Tema de Usuari Discussió:Docosong

Resum per Docosong

Correcció identificació litografia

Miquelfranc (discussiócontribucions)

Hola. He vist que a l'article d'en Richard Kane, primer tinent governador britànic de Menorca, hi surt, com si fos ell, la imatge del Duc D'Argyll. A un altre article relacionat he canviat el nom de la imatge, però aquí s'hauria de canviar la imatge. I això jo no ho sé fer. Pots canviar-ho o orientar-me pet a fer-ho? Merci Miquel

Docosong (discussiócontribucions)
Miquelfranc (discussiócontribucions)

En James Stanhope era el 1708 el màxim comandant de l'exèrcit anglès que donava suport al pretenent Habsburg en la guerra de successió  espanyola, Carles III. En aquest càrrec va dirigí l’ocupació de l’illa de Menorca que passà a mans del bàndol Habsburg. En aquelles circumstàncies va ser la persona que tenia el ple poder sobre l’Illa, però no va tenir el nomenament de Governador. El governador borbònic, derrotat, era en Diego Leonardo Dávila. L’arxiduc Carles va nomenar el català Joan Sanjust Pagès, que no arribaria a assumir el càrrec. El ciutadellenc Joan Miquel Saura tenia un vell nomenament del Virrei de Mallorca datat durant la seva revolta i, de fet va tenir el càrrec durant un mes d’aquell any. Com a governador de Menorca fou nomenat Josep Yzaguirre, i finalment Francesc Thomàs, que va ser al càrrec des de 1708 fins a 1712.

Paral·lelament  la idea de fons de n’Stanhope, i de bona part dels alts càrrecs militars britànics, era que Menorca quedés sota sobirania britànica. Per això va enviar al Principat totes les tropes, catalanes, portugueses i de qualsevol altre nacionalitat que no fossin britàniques, que havien participat en la conquesta. Així, malgrat que el governador resident a la capital, Ciutadella estava nomenat i representava la sobirania de Carles III, les forces militars de l’illa eren britàniques. El 1708, el governador del fort de sant Felip, màxima autoritat militar de l’illa era el coronel Louis Petit, un hugonot francès dins de l’exèrcit britànic. El 1711 fou substituït pel coronel John Fermor.

El 1712 la reina britànica va nomenar John Campbell, duc d’Argyll, com a governador de Menorca. Fins i tot abans que fos reconeguda oficialment la sobirania britànica de l’illa el 1713 segons el tractat d’Utrecht.

Adjunto una breu bibliografia d’on he tret el desenvolupament d’aquesta idea.  

M.À. CASASNOVAS. Enciclopèdia de Menorca XI. Història III vol 1 De la Menorca britànica a la consolidació de l’estat liberal (1712-1854). OCM. 2011.

M.À. CASASNOVAS. Enciclopèdia de Menorca X. Història II De la conquesta cristiana a la guerra de Successió. Tercera part L’edat Moderna. OCM. 2000.

B. LAURIE. The life of Richard Kane. Britain’s First Lieutenant-Governador of Menorca. Consell Insular de Menorca. Maó 2002.

Miquelfranc (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta. No he sabut esborrar la imatge. He cercat la imatge d'en Kane a imatges>>>multimedia per a posar-la, però la que surt és la que ja hi ha ara del duc d'Argyll. Si tens alguna orientació més te l'agrairé.

Docosong (discussiócontribucions)
Miquelfranc (discussiócontribucions)

Hola. El que vull dir és que la imatge que surt a la Wiquipedia Commons d'en Richard Kane, és en realitat d'en John Campbell. La que has posat també ho és. Però la d'en Kane està mal etiquetada a la base d'imatges. Gràcies per l'nterès.

Docosong (discussiócontribucions)
Miquelfranc (discussiócontribucions)

Exactament això. Perfecte!