Tema de Viquipèdia Discussió:Anomenar pàgines

Leptictidium (discussiócontribucions)

Tenint en compte que:

  • les fonts fiables en la nostra llengua (GEC, DIEC, DEMCAT, Història natural dels Països Catalans, versió catalana del CINZ, etc.) utilitzen sistemàticament el plural per a referir-se als grups d'organismes, i només utilitzen el singular per a referir-se a individus concrets d'aquests grups
  • ja tenim els precedents dels grups humans i les famílies lingüístiques
  • com demostren aquests exemples, no té sentit utilitzar el singular per a referir-se a un concepte que és plural per naturalesa

I amb el context previ de Discussió:Carnívor, proposo:

  • esmenar la política d'anomenament de pàgines per a introduir-hi una tercera excepció a l'ús del singular en els títols dels articles (grups d'organismes)
  • reanomenar els milers d'articles que tocaria reanomenar mitjançant un bot amb supervisió humana, i amb els criteris tècnics i lingüístics corresponents
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per grups taxonòmics superiors a l'espècie sembla una proposta discutible però raonable, però si "grups d'organismes" inclou les espècies, sembla una mica estrany anomenar articles com "mallerengues petites", "pit-roigs", "estepes blanques", "ginebrons", "pomeres", "gossos", "martes", "tallarols de garriga", etc.

Per altra banda, no veig que aquest sigui el criteri del DIEC, ni per famílies ni per classes, que fa servir el singular fins on he mirat.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Totes les famílies i classes que he consultat al DIEC tenen el nom del grup en plural. El que pot haver-te induït a confusió és que algunes entrades tenen diverses accepcions: en plural per a referir-se al grup taxonòmic (que és l'objecte dels nostres articles) i en singular per a referir-se a un individu en concret d'aquest grup.

Exemple 1:

mamífer -a
  1. adj. [LC] [ZOM] [ZOA] Que té mamelles. Un animal mamífer.
  2. 1 m. pl. [LC] [ZOM] Classe d’animals del grup dels cordats vertebrats, que tenen glàndules mamàries, el maxil·lar inferior format per un únic os, el dentari, la qual comprèn els monotremes, els marsupials i els placentaris.
  3. m. [LC] [ZOM] Individu d’aquesta classe.

Exemple 2:

taxàcies
  1. f. pl. [BOS] Família de plantes de la classe dels pinòpsids, representada per arbres i arbustos perennifolis, de fulles linears i planes, flors masculines amb estròbils d’estams peltats i flors femenines formades per un primordi seminal únic, i llavor recoberta fins prop de l’àpex per un aril carnós en forma de cúpula, a la qual pertany el teix.
  2. f. [BOS] Individu d’aquesta família.

Exemple 3:

pinòpsids
  1. m. pl. [BOS] Classe de plantes de la subdivisió dels coniferofitins, amb les flors femenines molt reduïdes i agrupades en òrgans amb estròbils, que inclou, a part de diversos representants fòssils, les coníferes pròpiament dites i el petit grup dels teixos.
  2. m. [BOS] Individu d’aquesta classe.

Per altra banda, confirmo que la idea és deixar les espècies com fins ara.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veig que la manera com posa les entrades al DIEC és una mica confusa. Els exemples que havia buscat jo són els mamífers i les rosàcies, que surten per les entrades "mamífer" i "rosaci" (ambdues en masculí singular), però la definició del grup taxonòmic hi surt amb les indicacions m.pl. o f.pl.. Així, suposo que tens raó sobre el DIEC.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Una vegada resolts els dubtes del Pere, i veient que no hi ha hagut altres objeccions a adaptar la Viquipèdia a les fonts fiables, passo a esmenar la normativa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Leptictidium: Ep, que els dubtes estan més o menys resolts de les famílies cap amunt. Pels gèneres no està gens clar que les fonts fiables facin servir els plurals.

A més el DIEC té la tendència a fer servir el nom comú (sense adjectius) per una espècie i no pel gènere o un tàxon superior (amb excepcions). Les martes que has reanomenat fa una estona són una excepció en que el nom marta es refereix tant al gènere com a l'espècie, però al diccionari no hi ha cap marca de plural (com sí que n'hi ha als mamífers o els pinòpsids).

Leptictidium (discussiócontribucions)

He desfet els reanomenaments de gèneres i els he retornat a la forma singular.

Resposta a «Plural en els grups d'éssers vius»