Televisión de Galicia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Televisió de Galícia)
Infotaula d'organitzacióTVG
Logotip de TVG
Dades
Nom curtTelevisión de Galicia
Tipusemissora de televisió Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballTV
EspecialitatGeneralista
Idioma oficialGallec
País d'origenGalícia Galícia
Història
Creació24 de juliol del 1985
FundadorCorporación de Radio e Televisión de Galicia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitGalícia
Governança corporativa
Seu 
Propietat deCRTVG
Canals germanstvG2
TVG Europa
TVG América

Lloc webwww.televisiondegalicia.gal
Facebook: CRTVG Twitter (X): crtvg Instagram: tvgalicia Youtube: UCz46p3cffUXUSGUtcnw_Ouw Modifica el valor a Wikidata

La Televisión de Galicia (Televisió de Galícia), també coneguda com A Galega (La Gallega), és un canal de televisió gallec que forma part de la Corporación de Radio e Televisión de Galicia (CRTVG). Les seves instal·lacions es troben a San Marcos, al municipi de Santiago de Compostel·la. Actualment disposa de diversos canals. TVG és el canal generalista, tvG2 és el canal inftantil, juvenil, cultural i esportiu, GaliciaTV América és el canal internacional per a Amèrica i GaliciaTV Europa el canal internacional per a Europa.

Història i característiques[modifica]

Les obres de la seva seu varen començar el 8 d'octubre de 1984, la dirección xeral de medios de comunicación (Direcció general de mitjans de comunicació) va haver de crear una xarxa de repetidors[1] per la seva transmissió. Finalment, les seves emissions es varen inaugurar el 24 de juliol de 1985 a les 19:30 amb els actes de la seva inauguració[2]i per la nit amb la retransmissió dels actes del dia Nacional de Galícia. El 25 de juliol del 1985 va emetre la seva primera pel·lícula, el curtmetratge Mamasunción de Chano Piñeiro.

Després d'un període d'emissió de proves, en el qual es varen emetre més de 150 hores,[3] començà a emetre amb normalitat l'1 de setembre d'aquell mateix any amb 39 hores d'emissió a la setmana. Actualment emet 168 hores per setmana i prop de 70% és de producció pròpia.

El 31 de desembre del 1996 la cadena Galeusca TV, de la qual també formaven part ETB i TV3, engega les seves emissions regulars via satèl·lit i el 17 de maig de l'any següent la TVG començà a emetre per internet. Quan va desaparèixer Galeusca, l'emissió internacional es feu mitjançant dels canals GaliciaTV América per a Amèrica i GaliciaTV Europa per a Europa.

La programació de TVG s'emet íntegrament en gallec, si bé alguns programes creats per a les cadenes internacionals són emesos en castellà, així com alguns anuncis. Tanmateix, la primera cadena de televisió que emeté en gallec, encara que parcialment, fou el Centre Territorial de TVE a Galícia.

La TVG forma part de la FORTA.

La segona cadena[modifica]

La segona cadena va arribar amb retard. En principi s'esperava per al 2005 i després per al 2006. A la fi d'aquell any es va començar a perfilar el projecte d'A sétima, es començà a emetre esports durant el cap de setmana i programació cultural, reemetent pel senyal de GaliciaTV América quan no tenia programació pròpia.

Finalment es va dir que es posaria en marxa el 25 de juliol de 2008,[4] es va enrederir a octubre de 2008[5] i finalment es va estrenar el 2 de febrer de 2009.[6][7]

Imatge empresarial[modifica]

Referències[modifica]

  1. Mª Luz Ríos Rodríguez e Mª Carmen Saavedra Vázquez (coord.) As institucions galegas na historia. USC, 2004, pàgina 608
  2. «Benvida a TVG» (en gallec). CRTVG. Arxivat de l'original el 10 de juliol de 2010.
  3. Xosé López García: "Tres décadas de televisión en Galicia", CGC, Santiago, pàgina 52
  4. «La apertura de un segundo canal aboca a TVG a aumentar el gasto» (en castellà). El país.
  5. «'Cousiñas' será o primeiro programa da Galega para menores de 3 anos» (en gallec). A Galega.[Enllaç no actiu]
  6. «En 15 días emitirá G2, a segunda canle da Galega» (en gallec). A Nosa Terra. Arxivat de l'original el 2009-01-23. [Consulta: 18 març 2016].
  7. «G2, a segunda canle da Galega, estrearase o vindeiro luns» (en gallec). Codigo Cero.

Enllaços externs[modifica]