Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Resum per Paucabot

Quin nom posar a la introducció de l'article?

Yuanga (discussiócontribucions)

Hola, ja portem unes quantes edicions a l'article àrbitre sobre qüestions de gènere. L'usuària Slastic vol canviar àrbitre per àrbitra, però no em sembla el canvi més adient. Potser la millor opció seria posar àrbitre/a o quelcom similar. Abans de decidir això m'agradaria saber si existeix ja alguna normativa al respecte a la viquipèdia.

Gràcies!

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que la teva és l'opció correcta, però millor que ens ho confirmi (o no) Enric.

Enric (discussiócontribucions)

Vejam, això no és un diccionari, sinó una enciclopèdia, i a les entrades de les enciclopèdies no es posen mai les flexions de gènere, que jo sàpiga. Per tant, d''àrbitre/a ni parlar-ne, si no és que a totes les paraules que tenen flexió la hi posem també. No sé per què és més una àrbitra que una pintora, una escriptora o una directora d'orquestra, per exemple. Qualsevol parlant de català sap que hi ha noms que tenen versió masculina i femenina, i d'altres una versió invariable per als dos gèneres, i que la masculina és la no marcada (és a dir, àrbitre inclou els àrbitres i les àrbitres, però àrbitra no inclou els àrbitres). No és qüestió de masclisme, sinó de com funciona la llengua. Si tan necessari es veu, es pot posar al començament de l'article una fórmula similar a aquesta: "Un àrbitre (en femení àrbitra) és una persona que [...]", ja que certament la forma femenina no és gaire coneguda (mentre que ningú dubtaria a l'hora d'escriure escriptora o pintora), així com també seria interessant afegir l'aclariment de la forma femenina en entrades com ara metge o jutge, que poden ser invariables o tenir un femení marcat (la metge, la metgessa; la jutge, la jutgessa).

Barcelona (discussiócontribucions)

totalment d'acord amb Enric en les seves consideracions, al títol res i si cal, indicar-ho a la definició inicial

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies a tots pels vostres comentaris!

Yuanga (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Enric dixit: a les entrades de les enciclopèdies no es posen mai les flexions de gènere. Perquè ho hauríem de fer en aquesta enciclopèdia i, a més, només en aquesta entrada?