Tema de Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Carregar imatges d'un autor que no sóc jo

15
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Bona tarda. Gràcies a Twitter, un fotògraf m'ha donat permís per carregar imatges seves per la Viquipèdia ja que diu que està d'acord en alliberar-les i jo m'he ofert a ajudar-lo. Són fotos que té penjades a Flickr. Quina llicència hauria de fer servir en el cas que jo no en sigui l'autor però l'autor em doni permís explícit per fer-ho (evidentment, citant-lo)? Gràcies.

Podeu veure la conversa aquí: https://twitter.com/martamasies/status/1372442494177325060

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si té les fotos a Flickr, el més curt és demanar-li que les alliberi a Flickr, que permet posar-hi una llicència lliure (crec que Flickr admet la CC-BY-SA o la CC-BY). Aleshores les podries pujar a Commons i un bot revisaria que la llicència a Flickr és la mateixa.

Si no, suposo que pots enviar tu l'autorització copiant i enllaçant la conversa de Twitter.

I sobre quina llicència, la llicència és la que t'ha autoritzat la fotògrafa. Si no està clar quina llicència lliure autoritza, és que no n'ha autoritzat cap. Per la conversa, jo m'imagino que "Cap problema, et puc passar per DM aquesta imatge amb més definició i altres, citant l'autoria lliure de drets" vol dir CC-BY, però entenc que caldria una cosa més explícita.

Notifico en @KRLS i en @Vriullop per si volen afegir-hi alguna cosa.

I aprofito per comentar que hi ha uns centenars (o potser algun miler) de masies del Vallès i més llocs pujades a Wikidata i que esperen una foto. Per exemple, es poden trobar amb https://wikishootme.toolforge.org/

Vriullop (discussiócontribucions)

Em sembla que hi ha reticències a acceptar autoritzacions de Flickr perquè és molt més fàcil que l'usuari canviï la llicència directament. Una vegada revisada com a vàlida llavors la pot tornar a canviar si vol. Més info a c:Commons:Fitxers de Flickr/ca.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Suposo que, com dieu, el més fàcil és demanar-li que canviï la llicència a Flickr. No sé com es fa per mirar quina mena de llicència autoritza l'autor però, per privat, li puc demanar si hi tindria algun inconvenient. Ara bé, veig que té gairebé 12.000 imatges pujades a Flickr. Llavors, ell autoritzaria la mateixa llicència per totes les imatges? Merci.

La seva pàgina d'usuari és https://www.flickr.com/people/146516432@N07/

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Que jo sàpiga la llicència de Flickr es pot posar imatge per imatge. Crec que també es pot canviar per defecte a totes les imatges o totes les noves, però això ho has de fer expressament. De tota manera, fa molt que tinc inactiu el compte de Flickr.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

Hola @Catalaalatac:. Potser ja ho tens resolt... Per passar imatges de Flickr a Commons hi ha una eina externa que t'ajuda en el procés. Això sí, les imatges, com ja t'han comentat, han de tenir les llicències adequades. Penso que és aquesta (fa molt que no la faig servir): http://wikipedia.ramselehof.de/flinfo.php

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Ei @Alzinous vaig parlar amb l'autor de les imatges i li vaig passar la Llista de monuments de Sant Llorenç Savall (és d'allà) i em va dir que prepararia les fotos de la llista i els hi canviaria la llicència per penjar-ho a Commons. Quan em digui el què ja ho diré. Gràcies per l'enllaç.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Uau!, quina bona feina Pere. Acabo de fer un cop d'ull a la llista i m'agrada molt la idea. Segurament siguin preguntes per començar un tema nou, però tens pensat acabar fent una llista de cada comarca? I, per cert, d'on trauràs les dades d'altimetria i estat de conservació?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Totes les dades de les masies surten de Wikidata, a on han arribat de diferents maneres:

  • Carregades a partir de les llistes de monuments, que al seu torn venen de carregar l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, i articles creats a partir de la mateixa font.
  • Articles de la Viquipèdia fets independentment de les llistes de monuments.
  • Dades del fitxer de noms geogràfics de Catalunya i del Nomenclàtor Oficial de Toponímia Major de Catalunya. Aquestes dades les estic pujant, i tenint en compte els mesos que porto, falta molt de temps per estar més o menys completa la pujada.
  • Edicions a Wikidata independents de les fonts anteriors.

L'estat de conservació, que normalment només està registrat pels elements desapareguts i per alguns dels ruïnosos, pot haver sortit de les llistes de monuments (a on ha arribat normalment perquè hem buscat l'element i no l'hem trobat o perquè hem trobat referències de que ja no existeix), d'haver mirat la foto aèria de l'ICGC i veure que queden quatre parets, del text de l'article o de les fotos que en tenim. De tota manera, és una dada molt poc completa. L'he inclòs a les llistes perquè em sembla important indicar quines masies ja no existeixen, per tal que els lectors o editors interessats sàpiguen que no cal anar-les a veure, que ja no hi són.

L'alçada l'hi he posat perquè he vist que a Wikidata estava informada per moltes masies, crec que manualment, ja sigui editant Wikidata o abans editant infotaules que després s'han buidat i pujat a Wikidata. En qualsevol cas, crec que la data ve de mirar els mapes de l'ICGC. És debatible l'interès d'aquest camp, però si algú vol entretenir-se a agafar el mapa i anar pujant alçades de masies, endavant. De fet, si algú vol buscar i pujar les alçades de tots els elements del seu poble (o d'on sigui) que tinguin coordenades a Wikidata però no tinguin alçada, li fem encantats una consulta (amb mapa incorporat) per que sàpiga quins són.

En qualsevol cas, ara mateix la meva prioritat no és completar l'alçada i l'estat de conservació per totes les masies. De fet, no veig gaire problema que les masies en que l'estat de conservació no tingui res destacable, aquest camp segueixi en blanc. Una altra cosa és si es pot millorar la presentació de la taula per que no es vegin camps en blanc.

I sí, la intenció és acabar fent llistes de totes les comarques. D'algunes comarques caldrà més d'una llista perquè les limitacions tècniques no deixen fer llistes automàtiques amb coordenades de més d'unes 900 masies, i en algunes comarques n'hi ha alguns milers. La meva intenció és primer pujar a Wikidata totes les dades que pugui i després fer les llistes, però també es podria fer a l'inrevés (les llistes s'actualitzen soles amb el que hi hagi a Wikidata).

Catalaalatac (discussiócontribucions)

@Pere prlpz Un cop tinguem les imatges dels monuments de Sant Llorenç, després, ja li proposaré posar-se amb les masies del Vallès Occidental. I si s'anima a col·laborar-hi, fantàstic. Fer-ho abans em sembla abusar. I més tenint en compte que mai a editat a la Viquipèdia (crec).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com va acabar això? El fotògraf va alliberar les imatges dels monuments de Sant Llorenç Savall?

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Al final no. Encara he de parlar amb ell. Jo estaré unes setmanes fora i espero poder-ho fer a l'agost. Ja et diré el què, Pere. Merci igualment per l'interès.

Resposta a «Carregar imatges d'un autor que no sóc jo»