Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

He intentat trobar si hi ha alguna guia sobre l'estructura d'una biografia. Només he trobat directrius generals sobre l'estructura d'un article, però no específicament per a les biografies. Sabeu si n'hi ha?

Normalment acostumo a estructurar les biografies basant-me en d'altres ja publicades. Quan es tracta de persones que han rebut molts reconeixements, acostumo a posar-ho en un llistat al final de l'article, abans de les referències, de manera que es vegi clar. Naturalment, si hi ha algun premi molt especial, com podria ser el Nobel o algun altre, també en faig esment en el cos de l'article.

Faig aquesta consulta perquè m'he trobat que en una biografia ja publicada, a la qual vaig afegir la secció final de premis rebuts per la dona biografiada m'he trobat que algú ha eliminat aquella secció perquè diu que els premis més rellevants ja estan recollits a la infotaula. I els altres els ha ficat com a text seguit dins del cos de l'article.

No tinc ganes d'entrar en picabaralles de t'esborro / m'esborres i per això m'agradaria saber si hi ha alguns criteris per a lèdició de biografies.

Judesba (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Cert que no en tenim, si te'n fies de mi, agafa alguna de les biografies que són Articles de Qualitat, no dic per a fer-los tant complerts, sinò per aprofitar l'estructura o enfocament. Dels meus, li tinc una certa estima a Eugeni Xammar, Josep Tapiró i Baró, Josep Maria Jujol i Gibert, Jaume Huguet.

No representen gaire varietat, perquè la majoria són artistes. Si vols altres professions, mira la llista d'AdQ que he enllaçat més amunt.


Respecte a esborrar la llista de premis, la meva opinió és que, si és més complerta que la de la infotaula, reverteixis l'esborrat. La infotaula "és un resum o síntesi de la informació del cos de l'article". Si les infotaules anul·lessin la necessitat de exposar més extensament la informació al text de l'article, no ens caldria escriure res, només posar iinfotaules, i ja t'asseguro que aquest no és l'objectiu, ans al contrari.


Bona feina.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que per algun lloc tenim el principi general que els articles han de tendir a ser prosa i no llistes (per exemple, d'alguna manera s'esmenta a Viquipèdia:Estructura_d'un_article#Paràgrafs). Aleshores, posar els premis dins de la biografia, explicats i contextualitzats en comptes d'una llista al final no està tampoc gaire allunyat del que hauria de ser la pràctica habitual.

Ara bé, això s'hauria de veure en cada cas i de vegades s'hauria de discutir primer, però l'article que esmentes (biografia d'una dona, que no has creat tu i que algú altre n'ha eliminat una secció de premis que havies posat tu) no l'he sabut trobar. Quin era?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per exemple, aquesta edició que elimina la secció de premis amb el resum "premis destacats a la infotaula i ja destacats a l'article" em semblaria correcta si no fos que:

  • A la infotaula només hi surten cinc premis dels tretze que hi ha a la secció eliminada.
  • Alguns dels premis de la secció eliminada inclouen més informació, com ara el títol de l'obra premiada, mentre que a la infotaula només hi ha el nom del premi i l'any.
  • Els premis tenen referències a la secció però no en tenen a Wikidata.

A més, dins del text s'esmenta (ben contextualitzat) un dels premis, però només un.

Aleshores crec que aquesta edició s'hauria de revertir.

Notifico en @Docosong per al·lusions.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Judesba@Amadalvarez@Pere prlpz gràcies pels vostres comentaris i opinió. Era l'article Josefina Castellví. I entenc que els articles han de tendir a ser prosa. Però crec que en això pot haver-hi una certa flexibilitat. Per exemple, quan s'indica la filmografia o l'obra literària d'algú, no es posa pas de manera seguida, sinó en una llista. I si existeix la possibilitat de fer llistes (puntejades o numerades) a la barra superior, deu ser per algun motiu. A més, em costa comparar la versió que contenia la llista dels premis i l'última, però em sembla que no s'ha mantingut tota la informació i ara fins i tot tinc el dubte si vaig crear jo la llista dels premis o només en vaig afegir algun, o ni això (disculpeu, però els darrers mesos he estat bastant activa i potser em confonc amb algun altre article). Però encara que no l'hagués feta jo, no veig motiu per eliminar-la.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En aquest cas diria que aquestes edicions s'haurien d'haver discutit abans. S'han eliminat uns quants premis, alguns dels quals no tenen referències i podria ser que fossin massa poc rellevants per anar a l'article, però això no és evident i se n'hauria de parlar abans de treure'ls.

Que quedin millor tots es premis que queden a la biografia en un sol paràgraf també és debatible.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, sobre la manera de col·locar la informació de premis i reconeixements rebuts per la persona biografiada, entenc que hi pot haver opinions diferents i segurament cadascú té l'opinió que té per la seva pròpia experiència. Quan consulto una biografia, em resulta més pràctic i aclaridor trobar-ho en paràgrafs separats, però no vull imposar la meva opinió a ningú.

Docosong (discussiócontribucions)

Per la part que em toca, cap problema en revertir les edicions que són incorrectes i demanar disculpes si he trencat cap consens que hi hagués establert. Faré un cop d'ull a les meves darreres edicions relacionats amb els premis literaris.

Salutacions!

Resposta a «Estructura d'una biografia»