Tema de Usuari Discussió:Kette~cawiki

Nacionalitat, ciutadania...

4
Resum per Kette~cawiki

Aclariment sobre la diferència entre nacionalitat i ciutadania.

Escorxador (discussiócontribucions)

Primer agrair les revisions, ja que encara sóc nou a la Viquipèdia i en desconec molts aspectes.

Segon, el motiu de la revisió em deixa un poc confós: "No hem de confondre nacionalitat amb ciutadania. Aquesta posició ha estat consensuada a Viquipèdia"

Definim:

Nacionalitat: condició de pertinença o d'identitat legal amb una nació o estat.

Ciutadania: estatus reconegut pels costums o la llei i que permet a una persona ser membre d'un estat.

Comprenc que ciutadania és un terme intrínsecament jurídic mentre que nacionalitat té més joc, ja que permet als individus identificar-se amb una determinada "comunitat" diguem país, nació, estat, o, en alguns casos, grup ètnic. És per això que em pareix més apropiat emprar termes neutrals i no autoreferencials a l'hora d'identificar individus (com fans moltes altres wikis). Per exemple un membre de la comunitat roma nascut a Romania pot no identificar-se com a romanès sinó com a gitano/rom/zíngar, no obstant això, a l'hora d'identificar-se, cal respectar el seu dret a la nacionalitat o el "dret de l'estat" a la ciutadania (amb tot el pes legal). El tema és ambigu i prou problemàtic i una raó de pes (en la meva opinió) per evitar el terme nacionalitat, especialment aplicat a individus dels quals es desconeixen els desitjos de determinació. Nacionalment un català pot identificar-se tant com espanyol o català mentre que la seua ciutadania serà sempre espanyola (mentre no es declari apàtrida o obtingui una altra com en un hipotètic cas d'independència de Catalunya).

Després d'açò les meves preguntes són:

-Per què s'empra nacionalitat en comptes de ciutadania a la Viquipèdia?

-Com sabem si un individu s'identifica d'una determinada nacionalitat sense que aquest ho hagi mencionat explícitament?

- On puc llegir el consens al qual ha arribat la Viquipèdia en aquest aspecte?

Em preocupa perquè tot açò ja m'ha suposat l'enfrontament amb altres viquipedistes que han rebutjat donar-me cap informació i amb els quals he iniciat "guerres d'edicions".

Gràcies de nou.

Kette~cawiki (discussiócontribucions)

Primer de tot vull aclarir algunes coses que han de quedar molt clares: el que et comenti aquí és el consens que hi ha sobre el tema a Viquipèdia i no parlaré pas de la meva posició. Per altre banda, la nacionalitat varia segons les «nacions», unes són purament genètiques (nació jueva, nació palestina, nació romaní...) i altres totalment territorials com és el nostre cas, per tant ara ja et contesto a una de les teves preguntes, el sentiment que tingui ningú envers la seva catalanitat no es té en compte, ser català és un fet territorial. El consens per editar articles, en quant a categories varia una mica: - aplicable a nascuts als Països Catalans del territori espanyol: se'ls afegirà com a nacionalitat el territori dels Països Catalans en que hagin nascut (Catalunya, País Valencià i Illes Balears). La ciutadania d'aquest grup queda sobreentesa que és espanyola, en cas contrari es pot incloure el paràmetre ciutadania. - a la resta se'ls assignarà el país que pertoqui coincidint amb la seva ciutadania de naixement. Així podrem trobar personatges amb nacionalitat mexicana i ciutadania estatunidenca. El paràmetre «ciutadania» ha estat deshabilitat per importar dades de Wikidata. Tampoc s'importa el de nacionalitat. Són paràmetres que s'han d'emplenar manualment. La discussió, de fet caldria dir discussions, forma part dels arxius dels debats sobre normes de Viquipèdia. Fa molt temps que no l'he mirada i no recordo ben bé la data. Aquest punt el pots preguntar a la Taverna: Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Kette~cawiki (discussiócontribucions)

I ara per complementar «la norma» comentar-te que a tot això cal afegir seny per evitar problemes. Tal com he comentat abans, aquests paràmetres són d'introducció manual i, per tant, la seva inserció és voluntària. No seria gaire assenyat afegir la nacionalitat catalana a Xavier García Albiol. El que no es pot fer (no s'ha de fer) és canviar-lo quan porta temps afegit, abans de fer-ho caldria comentar-lo a la pàgina de discussió de l'article.

Escorxador (discussiócontribucions)

Moltes gràcies pel cop de mà, ni esperava ni desitjo conèixer la vostra posició, només aclarir un dels molts dubtes que sorgixen quan es comença. Ara bé, no puc deixar de pensar que la norma és massa laxa i inecesàriment ambigua.

Però com diuen a Castella: "eso es harina de otro costal". Reitero l'agraïment i si hi ha quelcom que puga fer per ajudar-vos, no dubteu a preguntar.