Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Manlleus (discussiócontribucions)

@En cadufet@Medol@Vriullop@Darth vader 92@Gerhidt@Jordiventura96@Culex@Yeza@Sorenike@Jaumellecha
Us escric aquí per a veure si captem més gent i ens doneu un cop de mà, que de totes maneres sembla que va a bon ritme però sempre va bé més ajut. Us escric realment per alguns temes de categorització:

  • Cases i habitatges són diferents i s'han de categoritzar per separat encara que l'article compti amb ambdues sigui històricament com actual?
  • Masies, masos i semblants en la categoria de Masies si l'article té prou informació que doni entendre que és aquest edifici determinat? serà una casa o habitatge també??
  • capelles queden dins d'esglésies però els convents estan separats, correcte?
  • Els carrers, plaçes, portes i muralles, ponts, etc, tot lo que no és un edifici pròpiament dit és geografia urbana i per tan no ho posarem dins de "Edifics de poble X" però si en "Geografia de poble X" fins que hi hagi prou articles per a "geografia urbana de poble X" dins del de geografia, correcte?


Ja sé que és molt filar prim però abans de causar un enrenou (o sembla que ja hi era abans de les meves edicions) m'agradaria tenir-ho clar i ajudar en la possible "reparació" si cal.
A veure que es pot anar fent per la edició de Monuments d'enguany, no crec que pugui aportar fotografies o coordenades (ja m'hi dedicaré més endavant) però tenir acabat en articles el patrimoni de Catalunya és bastant possible aviat, abans de 2020? Què m'en dieu gent? Moltes gràcies per la paciència

Jaumellecha (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Jaumellecha (discussiócontribucions)
Manlleus (discussiócontribucions)

Correcte, si pot ser sempre precisant però quan tens "edificis de poble X", doncs l'article carrer tal no anirà al d'edificis sinó al de "geografia del poble X" (que compateix possiblement amb serres, muntanyes i altres indrets del terme municipal del poble) i si es tenen prous articles per crear una categoria de "geografia urbana del poble X" doncs millor i jo la posaria dins del de geografia que és més general, si tampoc hi és el de geografia ho posaria al general del poble i llestos.

YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Jo sóc partidari de desagregar el màxim possible les categories (sempre que timguem suficients articles per a fer-ho). Com que sempre hi ha categories que agrupen subcategories no hi veig cap inconvenient.

Manlleus (discussiócontribucions)

També ho crec però a vegades cal fer decisions, fins i tot històricament, un exemple, un edifici que abans era una masia o una granja i ara és una simple casa/habitatge doncs jo mantindria totes les categories.

Sorenike (discussiócontribucions)

Jo estic d'acord amb aquesta categorització, al cap i a la fi un habitatge és una cosa genèrica, lligant-ho amb el que comenta en @Darth vader 92. Amb tot, em grinyola sobretot per l'ús actual que pugui tenir un antic habitatge que encara anomenem casa per ser el nom tradicional. El mateix succeeix amb les masies o masos. Per la resta em sembla correcte, si bé convents i monestirs fins i tot podrien anar inclosos en una categoria genèrica com "cenobis".

Quants articles queden per completar la llista de patrimoni de Catalunya?

Manlleus (discussiócontribucions)

Jo posaria totes les categories per evitar dubtes, si és una casa i és habitatge a més de masia doncs les posem totes, però un edifici que és habitatge pot no sempre ser una casa (blocs de pisos), ho mantindria tot encara que canviï en el temps també.

Vriullop (discussiócontribucions)
  • Un habitatge és una de les funcions que pot tenir una casa i que pot canviar en el temps, especialment en cases singulars. No veig clar distingir cases i habitatges.
  • Mas, masia i cases de camp en general són un tipus diferent de casa. No ho tractaria com a subcategoria com tampoc les cases de la vila o d'altres denominacions especials. Un casal i una casa pairal pot ser urbà o rural, considerat segons la funció original.
  • Una capella, aquí, és un edifici de culte, com també una ermita. Tot són esglésies en aquest sentit.
  • Muralles, ponts, portals, etc. són construccions però no edificis. Carrers i places són vies urbanes, tampoc construccions.

