Tema de Usuari Discussió:Catalaalatac

Repaginada a la Llista d'óssos als Pirineus

17
Gerard Viader (discussiócontribucions)

Bones @Catalaalatac, m'ha semblat molt bona pensada el paràgraf introductori. Realment hi feia falta. Ara queda molt millor. He estat treballant una mica més aquesta presentació per a guanyar precisió. Per exemple, els ossalls que moren abans de rebre un nom, no es que siguin desconeguts, doncs els tenen identificats amb codi i tot, per tant, he mirat d'ajustar-ho. Sobre les dècades, no he esmentat la dècada de 1980 perquè al nucli central començo el seguiment a partir del 1990, així que he preferit no embolicar-ho tant just a l'inici de l'article.

Ja que parlem només de "Llista" en singular, més abaix he mirat d'aclarir que és una única llista amb 4 taules

Gerard Viader (discussiócontribucions)
Catalaalatac (discussiócontribucions)

@Gerard Viader Acabo de fer alguns canvis al paràgraf introductori a la teva pàgina de proves. Digue'm si t'està bé, siusplau. Hi ha una cosa, però, que no l'acabo de veure clara, la frase "que viuen o han viscut als Pirineus a les últimes dècades". És imprecís i no queda clar de quan parles. A més, el problema amb aquest tipus de frases és que amb el temps queden obsoletes. Per tant, és millor dir: "que viuen o han viscut als Pirineus des de la dècada X" (i dius des de quan, amb una referència).

Gerard Viader (discussiócontribucions)

Hola, em sembla bé els canvis que has fet. Sobre el tema de les dècades, jo ho continuaria mantenint en la imprecisió perquè, com et comento, no he anat a buscar els óssos que vivien als anys 80 al nucli central, perquè eren anònims i tan sols hi ha alguns registres d'algunes caceres més. En vanvi als anys 80 al Nucli Occidental, eren més abundants i alguns com Papillon i Cia ja tenien nom. Potser, enlloc de les "últimes dècades", es pot posar les "darreres dècades".

Gerard Viader (discussiócontribucions)

Per ser precís doncs, aquí s'hauria de dir quelcom com "des de la dècada de 1980 al nucli occidental i dels anys 90 al nucli central", quan encara ni tan sols no s'ha explicat el concepte dels dos nuclis de població i estem només a l'inici del text. Així que per no allargar-ho massa m'ha semblat millor ser curt, directe i emprar una designació genèrica.

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Doncs penso que no es pot deixar així, @Gerard Viader. Jo quan llegeixo "les últimes dècades" penso en les 3 o 4 últimes més o menys, però cadascú pot pensar el que vulgui (les 6 o 7 últimes?, les 2 o 3 últimes?). A més, ara imagina't algú llegint aquest article d'aquí 20 anys. Si no es precisa queda obsolet. No sé com però s'ha de trobar una formula perquè és la frase perfecta perquè algú et vingui i t'hi posi una plantilla {{quan}}.

No vull semblar perepunyetes però hi insisteixo perquè si no, ja comences l'article generant un dubte.

Gerard Viader (discussiócontribucions)

Vinga va, t'ho compro. Però si posem anys 80, hauré d'afegir també els pocs óssos que es té coneixement que van morir al Pirineu Central als anys 80. Això em feia basarda. No els vaig considerar perquè em van semblar pocs com a per a crear una cinquena taula amb els óssos d'aquesta dècada. Però es podrien afegir a la taula dels anys 90. M'hauré de tornar a mirar el llibre d'en Casanova.

Gerard Viader (discussiócontribucions)

Ja ho he arreglat i he canviat també lo de la llegenda. Acabo de fer la "translocació" de la pàgina de proves2 a la pàgina Llista d'óssos als Pirineus. Quan pugui ja miraré els óssos anònims que falten dels anys 80.

Gràcies per la teva col·laboració.

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Bona feina, @Gerard Viader. Si se sap i hi han dades dels primers exemplars d'óssos catalogats crec que hi haurien de ser a la llista. No crec que molesti pas, al contrari, una cinquena taula (Dècada del 1980), on hi siguin.

