de Kartli.

Va morir captiu a Astarabad el gener de 1663.

Referències[modifica]

  1. Bläsing, Uwe; Arakelova, Victoria; Weinreich, Matthias. Studies on Iran and The Caucasus: In Honour of Garnik Asatrian (en anglès). Brill, 2015, p. 93. 
  2. Mitchell, Colin P. New Perspectives on Safavid Iran: Empire and Society (en anglès). Taylor & Francis, 2011, p. 70. ISBN 9781136991943. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teimuraz I de Kakhètia

Assiatiani, Nodar; Bendianachvili, Alexandre. Histoire de la Géorgie. París: Harmattan, 1997. ISBN 2-7384-6186-7. 


Precedit per:
Simó II
Rei de Kartli
1630-1633
Succeït per:
Rustam