Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sabeu si hi ha algun criteri consensuat a Wikidata sobre el que ha d'anar a Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)? Remenant trobo una mica de tot.

Suposo que un criteri raonable és posar l'entitat administrativa més petita possible (per exemple, a Barcelona el barri administratiu) i aquelles que no es dedueixin de la més petita (per exemple, la regió als municipis de l'Anoia o la província als municipis de la Cerdanya). Mirant items de pobles alemanys, que es veuen força organitzats, sembla que apliquen aquest criteri de manera consistent.

D'altra banda, no és evident trobar un nivell administratiu concret amb una query i posar entitats redundants pot ser útil. De fet, la propietat Estat (P17) existeix precisament per això, perquè sigui fàcil de trobar i de confirmar que hi és tot i ser redundant amb la divisió administrativa.

El que estic fent darrerament és posar a tot arreu el municipi i, a més, l'entitat administrativa més petita possible si és inferior al municipi. De fet, això és el que em va millor per identificar topònims i evitar duplicats quan carrego dades del Nomenclàtor a Wikidata.

A més, quan un item no té Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) hi poso l'entitat que puc (de Catalunya cap avall) perquè em sembla una millora passar de no tenir-ne a tenir-ne una, o passar de tenir-ne una a tenir-ne una altra de més concreta.

Vaig bé o estic anant contra d'alguna norma o pràctica habitual?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La resposta correcta, llevat els casos estranys, és: la més petita i cap altra.

Els multivalors s'apliquen quan l'objecte de l'ítem està a cavall de dues entitats superiors. A CAT aquest problema apareix amb la dependència de les comarques a províncies i a vegueries, ja que la cadena ascendent no és similar i cal posar-li els dos valors.

El que no hauria de tenir és el valor correcte i el superior d'aquest, perquè això seria redundant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I un altre dubte: quina entitat administrativa li posem a les coses que n'encavalquen més d'una?

Per coses puntuals com ara cims entenc que hi podem posar els dos municipis (o el que sigui) on es troben.

Per coses més extenses posar les dues faria que la propietat deixi de ser transitiva. O sigui, posar la Cerdanya en dues províncies faria que a les querys els municipis de la Cerdanya apareguessin a les dues províncies. Aleshores entenc que les entitats administratives només es poden posar en altres entitats administratives on estiguin totalment incloses.

Ara bé, què passa amb rius, serres, línies de ferrocarrils o carreteres que estiguin en més d'una entitat administrativa? Les posem totes o posem la superior que les englobi?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si s'encavalquen és quan el multivalor té sentit perquè els dos (o més) valors són certs.

Cal saber que en aquests casos si es construeix un arbre ascendent, sempre seguirà la primera.

Si parlem de queries, ambdós valors són certs, per tant no seria un problema que surtin a totes dues. Una altra cosa és quan deduïm transitivament. En aquests casos, cal canviar de sil·logisme, com ens va passar al fer la "llista de municipis de Tarragona" que ho deduíem de la comarca (perquè les províncies catalanes no estan en la línia ascendent) i teníem falsos positius. Per tant, ho varem canviar per codi IDESCAT que conté el codi de província i així no hi havia errors.

En el cas dels rius i altres coses allargassades, només són (haurien de ser) obligatoris el naixement (inici) i la desembocadura (final), cadascun d'ells amb la seva P131 i P625. La P131 per tot el riu no té sentit, llevat que sigui molt petit i valgui amb una comarca o regió, però no té sentit dir que totes les conques internes diguem que són a P131=CAT o ESP. Amb tot, hi ha un grapat de P131 que apunten al centre del recorregut, però jo no en sóc partidari.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si ens interessessin gaire les províncies potser convindria pujar a Wikidata els partits judicials.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Certament, hi ha feina a fer. He pegat un cop d'ull i he trobat una cosa justificable (riu llobregat) i un altre que em fa dubtar: Escola Pia de Catalunya (Q11919756) que té la seva seu territorial de Catalunya a Barcelona. Quina seria la P131 correcta, l'adreça o l'àmbit territorial?. Opino que ha de ser la de la seu, però s'accepten més si algú discrepa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Entitat administrativa a Wikidata»