I, per cert, quan voldràs presentar la llista com a article de qualitat? Tinc moltes ganes que et donin la distinció i realment penso que fàcilment la gent hi estarà d'acord. També serà una manera que més gent es miri la llista i aporti idees noves o petits canvis per acabar-la de millorar i de polir (tot i que en el meu parer ben poc li falta).

Gerard Viader (discussiócontribucions)

Hola, no sé com va aquest procés de l'article de qualitat. Em pensava que ho proposaries tu mateix. Per mi ja es pot proposar. Realment és un article diferent i la candidatura o la distinció pot donar-li més publicitat i que la gent hi aporti millores. Tot i que el meu capteniment a mig-llarg plaç és anar desenvolupant més articles encara entorn del tema de "L'ós als Pirineus" i poder-ho candidatar com a tema de qualitat. Per exemple, trobo incomprensible que les festes de l'ós als Pirineus no tenen pàgina pròpia a la Viqui en català, mentre que la versió francesa té una per cada una de les 3 festes de l'ós que se celebren en pobles del Vallespir, a Catalunya Nord. Vull dir, que encara tinc camp per córrer per aquí. Però anem pam a pam...

Docosong (discussiócontribucions)

Hola nois, perdoneu que intervingui. Felicitar-vos per la feina esteu fent. Només vull sondejar-vos per veure com pot ser factible crear un nou article amb l'assassinat de l'ós Cachou. Anirà per llarg però té tota la pinta que serà mediàtic i generarà molta controvèrsia. Per exemple, com seria l'entrada? Cachou (ós) o Assassinat de l'ós Cachou? Gràcies!

Gerard Viader (discussiócontribucions)
Gerard Viader (discussiócontribucions)

@Catalaalatac he trobat 3 óssos identificats com a morts a la Dècada de 1980, una al Nucli occidental, que m'havia deixat i dos més al Central. La resta són referències a avistaments o petjades trobades en diversos llocs, pel que no es poden incloure com a entrades noves a les taules doncs es podria tractar d'altres individus que apareixen morts o bé, les diverses observacions es podrien tractar d'un mateix individu que no es va poder identificar.

Per tot això, i com que em sembla molt minso fer una taula nova per només dos óssos, aquests els he afegit a la taula del 1990, reanomenant-la.

Veuràs que he padronitzat també les expressions Pirineu/s central/s i occidental/s o els respectius nuclis amb la "n" i la "o" en minúscules, en base a :

Pirineus - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure (wikipedia.org)

Catalaalatac (discussiócontribucions)

@Gerard Viader Em sembla més correcte que hagis afegit aquests exemplars a la taula de la dècada del 1990 (i que ara es digui Dècadades de 1980 i 1990). I sobre les minúscules, ben vist! Jo sóc minusculista, més que majusculista.

Veuràs, també, que acabo de crear la Categoria:Ós bru als Pirineus, on de moment hi ha 5 articles i que és on haurien d'anar els nous articles relacionats amb el tema que hi haurà en un futur.

@Docosong, sobre crear l'article nou que dius (per mi també hauria de ser Cachou (ós), o fins i tot directament Cachou). Però això ho deixo pel Gerard, que és l'expert en óssos. Jo em limitaré a ajudar amb el que pugui com tant bonament sàpiga.

Docosong (discussiócontribucions)
Gerard Viader (discussiócontribucions)

Gràcies a tu @Docosong. Sí, hi ha material de sobres. De fet, en veient com van creixent algunes biografies, com la de Cachou i Goiat ja estava sospesant la possibilitat de que es creessin articles biogràfics específics més detallats i deixar a la llista una versió més resumida i un enllaç a l'article biogràfic principal. Dona notícies. Serà interessant afegir l'arbre genealògic d'en Cachou que han preparat els francesos.


Endavant!

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Iep, @Gerard Viader i @Docosong. Jo com us deia, em limitaré a ajudar-vos, però prefereixo que ho feu vosaltres. També últimament estic editant i creant articles sobre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, que és un tema que em queda més de prop i em conec molt més.

Per cert, Docosong, si t'interessa i ens vols ajudar ahir vaig proposar la Llista d'óssos als Pirineus a l'avaluació per ser article de qualitat. Pots veure-ho aquí. Si vols fer propostes o dir-hi la teva, hi estarem encantats. Gràcies.

Resposta a «Repaginada a la Llista d'óssos als Pirineus»