Tema de Usuari Discussió:Vriullop/Fitxer de Discussions Estructurades 1

Enric (discussiócontribucions)

Bon dia, Vicenç. Estic pujant fotos de Santa Coloma de Gramenet i veig que això de Can Pedragosa està totalment embolicat, per tant hi he fet uns canvis de redacció: la casa original (núm. 22) la van tirar a terra ja fa anys, i llavors van decidir que la façana la conservarien i la muntarien una mica més avall, al número 14, però el més calent és a l'aigüera. Tot això està relacionat amb el PERI de Santa Coloma i el projecte de la constructora del Banc Sabadell per reurbanitzar la zona. Per tant, la foto de l'article Can Pedragosa i les que hi ha a la categoria corresponent de commons no pertanyen a la façana de Can Pedragosa reubicada sinó a la façana de sempre de Ca n'Altés, on curiosament hi diu "Can Pedragosa" perquè els amos que hi viuen ara són els Pedragosa, els que es van vendre la casa original que van tirar a terra i la façana de la qual s'havia, teòricament, de conservar. Això més o menys ho explicava a la discussió de la llista de monuments del Barcelonès Nord.

Em pregunto si el més sensat no seria eliminar la foto de l'article (ja que no correspon a la façana en qüestió) i esborrar la categoria "Can Pedragosa" de totes les fotos que hi ha ara al commons, que en són quatre, tres de les quals són meves de quan vaig fer el primer safari fotogràfic per Santa Coloma i encara no m'havia assabentat de tot aquest embolic.

Vriullop (discussiócontribucions)

Si ho he entès bé, la categoria c:Category:Can Pedragosa s'hauria de traslladar a una nova "Category:Ca n'Altés", canviar el codi de les quatre fotos que té, i afegir-hi les quatre noves que has carregat. Correcte?

No em queda clar si al número 14 hi ha alguna cosa de l'antiga façana. A la fitxa hi diu: "Aquest edifici va ser enderrocat i part dels elements de la façana, van ser inclosos en el nou immoble, de la finca del carrer del Pedró número 14, a uns 50 metres de l'edifici original." Potser no és tota la façana però hi ha algun element.

Enric (discussiócontribucions)

Pel que fa a la primera pregunta, correctíssim. I pel que fa a la segona apreciació, jo també ho vaig pensar, tot i que, segons em van dir a la botiga de davant de Ca l'Altés, Can Saladrigas, van tirar Can Pedragosa a terra i van dir que en conservarien la façana i la recol·locarien, però, segons ells, "el més calent és a l'aigüera", i dubtaven que mai més la tornessin a aixecar enlloc. La casa del número 14 la vaig fotografiar (aquests en són els baixos, plens de pancartes de protesta contra el PERI, i aquest el primer i el segon pis). Tu mateix pots comprovar si s'adeqüen a la descripció de la façana de Can Pedragosa que en fa Patmapa.

Per cert, en aquesta web de l'Ajuntament de Santa Coloma pots apreciar que ells mateixos anomenen Ca n'Altés la falsa façana de Can Pedragosa (que realment sí que és "Can Pedragosa" ja que la casa és ara la residència dels Pedragosa). Això ja sembla allò dels Trabal i els Roldan... Per cert, avui he anat a Sant Joan Despí i les he fotografiat totes dues, Can Trabal (té un angle fatal per fer la fotografia i només es veu de costat des del carrer, la façana gairebé no s'aprecia) i Cal Roldan (així és com en diu a la façana mateix, aquesta és més agraïda de fotografiar). Es troben en un passatge molt estret encaixonat a banda i banda pels terrenys de la ciutat esportiva del Barça. Totes dues cases les pots veure, una a la categoria de commons de les masies de Sant Joan Despí, l'altra a Cal Roldan.

Vriullop (discussiócontribucions)

Categoria traslladada i fotos posades a lloc. No descarto que el número 14 tingui "part dels elements". Diu "composició simètrica amb tres obertures per planta, balconeres centrals i finestrals als cantons"... "impostes remarcades"... "fris superior amb ornamentació de motius geomètrics i cornisa de coronament". Les baranes, reixes i fusteria ja no es corresponen, però davant del dubte ho deixo de moment per bo.

Enric (discussiócontribucions)

En un principi també ho vaig pensar, però després de llegir en diversos llocs que el trasllat encara no s'havia fet, vaig deduir que la casa del núm. 14 ja devia ser així d'origen. De fet, les cases d'aquella banda de carrer són totes d'una tipologia semblant, les devien fer (o reformar) a la mateixa època i seguint uns gustos similars. Fixa't en aquest document de l'Ajuntament colomenc, de data 19 de febrer de 2019, que diu a la pàg. 6 que "A l'acord novè del CONVENI s'estableix l'obligació al BSSRED de reconstruir la façana de Can Pedragosa a la finca del carrer del Pedró, núm. 14", és a dir, el febrer d'enguany això encara no s'havia dut a terme, i la meva foto és del 8 de novembre del 2018.

Vriullop (discussiócontribucions)

La foto del núm. 14 mostra un edifici rehabilitat i amb un cartell en venda. Es fa estrany que l'enderroquin per a reconstruir una façana del mateix estil. Llegint el conveni crec que ja ho entenc. Els veïns van protestar per l'enderrocament del núm. 14. L'ajuntament paralitza les obres i el compra pel seu valor històric, seu de l'antiga escola Estudi Nou. A més segrega part del núm. 16 i el compra per a ampliació d'equipaments. En el mapa de l'ICGC es veu una finca buida al costat del 14. Amb aquesta doble compra, l'ajuntament assumeix l'obligació de reconstruir la façana de Can Pedragosa. Imagino que això serà en el 14 bis, en l'ampliació del costat. Trec les fotos del núm. 14 que deuen ser de l'antiga escola.

Enric (discussiócontribucions)

Efectivament, a l'edifici del costat esquerre del núm. 14, quan hi vaig anar jo, hi havia un gran solar buit que incloïa diverses finques. Al Google Street es pot veure clarament el buit que hi ha, o si més no hi havia quan hi vaig anar a finals de l'any passat.

Resposta a «Can Pedragosa»