Telnet

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
El model TCP/IP
Capa Protocol
Aplicació HTTP  · FTP  · TFTP  · SMTP  · POP3  · IMAP  · DNS  · IRC  · SSH  · Telnet  · TLS i SSL  · NFS  · NNTP  · NTP  · SMB/CIFS  · SNMP  · Gopher  · RTP  · RTCP  · SOAP  · SIP
Transport TCP  · UDP  · SCTP  · SPX  · NetBIOS
Xarxa IP (IPv4  · IPv5  · IPv6)  · ICMP  · IGMP  · AppleTalk  · IPX  · NetBEUI  · X.25
Enllaç de dades ARP  · RARP  · ATM  · DSL  · Ethernet  · Frame Relay  · HDLC  · NDP  · PPP  · SLIP  · Token Ring  · Wi-Fi
Física Cable coaxial  · Cable de fibra òptica  · Cable de parells trenats  · Microones  · Ràdio  · RS-232  · RS-485
Categoria:Xarxes informàtiques
Modifica dades a Wikidata

En informàtica, telnet és un protocol que emula un terminal remot per a connectar-se a una màquina multiusuari. Igual que amb el protocol FTP, cal el programari necessari i un protocol específic per aquest servei.

El port que s'utilitza és generalment el 23. Només serveix per accedir-hi en mode terminal, és a dir, sense gràfics, però va ser una eina molt útil per arreglar problemes a distància. També s'ha fet servir per consultar dades a distància, com dades personals accessibles a través de la xarxa, informació bibliogràfica, etc. Els requisits per accedir a aquest servei són molt senzills: conèixer el nom i l'adreça del servidor remot i estar habilitat per a poder utilitzar-lo mitjançant un identificador d'usuari i una contrasenya. Normalment es crida a una aplicació externa que és la que realitza la connexió. En aquest cas s'ha d'indicar la màquina i el login: telnet://maquina.domini@login.

El seu principal problema és de seguretat, ja que tots els noms d'usuari i contrasenyes necessàries per entrar a les màquines viatjaven per la xarxa sense xifrar. Això feia que qualsevol persona que espies el tràfic de la xarxa pogués obtenir aquestes dades i d'aquesta manera accedir també a les màquines. Es va deixar de fer servir quasi totalment, fa uns anys, quan va aparèixer i es va popularitzar l'SSH, que es pot descriure com una versió xifrada de Telnet.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Telnet Modifica l'enllaç a Wikidata