Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Interpretació de les recomanacions de l'IEC

6
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre.

L'IEC publica normes. Aquestes, com qui diu, «van a missa». L'IEC també publica recomanacions. Malgrat que, a diferència de les normes, no són d'obligat compliment, és evident que tampoc no es poden tractar som si fossin un post de Facebook o una altra font de pa sucat amb oli.

Per tant, faig la pregunta següent a la comunitat: podem considerar que seguir les recomanacions de l'IEC és l'opció per defecte i, per tant, que la càrrega de la prova recau sobre qui defensi ignorar aquestes recomanacions, no sobre qui defensi aplicar-les?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Cada cas pot ser diferent, i no sé si la pregunta està feta amb algun cas particular en ment. Ara bé, jo diria que en general:

  • La càrrega de la prova recau sobre qui vol canviar alguna cosa del text que ha escrit algú altre.
  • Si el canvi s'ha de fer amb bot o amb alguna altra eina que permeti fer canvis massius, sobre el botaire recau també la càrrega de la prova de que és evident que el canvi té consens.
YggdrasilAsir (discussiócontribucions)

Desconec si ja s'ha discutit abans o hi ha consens sobre el tema, però les normes de l'AVL són també vàlides?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Entenc que sí.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Jo entenc que un canvi a favor de les recomanacions de l'IEC ha de prevaldre sobre el text vigent sempre que estigui en una varietat dialectal emparada per l'IEC. Per tant, no estic d'acord amb el comentari del Pere prlpz que "la càrrega de la prova recau sobre qui vol canviar alguna cosa del text que ha escrit algú altre", doncs quan es corregeix lingüísticament no cal aportar justificació a la correcció, sinó que ha de ser el primer editor qui aporti proves si es vol tornar a un text no normatiu. Igual passaria a l'hora de fer correccions per adequar un article al llibre d'estil.

Evidentment, amb casos fora de normes lingüístiques i d'estil sí que ha de ser el corrector qui, en cas de conflicte, justifiqui el canvi o aconsegueixi consens per aplicar-lo.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No cal aportar cap justificació per un canvi si és evident que el canvi té consens. La immensa majoria de canvis menors i correccions lingüístiques tenen consens, i per molt poques caldria una proposta a la discussió o fins i tot un comentari al resum d'edició. Ara bé, dir que les recomanacions (que no obliguen) de l'IEC han de prevaldre sempre voldria dir que ens podem posar a fer qualsevol canvi tranquil·lament fins i tot en contra del criteri de qui ho ha escrit i sense discussió, i això em sembla anar molt lluny. La veritat és que una afirmació categòrica en aquest sentit em sembla una invitació al conflicte, sobretot tenint en compte els xous que ens acabem muntant per detallets com la transcripció del nom d'un rus de cognom alemany.

Aleshores, d'acord amb l'IEC però més d'acord encara amb la prudència.

Resposta a «Interpretació de les recomanacions de l'IEC»