Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Hola! Fa uns dies vaig comentar que enviaria uns correus a l'ANC i Òmnium per si podien alliberar algunes imatges de les diades per a il·lustrar els articles de la Viquipèdia. Des de l'ANC em van respondre que al seu Flickr hi ha imatges amb llicència CC; l'únic problema era que hi havia la restricció de no treure'n profit comercial, cosa que no és compatible amb la Viquipèdia. Els vaig comentar si seria possible prendre'n alguna d'alà i pujar-la amb llicència Creative Commons Attribution ShareAlike 4.0. Això és el que els vaig enviar: "Molt bé, llavors procediré a pujar algunes imatges (només les indispensables per a poder il·lustrar bé els articles) i els afegiré la llicència Creative Commons Attribution ShareAlike 4.0 license (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en). Si hi ha alguna que no volguéssiu que es carregués amb aquesta llicència, si us plau, digueu-m'ho. Com a autor/s hem de posar ANC o algú en concret?". Avui m'han respòs que puc citar les imatges com a ANC (Assemblea Nacional Catalana) i que si hi hagués qualsevol problema m'ho farien saber. Entenc que amb aquest consentiment puc pujar les imatges; sabeu si al tenir el consentiment per correu electrònic ho he de fer d'alguna manera concreta.

Si no veieu alguna cosa clara amb el consentiment comenteu-m'ho si us plau, mai he carregat imatges amb aquest tipus de consentiment i tampoc sé si pot haver-hi cap problema en ja estar carregades les imatges a internet sota una altra llicència Commons. Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si t'han autoritzat en un correu, hauries de reenviar el correu a OTRS com s'explica a Viquipèdia:Autoritzacions. Entenc que el contingut del correu pot ser de moltes maneres, però el correu hauria de deixar clar que:

- Qui t'envia el correu té els drets de les fotos, o com a mínim drets suficients per publicar-les sota una llicència lliure sense restriccions per l'ús comercial.

- Que t'autoritzen a publicar aquestes fotos que carreguis amb una llicència lliure (CC-BY-SA 4.0, per exemple).

Sense aquestes dues coses dubto que a Commons ho acceptin. Si el correu no és més clar que el teu missatge d'abans, em temo que també es pot entendre que l'ANC té més o menys el permís dels autors per penjar les fotografies amb alguna llicència CC-NC (no comercial) i prou, però que t'han dit que pots penjar-les a la Viquipèdia com vulguis i si algú es queixa ja t'avisaran, i això no és acceptable a Commons.

Hi afegeixo que a més de les pegues que et puguin posar a Commons, si mai en el futur algú en fa un ús comercial que no agrada al fotògraf i el fotògraf el demanda, aquest ho té molt fàcil per passar-li el mort a qui les hagi publicat amb la llicència lliure i no tingui ben documentat qui li ha donat permís per fer-ho. O sigui, jo de tu me n'asseguraria bé en interès propi.

Notifico en @Vriullop i en @KRLS, que tenen accés a OTRS per si volen afegir-hi alguna cosa.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta. Precisament per que no vull cap problema relacionat amb el tema us ho preguntava. En els correus vaig preguntar clarament si es podien pujar sota la llicència especificada; fins i tot vaig posar un enllaç redireccionant a la informació sobre la llicència CC-BY-SA 4.0. La resposta és la que he penjat. Vaig estar repassant les imatges penjades a Flickr i cada imatge és d'un autor/a diferent, així que suposo que s'hauria d'anar contactant un a un els diferents fotògrafs per a demanar imatges i que aquests donessin consentiment explícit. La cosa està complicada, però estudiaré que s'hi pot fer. Gràcies!

Medol (discussiócontribucions)

Potser el que facilitaria les coses seria que a partir d'ara aquestes entitats demanessin directament als fotògrafs que a més d'enviar-les pel seu flickr les pugessin directament a commons. Penso que és la millor solució, també pensant en les futures fotos, a més del que es pugui fer ara per publicar algunes de les antigues.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Amb que les pengessin on volguessin però amb una llicència lliure (sense restricció no comercial) n'hi hauria prou.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Intentaré contactar amb els fotògrafs de les imatges que puguin il·lustrar bé els articles i els hi demanaré. Gràcies!

Resposta a «Imatges de les diades»