Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Arnaurs (discussiócontribucions)

Bon dia, actualment hi ha 25 articles en avaluació. Aquest matí hi he fet una ullada i m'he fixat que hi ha algunes demandes que es podrien considerar inactives. Tanmateix, no he sabut trobar cap criteri ben definit per establir quan es considera una demanda inactiva. M'he trobat els següents casos:

Com podeu veure representen 12 articles (48% del total en avaluació). Crec que es podrien establir unes pautes perquè sigui més clar quan arxivar un article i no hi hagi el risc d'"ofendre" el proponent. Una opció seria deixar un missatge a la pàgina de discussió del proponent per deferència quan no respongui els comentaris i si no reactiva la proposta en un període raonable de temps, arxivar-la "automàticament" al cap d'un temps.


Per altra banda, també crec que seria interessant establir un període màxim d'avaluació que sigui llarg però no "etern" com ara sis mesos. Dels 25 articles en avaluació actualment, 13 han estat proposats els darrers sis mesos.

Abans de sis mesos, el proponent hauria de retirar la demanda o bé dur l'article a votació. En el cas que l'article no hagi rebut comentaris: si els votants creuen que és adient hi poden votar a favor i si creuen que no compleix el nivell hi poden votar en contra i deixar comentari (bàsicament el mateix que passa ara). En el cas que l'article hagi rebut comentaris però no s'hagin resolt favorablement segons l'avaluador, aquest hi pot votar en contra fins que s'arregli l'article (crec que d'aquesta manera els proponents d'aquests articles que he esmentat abans tindrien més incentius d'arreglar l'article per obtenir el vot favorable i en cas que ignorin els comentaris es podria rebutjar la demanda).


Com ja s'ha comentat en altres discussions sobre el tema crec que seria interessant millorar l'aspecte de les avaluacions afegint-hi la discussió en flow. Crec que milloraria la visualització de la pàgina i permetria que els proponents rebessin notificacions, cosa que podria incentivar-ne l'activitat.


També crec que per mirar d'incentivar la participació en les avaluacions es podria crear una llista d'avaluadors (sense excloure els que no s'hi apuntin) on cada viquipedista indiqui els temes que li interessen més per tal que els proponents els puguin informar que han sotmès a avaluació un article que els podria interessar. Crec que d'aquesta manera es podrien aconseguir més comentaris a la fase d'avaluació.


No sé fins a quin punt seria útil que hi hagués uns quants viquipedistes que gestionin les avaluacions (arxivar demandes inactives, cridar l'atenció de proponents de demandes oblidades o fins i tot d'enviar articles a votació en casos en què ja s'ha dut a terme una avaluació exhaustiva) per tal d'accelerar les avaluacions.


Què us semblen aquestes propostes?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre la inactivitat: Diria que no s'haurien de tancar avaluacions mentre s'hi està fent alguna cosa. Si durant anys hi ha una intervenció cada mes i això millora l'article, no tancaria l'avaluació.

Quan realment estan inactives les avaluacions (agafeu el període que vulgueu) només cal deixar un missatge a la mateixa avaluació o la seva discussió notificant al proponent i als participants més actius, si n'hi ha, perquè puguin objectar al tancament.

En qualsevol cas, el tancament s'hauria de fer de manera que fos fàcil de tornar a obrir l'avaluació. Si algú ve amb ganes de reprendre la feina li hem de posar fàcil.

I per la gestió, potser seria útil tenir algú amb ganes de gestionar, però em temo que el principal problema és de manca de participants.

Medol (discussiócontribucions)

Sis mesos em sembla un bon límit per arxivar avaluacions. Passats els sis mesos sense cap edició del proponent en l'article penso que es poden arxivar sense problema.

Arnaurs (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta @Medol. Jo em referia a sis mesos independentment de si el proponent edita o comenta. Després de llegir la resposta de @Pere prlpz, podríem deixar un període d'un mes on no hi hagi cap comentari abans d'arxivar (o passar directament a votació per aquells que es consideri que ja han estat "prou" avaluats).

Crec que en sis mesos hauria de ser factible modificar un article proposat perquè sigui digne de la distinció.

Arnaurs (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta @Pere prlpz.

Pel que fa a la inactivitat: en el cas que dius que hi hagi una intervenció cada mes, en el període per exemple de sis mesos crec que n'hi hauria hagut prou com per sotmetre l'article a votació. En cas que algú tingués més comentaris a fer podria votar en contra a la votació i de facto bloquejar la votació fins que es resolguessin (com de fet es fa ara). Com he dit crec que això incentivaria que es resolguessin els comentaris. Crec que aquest temps límit seria un compromís entre aquells que defensen fusionar l'avaluació i la votació i aquells que volen mantenir l'avaluació (encara que hi hauria un període formal per avaluar d'entre 2 setmanes i 6 mesos). Si el que et preocupa és que es tanquin avaluacions encara actives als sis mesos es podria establir un període màxim d'avaluació de sis mesos tret que hagin tingut algun comentari aquell últim mes.

De totes maneres tampoc em semblaria malament no establir cap termini màxim però sí que es puguin arxivar si no han respost o fet cas de comentaris escrits fa 3 mesos.

Pel que fa a la gestió no m'importaria fer-ho jo mateix tot i que crec que hauria de recaure en més d'una persona per evitar períodes d'inactivitat.

Arnaugir (discussiócontribucions)

Bon dia,

no crec que calgui establir cap límit, jo simplement no recordava que tenia avaluacions en curs :-) i m'agradaria tancar-les. En la majoria de casos és suficient amb avisar el creador aviam què vol fer, i aquest mateix si no vol acabar el procés pot confirmar-ne l'arxivament.

Arnaurs (discussiócontribucions)

En aquest cas deixaré un missatge a les discussions dels proponents vejam què volen fer. Tot i així crec que seria important que els usuaris rebessin notificacions quan algú comenta un article que han proposat (em sembla que es podria aconseguir amb una discussió en flow) i mirar de trobar maneres d'esperonar aquests processos d'avaluació i votació.

Medol (discussiócontribucions)

Doncs pel que fa a recordar als usuaris que tenen avaluacions encallades, penso que pots procedir amb total llibertat i que pot ajudar molt que ho facis.

Arnaurs (discussiócontribucions)

Ho he fet aquesta mateixa tarda, aviam si funciona i es desancallen les avaluacions.

Manlleus (discussiócontribucions)

Estaria d'acord en posar límits i mig any és factible per la majoria de propostes i ara, us se'n riureu de mi perquè he tingut articles en avaluació durant anys sencers i els que no se'n recorden que tenen avaluacions en curs tela també ;-) Jo posaria el límit aquest tot i que penso que les avaluacions "lentes" però actives serien l'excepció i és fàcil comprovar-ho, la resta missatge i a les 2 setmanes d'inactivitat arxivament i fem net. Si Arnaurs i altres fan aquest manteniment, i jo m'incloc, crec que es pot ajudar a agilitzar les avaluacions

Resposta a «Avaluació d'articles de qualitat»