Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Hola, crec recordar que antigament existia, potser m'equivoco o potser es va eliminar quan es va fer el canvi de les infotaules. El cert és que he cercat una infotaula per a elements geològics (volcans, llacs alcalins, terratrèmols, tsunamis, rifts, falles...) i no l'he trobat. Es podria crear de zero? I si és així, algú sabria explicar-me com? Moltes gràcies!

Pcm (discussiócontribucions)

Bona tarda. Per a volcans i toma mena de llacs es fa servir l'infotaula indret, igual que per a rifts i falles. Per a terratrèmols, tsunamis emprem la d'esdeveniment. Una altra cosa és que parlis del terme genèric: volcà, llac alcalí, terratrèmol... Llavors diria que no tenim infotaula, o com a mínim els articles no la duen.

Paucabot (discussiócontribucions)
YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta. No em referia a un volcà en concret com pugui ser el Krakatoa o l'Etna, sinó a l'article volcà; així com a l'article tsunami genèric, terratrèmol... Sabries com fer una infotaula des de zero?

Paucabot (discussiócontribucions)
YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

D'acord, gràcies! Per a posar la (hipotètica) infotaula d'element geològic en articles com a volcà o tsunami, previament s'hauria de passar algun tipus de votació?

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

De totes maneres, he vist que és força complex el fet de crear una infotaula i dubto que ho sàpiga fer, així que crec que aquests articles seguiran com fins ara.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No és imprescindible que sigui prèviament ni cal que sigui una votació (de fet, aquí les votacions són el darrer recurs), però si hi ha objeccions pot ser que es manifestin a la discussió de l'article. Per no haver de desfer una feina per manca de consens, jo miraria de parlar-ne abans.

Jo tampoc entenc què aniria a una infotaula de l'article volcà ni quina utilitat tindria. Què hi vols posar?

Paucabot (discussiócontribucions)

Fer una infotaula no requereix cap votació, però la idea és que quan fas una infotaula, la puguis fer servir per almanco algunes desenes o centenars d'articles. Fer una infotaula per una dotzena d'articles no té molt de sentit.

Addicionalment, una bona idea per fer infotaules és mirar les versions en altres idiomes. Però, diria que aquest tipus d'infotaula no la té cap altra versió lingüística de la Viquipèdia.

Si, així i tot, vols fer-la, demana'm ajuda.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Estic mirant una mica les infotaules, i crec que en podria fer alguna de senzilla. Hi apareixeria la imatge i paràmetres tals com "Etimologia"; "Format per"; "Produeix"; "tipologia" (subclass of); "causat per"; "causa de"...

Trobo que podria ser interessant que aquests articles genèrics (que tots tenen en comú que són elements geològics o factors geològics) també tinguessin infotaula on es pogués trobar informació ràpida sobre el tema.

Per exemple: Tsunami

  Etimologia: ona de port (japonès)
  Format per: onades / onada gegant
  Tipologia: desastre natural
  Causat per: terratrèmol / bomba de tsunamis / explosió /        detonació / impacte de meteorit
  Causa de: inundacions / onades gegants...


La idea de la infotaula és aplicar-la a cada un dels articles de factors/agents geològics, així com catàstrofes geològiques genèriques i elements geològics; de ben segur que hi ha un parell o tres centenars d'articles sobre aquests temes i de ben segur que encara en queden uns quants centenars més per fer.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo no ho acab de veure gaire definit. Un tsunami està format per onada gegant i a la vegada és causa de onada gegant? Normalment les infotaules s'usen per coses que tenen propietats ben definides com (2826) Ahti. Per coses que segurament es poden explicar millor en text, no fan falta infotaules. De les cinc propietats que anomenes, les que veig més clares serien tipologia, etimologia i causat per i, tot i així, les dues darreres, en molts casos serien difícils d'omplir.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

En el cas del tsunami està format per onada gegant i és causa d'inundacions. Poso l'exemple del que em surt amb la infotaula que estic fent com a prova per a l'article tsunami:

Tsunami (dades carregades directament des de Wikidata):

 Tipologia: catàstrofe natural
 Causat per: terratrèmol
 Causa de: inundació
 Imatge: Tsunami by hokusai 19th century.jpg

Tsunami (dades afegides a mà que posteriorment podràn ser introduïdes a Wikidata):

 Etimologia: Japonès (ona de port)
 Estudiat per: Ciències del Mar / Geofísica
 Exemples: Terratrèmol i tsunami del Japó del 2011

Són diferents paràmetres que des del meu punt de vista poden ser interessants; també ho he provat amb volcà i glacera. He copiat ràpid les dades, però segur que se'n poden trobar d'altres també interessants.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si la pregunta és si se'n pot fer un ítem a Wikidata, la resposta clarament és sí. Si la pregunta és si tendria utilitat posar això com a infotaula en un article enciclopèdic, jo diria més aviat que no.

Si feim una infotaula com aquesta, no veig el motiu per no afegir-ne també a taula, hotel, roca, telèfon, cassola, Calendari japonès, Història del Pakistan‎, Escultura romànica‎, bioindicador i, en realitat, als 600 000 articles de la casa.

