Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola a tothom.

Estic ultimant la traducció d'un dels articles del viquiprojecte dels 10.000 vitals. És molt llarg, supera els 200.000 octets i en l'idioma original era un article destacat, així que m'he volgut esforçar. M'hi he estat 5 setmanes editant aquest article sol i, fent números rodons, en el mateix temps en podria haver fet 10 articles de 20.000 KB.

El meu dilema és si és millor / preferible / més ètic:

  • Fer via i escapçar els articles, deixant la informació més important - sempre que superi els 16.000 octets de rigor
  • Editar els articles mantenint tot el text possible (i augmentar el que es pugui), obviant el repte dels 10.000.

Què en penseu? Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Penso que la solució és recordar que som voluntaris i que fas tot això per que et ve de gust. Aleshores, a l'hora de triar entre dues coses que totes dues són evidentment bones per la Viquipèdia, agafa la que t'agradi més fer.

El que no et podem dir nosaltres és si seràs més feliç veient que has augmentat el recompte dels 10000 en tres articles llargs, o admirant el teu magnífic article de 200000 octets, o fent qualsevol altra cosa que es pugui fer a la Viquipèdia en el mateix temps, com ara fer unes dotzenes d'articles curts però necessaris.

Pau Colominas (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Ho entenc perfectament. Jo, per mi, prefereixo fer 10 articles de 20k que 1 de 200k. El meu dilema és un altre i no l'he explicat gens bé, abans: com de "dolent" és retallar la traducció d'articles deliberadament, encara que es mantingui la informació essencial, només per tenir temps de millorar la ràtio d'acompliment dels 10.000? Cremaré a l'infern de les viquitraduccions? {{GIF Hamlet}}

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Totalment a favor del que diuen els companys. Dit això, i com demanes opinió sobre un dilema: apel·lant al fet que el repte dels 10.000 és també per apretar l'orgull de la comunitat catalana i posar-nos líders, jo et diria que després de tota aquesta feinada no el trenquis en subarticles. Pensa que la classificació internacional compta quants articles dels 10.000 ens falten però també quants superen els 16.000 octets i, sobretot, també la mitjana de la llargada dels articles (ara mateix, en català, 7.821 octets).

El teu sacrifici a l'altar per aquest article potser valgui més d'una dècima del rànquing i, posats a dir, un cop enllestit és un plaer immens saber que l'article "monstre" en català és millor encara que l'anglès. Hi ha articles que fan suar sang però després al llarg dels anys són un orgull personal molt gran. Però òbviament, com han dit els companys, aquí es ve principalment a gaudir. Per tant, decisió teva i el que facis per contribuir serà sempre motiu d'agraïment! :)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Depèn. Si retallant a 10k queda un article raonablement equilibrat, segueix essent una bona aportació. En canvi, si talles arbitràriament als primers 10k, pot quedar una cosa molt estranya. Probablement la millor solució sigui muntar un bon article de 10k a partir de triar quines seccions de quines viquipèdies tradueixes.

O encara millor, no traduir i escriure l'article.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

No clar, en cap cas fotria un cop de destral allà al mig. Es tractaria només de reduir seccions amb menys importància a priori. P. ex., en el que estic traduint, de la ciutat de Curitiba, hi ha una llista de tots els centres comercials o una ampla explicació del cens de religions practicades. Coses que, pels brasilers són bastant rellevants i, des del nostre prisma, podríem passar de puntetes per aquests temes. En canvi, història de la fundació de la ciutat, no treuria pràcticament res.

Total, que he estat mirant i de la llisteta que em vaig fer, n'hi ha mitja dotzena que supera els 100k. Els deixaré pel final i ja veuré com els encararé, si amb tisora o amb til·la.

Moltes gràcies pels consells.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em sembla un bon criteri. Molt millor que caure en la temptació d'augmentar ràpidament els articles de ciutats a base d'enganxar-hi la llista de centres comercials.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Si finalment optes per tallar (com hem dit, fes el que t'ompli més fer), la meva recomanació és que tallis les parts no referenciades no referenciables. És a dir, mantenir les parts de l'article amb més qualitat (l'exemple que has posat ja és bo, una llista de centres comercials segurament no és la part de millor qualitat de l'article).

Resposta a «Els 10.000 - dilema moral»