Enguany no sé si hauria edició de monuments, està per veure tot i que s'ha tornat una tradició pel setembre. Sobre els articles es pot veure Viquiprojecte:Monuments/Seguiment d'articles. Es va fent via bot i aviat no en quedaran més que es puguin generar de l'Inventari Arquitectònic. El que quedarà pendent és una actualització, en van apareixen de nous, acabar d'identificar els que són BCIL, endreçar Wikidata, alguns completar-los amb la informació de l'Inventari Arqueològic i investigar si es pot fer res amb les fitxes de la Diputació de Barcelona recentment CC-BY-SA.

Manlleus (discussiócontribucions)

casa com habitatge és una llar "habitada" però una casa és un edifici arquitectònic en concret en canvi l'habitatge no perquè s'entén que només compleix la funció de llar, habitat, a seques. Fàcil confusió però jo ho diferenciaria.

Vriullop (discussiócontribucions)

No estic segur si t'entenc. Sembla que diferencies una casa unifamiliar d'un edifici d'habitatges. Segons això la Casa Batlló era una casa unifamiliar i la Pedrera uns habitatges. Em sembla que no paga la pena investigar si l'edifici era o està habitat, per quantes famílies o si s'ha convertit en un edifici d'oficines o serveis.

Manlleus (discussiócontribucions)

Si el títol diu Casa X jo l'afegiria també com a categoria:casa i passaria de posar la d'habitatge, la pedrera no es una casa clar però es "podria" posar com a habitatge. Resumint, si és clar que és una casa encara que sigui gran o deshabitada afegiria cat. de cases, i un edifici que no és o no està clar que és una casa afegiria habitatge, a més si tenim indicis que no és un edifici comercial, ni museus, etc, habitat per gent, però és una característica que podem obviar com bé dius. També es pot crear categoria:Pisos o blocs de pisos, tampoc fa pensar tan i es va ràpid si tenim prou dades o alguna fotografia

Manlleus (discussiócontribucions)

Merci pels comentaris, serveixen per tenir millor opinió en la categorització, però us dic una cosa, tranquils, que malgrat estigui una mica verd quan tinguem els articles acabats ja podrem afegir o treure categories en plan més massiu i amb més criteri, això ens serveix de pauta per a propers articles, més enllà de Catalunya també. De tot plegat en trec que millor categoritzar-ho tot sempre que es pugui o es tingui clar i llavors ja farem els canvis pertinents si ho decidim així. Canviant de tema, jo crec que hauriem de fer una edició 2019, almenys per fer campanya de col·lecta de coordenades i fotografies que falten i una embranzida final d'articles, m'heu agafat una mica a les antípodes aquest any però puc fer alguna cosa a partir de l'any vinent, per tema fotos em refereixo. Tema actualitzacions, WD, +info i Diputació crec que és important també, podriem iniciar feina en aquests temes per preparar els pròxims anys. Bo saber que tampoc queden tans articles per fer i se'ns treu càrrega de treball de sobre i poder anar a per altres assumptes. Salutacions i gràcies

Medol (discussiócontribucions)

A mi em sembla que la categorització actual és bastant clara i que abans de fer canvis massius cal veure el que tenim. Ara mateix gairebé tot són edificis, i si es vol, penjant d'aquesta categoria. quan n'hi ha prous en un municipi, es fan categories per esglésies, carrers, ponts, barraques o el que sigui.

