Televisió electromecànica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La televisió electromecànica va ser un sistema de televisió basat en l'ús d'elements mecànics i elèctrics, i no en l'iconoscopi, tub d'imatge electrònica, o un altre element de representació.

Va ser dissenyat cap 1922 per l'escocès John Logie Baird; l'inventor nord-americà Charles Jenkins treballava cap 1923, independentment, sobre la mateixa idea arribant a emetre públicament (el juny de 1925) les primeres imatges en moviment.

Es basa en l'ús d'un disc de Nipkow com a element explorador d'imatge , element que serà utilitzat de nou (en sincronisme amb l'element explorador) en el receptor.

El sistema és en realitat molt senzill: un disc de Nipkow giratori rep la imatge d'una lent, pel focus d'aquesta passen els diferents forats que han estat realitzats, en espiral, en el disc: cada un dels diferents forats formaran, amb el seu gir, un arc d'exploració (o línia , en el llenguatge modern) el qual cau damunt d'una cèl·lula de seleni. Segons la intensitat (o brillantor ) de cadascuna de les parts de la imatge aquesta cèl·lula emet més o menys quantitat de corrent, la qual serà remesa (per cable o radioones) a un receptor.

El sistema de recepció (o receptor de televisió, en el llenguatge modern) és similar: un disc perforat en espiral gira davant d'un llum de neó en sincronisme amb el senyal rebut; segons sigui més o menys la intensitat del senyal la bombeta brillarà amb diferent intensitat de brillantor. El disc, en girar, crea línies d'imatge les quals, per persistència retinal, forma la imatge en moviment. El receptor compte, a més, amb un reòstat la missió és fer que el disc giri a major o menor velocitat: amb això s'aconsegueix que la imatge es formi en perfecta sincronia amb l'emissor evitant el parpelleig d'aquesta.

Aquest sistema de televisió va ser posat a punt a partir de les primeres experiències de Baird a 1924. En els seus orígens tenia un escombrat de 30 línies i un refresc de 12 imatges per segon, en 1926 la seva encara rudimentari equip mostrava 50 línies d'imatge amb un refresc una mica més gran, el que no impedia que la imatge fos encara parpellejant.

El setembre de 1929 aconsegueix inaugurar, en els locals de la BBC, les primeres emissions regulars de televisió per a un públic encara reduït, però que en menys d'un any arriba a l'enorme suma de 3.000 receptors.

Les successives millores de Baird, les notes de premsa i els esquemes que va publicar van permetre que en el període 1930-1935 en els Estats Units es comencessin a comercialitzar kits , molt a l'estil nord-americà, per a la fabricació casolana de receptors de televisió, tot i que aquests equips eren primitius permetien rebre imatges amb una qualitat d'entre 30 i 60 línies per imatge. El cost d'aquests sets estava entre els 25 dòlars (peces soltes, per a muntar) i els 35 dòlars en els equips completament acoblats.

A partir de 1933 Alemanya comença a experimentar amb els seus propis mètodes, encara que sense apartar-se del model original de Baird: el dia 18 d'abril de 1934 l'estació experimental Paul Nipkow inicia les emissions, interrompudes esporàdicament per la guerra, fins que finalment deixa de sortir a l'aire en 1944. És a partir de 1935 quan la programació ja és regular, amb un estricte horari i una programació específica.

En 1936 Baird va instal·lar un sistema de televisió electromecànica a Berlín, per al govern de Hitler. No obstant això, el març d'aquest mateix any, el científic alemany Manfred vor Ardenne va presentar a la revista Proceedings of the Institute of Radio Engineers un sistema de televisió electrònica, la qual arribaria a desbancar el sistema de Baird malgrat l'enorme reconeixement que li va donar la inauguració dels XI Jocs Olímpics celebrats a Berlín l'agost de 1936 i inaugurats, amb gran pompa i publicitat, pels principals jerarques del Partit Nazi.

El 1936 el Partit Nazi s'encarrega que els Jocs Olímpics passen a la història, no només pel to polític amb què el van organitzar sinó emprant la televisió com a mitjà de comunicació de masses: l'efecte estableixen uns locals en els quals grans pantalles de televisió (algunes d'elles, modernes per a l'època, estaven dotades de desenes de milers de llums de sodi) permeten veure un centenar de persones les retransmissions esportives (es calcula que, en total, van assistir unes 150.000 persones a aquest tipus de locals).

Limitacions en la mida del disc explorador (alguns models van arribar a mesurar 50 cm de diàmetre), en el nombre d'orificis perforats en espiral, en la difracció de la llum en els orificis i en la qualitat de la imatge (brillantor i parpelleig) van impedir passar de les 450 línies de resolució: compareu amb les 525 línies del sistema NTSC o les 625 línies del PAL.

Al final va ser la televisió electrònica, recolzada en el tub d'imatge (iconocoscpi) la qual va guanyar la batalla, imposant-se sobre la televisió electromecànica, superant i relegant a l'oblit. Encara Baird va millorar successivament el seu invent augmentant el nombre de línies, el refresc, incorporant fins i tot el color a les imatges o l'efecte tridimensional (que mai es va arribar a comercialitzar), el públic s'havia acostumat a la televisió electrònica (encara en blanc i negre) i va oblidar aviat aquest invent i el seu inventor.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Televisió electromecànica Modifica l'enllaç a Wikidata