Si ho volem així, jo faria una infotaula genèrica a l'estil de la que tenen a Commons: commons:Category:Mallorca, que tant serveix per una illa, com per un objecte com per un concepte filosòfic.

Paucabot (discussiócontribucions)

Definitivament jo no obriria la caixa de Pandora. Mira que jo som molt de les infotaules, però també som molt de no embrutar l'article amb coses que no siguin estrictament necessàries ...

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Bé, potser sí que és cert que no cal afegir infotaula a aquests articles. Avui després de llegir uns quants articles he vist molt clar que eren imprescindibles, ara no ho tinc tant clar. D'aquí uns dies hi faré un altre cop d'ull a veure com ho veig!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Poder-se fer, es podria fer una infotaula amb qualsevol article que tingui alguna cosa a Wikidata. Ara bé, després d'estar-me una estona clicant articles a l'atzar i mirant pàgines de Wikidata, diria que tot i poder-se fer la infotaula no aportaria res d'interessant als articles genèrics, que són els únics que encara no en tenen. De fet, algunes de les coses que he vist a les infotaules que ja tenim tenen un interès molt relatiu.

I de la infotaula pels 600.000 articles de la casa que deia en Pau, la immensa majoria ja en tenen. Més de mig milió tenen la plantilla infotaula i sospito que la majoria de la resta tenen infotaules no estandarditzades.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord amb en Pere que les infotaules no aportarien gaire als articles genèrics, que són els únics que no en duen.

I també d'acord que hi ha molts pocs articles ara mateix que no duguin infotaula, però precisament per això em semblaria forçar la màquina posar-la als articles genèrics per cobrir-los absolutament tots.

I Pere, si hi ha infotaules que siguin sobreres o paràmetres de les infotaules que siguin sobrers, en podries posar uns quants exemples? Potser ha arribat el moment d'esporgar després del moment de descobriment de l'eina. Ara, a part d'eliminar paràmetres, ja en sabem ocultar, amb la qual cosa podem jugar una mica més amb la seva presentació.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Per exemple, un cas on si que seria útil la infotaula seria en el cas de les formacions geològiques?

Paucabot (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

L'inconvenient en aquest cas concret és que una formació geològica no té res a veure amb un indret. Per exemple la Fm. Guixos de Barbastre comprèn més de 100 km de formació que en molts casos no és contínua i es troba dispersa. Hi ha formacions que apareixen salpicades en diferents països i fins i tot continents diferents (per la deriva continental), per tant no té gaire sentit la infotaula d'indret, per molt que com és lògic carregui les dades de Wikidata de forma correcta.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi ha indrets petits i indrets grans i escampats. Si la plantilla edifici pot servir per coses com ara fageda verge dels Carpats i d'altres regions d'Europa, la plantilla indret pot ser útil pels guixos de Barbastre. Fins i tot si per algunes formacions geològiques cal amagar les coordenades o la localització, perquè no tinguin sentit, crec que fent servir la plantilla indret portarà menys feina i serà més fàcil de mantenir.

Ara, això potser ho haurien de dir els que ho muntin.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Al meu parer, no és lògic que una fageda tingui la infotaula d'edifici, havent-hi en aquest cas la d'indret (que es tal i com està en molts altres articles sobre boscos). El mateix passa amb una unitat geològica; no és lògic que tingui la infotaula d'indret ja que no és un indret (en alguns casos una unitat pot estar representada per una muntanya a Catalunya i Alemanya; aquesta mateixa unitat pot estar 300m sota terra a Àustria i Polònia i existir virtualment en zones de Suïssa per que hagi estat erosionada); si hi posem la infotaula d'indret pot passar que es causi confusió als lectors.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si unes fagedes discontínues situades en diferents països europeus trobes adient la infotaula d'indret, encara hauria de ser més adient per una formació geològica en les mateixes circumstàncies.

Pel cas de les fagedes, suposo que es pot canviar mentre seguim mantenint la informació de patrimoni de la humanitat. De fet, no hi ha res a la infotaula que indiqui que és una infotaula d'edifici, fora dels camps mal omplerts a Wikidata.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Bé, a la infotaula hi apareix una icona d'edifici, i en passar el cursor per damunt hi apareix el nom d'infotaula d'edifici.

Una fageda o vàries no deixen de ser indrets (un o varis); una unitat geològica o litològica no és un indret per sí mateixa. Una unitat geològica són estrats o roques amb unes mateixes característiques que poden ser des d'un estrat de 2 cm de gruix en només un aflorament en tot el món des de capes de 10 metres en serralades de tota Europa; també pot ser que una unitat geològica no existeixi físicament però hagi estat extrapolada, per això no són indrets.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Indret és el nom de la plantilla, que no es veu. El que importa és el que es mostra, i això ja és diferent per un riu, un cim o una comarca. De fet, és dubtós que un riu o una carretera siguin un indret, i la plantilla funciona bé.

Ara bé, que el que ho faci ho faci com li vagi millor de fer i mantenir.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Sobre les plantilles en articles genèrics, em sumo a l'opinió del Pau i el Pere. No ho acabo de veure.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Infotaula element geològic»