Es pot fer tot, però des del meu punt de vista, més que invertir el temps en recategoritzar, em sembla més prioritari invertir el temps en el que diu en Vriullop al seu darrer paràgraf: El que quedarà pendent és una actualització, en van apareixen de nous, acabar d'identificar els que són BCIL, endreçar Wikidata, alguns completar-los amb la informació de l'Inventari Arqueològic i investigar si es pot fer res amb les fitxes de la Diputació de Barcelona recentment CC-BY-SA. No sé si alguna d'aquestes tasques es podrien incloure d'alguna manera a l'edició del monuments d'enguany.

Per altra banda, diria que manquen menys de mil articles per crear. Tots els que es poden fer tenen enllaç per fer-se. Els que no tenen els enllaços fets és perquè hi ha poquíssima o nul·la informació a les fitxes.

Manlleus (discussiócontribucions)

Cert, li cal donar importància al tema actualitzacions, d'un edifici que conec sembla estar antiquada la informació com uns 10 anys, potser depèn de la zona.

Gerhidt (discussiócontribucions)

Quants articles ens queden?

Medol (discussiócontribucions)

Com he comentat abans, penso que menys d'un miler. Amb el ritme actual, calculo que en menys de dos mesos els podríem tenir tots fets.

Manlleus (discussiócontribucions)

doncs anem pensant què fer després i fins i tot preparar una campanya al setembre perfectament. Podríem centrar-nos en la millora, actualitzacions, coordenades, fotos, etc. Més endavant ens podem centrar en altres regions, com vulgueu

Vriullop (discussiócontribucions)

Viquiprojecte:Monuments/Llistes: d'un total de 42876 n'hi ha fets 27335, de Catalunya són 29513 total i 24773 fets. Segons Medol més amunt, menys de 1.000 per crear a partir de l'Inventari Arquitectònic.

Medol (discussiócontribucions)

Avui s'han acabat de crear, si no vaig errat, tots els monuments creables a partir de l'Inventari Arquitectònic. És una bona fita. Després d'acabar de revisar els articles i de celebrar-ho seria un bon moment per pensar quins passos seguim. Se m'acudeixen coses com. 1) Pensar si es pot automatitzar d'alguna manera l'actualitzarció de les llistes, o fer una pàgina on s'expliqui de manera senzilla quin és el procediment adequat. 2) Veure si convé o no fer algun concurs o tenir alguna iniciativa o canal per animar a completar les llistes amb les fotos i les coordenades, així com afegir informació a wikidata. 3) Una altra cosa són fitxes CC-BY-SA de la Diputació de Barcelona, que a part d'habitatges tenen patrimoni immaterial i patrimoni naural, entre d'altres, que potser serien susceptibles de ser elements per generar altres llistes o completar les existents, bé, s'ha de pensar.

Vriullop (discussiócontribucions)

1) Actualització. És un dels propers passos que tinc anotat per fer. L'automatització està verda. El que tinc és a partir de la consulta d'un municipi i d'una llista de monuments genero una llista d'altes i baixes, i partir d'aquí és revisió manual. Només se m'acut generar totes les llistes d'altes i baixes i publicar-les amb instruccions.

2) Concurs-marató. Es pot pensar de cara al setembre. Sempre falten fotos, coordenades i completar Wikidata. Estic acabant de revisar que tots els BCIN estiguin bé a Wikidata, desprès seran els BCIL i per últim la resta. Almenys que tinguin bé els codis i el nivell de protecció.

3) Més fitxes. Avia pensar generar les fitxes arqueològiques com a següent pas. A banda dels pocs BCIN-ZA que tenim, hi ha informació més completa d'alguns monuments, o complementària. Ve a ser la mateixa estructura que els IPAC així que no sembla complicat. De moment estic revisant tots els BCIN que tenen fitxa IPAPC per enllaçar-la a les llistes, amb idurlza. Després serà detectar la resta. Ja t'avisaré. La diputació és l'altra opció.

Medol (discussiócontribucions)

Fantàstic

Manlleus (discussiócontribucions)

Perfecte!

Resposta a «Monuments 2019 i altres temes»