Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Judesba (discussiócontribucions)

Perquè ha de sortir implantat el Vector 2022 per defecte? Quan s'ha decidit aquest canvi? I qui ho ha fet?

PaliGol (discussiócontribucions)

Per mi va ser una sorpresa ben desagradable. Evitava tant com podia la viquipèdia francesa per aquesta interfície, i ara resulta que ens l'encolomen a la catalana. Sort que he pogut retornar a la versió antiga, m'és molt més còmoda per la barra lateral.

Judesba (discussiócontribucions)

Em sento identificada amb tu, perquè és exactament el mateix que m'ha passat a mi, Viquipèdia francesa inclosa.

Paucabot (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)

Gràcies, Pau. Pregunto que perquè ha de sortir per defecte, i no ser una més de les opcions. I no ho trobo respost en el tema enllaçat.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Un cop implementat, crec que val la pena posar aquest assumpte sobre la taula i debatre si cal proposar millores que ens fan mal com a comunitat. Un dels pretextos de la WMF és que la comunitat som "conservadors i contraris als nous canvis"; jo per contra crec que el nou Vector té coses positives i és un pas endavant però no assumint-ho del tot com a bo i provant d'acordar críticament què podem traslladar-hi al respecte.

Hi ha aspectes que no s'han resolt com toca, que s'han deixat força de banda i no respost en tiquets a Phabricator i que provoquen que no siguem del tot visibles als lectors tant pel que fa a la participació com pel que fa a la visibilització dels projectes germans, que han desaparegut del tot. La nova barra lateral esquerra té molt d'espai en blanc i ja no mostra eines o espais molt significatius (Taverna, descàrrega de PDF, versió per a imprimir, dades d'informació i projectes germans) d'una manera que inevitablement contravé alguns dels punts de l'Estratègia 2030.

Transcorreguts aquests primers dies en què potser és més xocant, potser val la pena provar d'acordar quines millores podem traslladar des de la Viquipèdia en català: la experiència d'usuari és la nostra i potser hi tenim coses a dir. Faig ping als qui van participar al fil citat pel @Paucabot: @Leptictidium, @Manlleus, @Tiputini, @Wecoc, @Arnaugir.

Wecoc (discussiócontribucions)

No sé si et segueixo gaire amb el que dius de la barra lateral; fins on he pogut comprovar, tot el que dius hi segueix sortint (també a usuaris no registrats). L'únic que em grinyola allà és el fet de col·locar l'enllaç "Modifica enllaços interlingües" tan allunyat del selector d'idiomes, però pel que sembla és una decisió temporal.

Judesba (discussiócontribucions)

Jo no hi veig res en absolut de positiu i sí moltes coses en contra, a part de que estèticament és una kk i molt menys navegable des del meu punt de vista; tant pel que fa al menú esquerre en general com als idiomes. Però em passa el mateix amb el Flow: tants anys i li veig zero coses positives i sí moltes pegues.

Paucabot (discussiócontribucions)
Theklan (discussiócontribucions)

A la wikipedia en euskera hem estat conillets d'índies, per això ja tinc diversos tiquets oberts. El primer, que el canvi sorprèn sempre, i sol ser per a pitjor. Però en passar un temps t'hi acostumes, i comences a veure les millores. Una d'elles, força clara al meu parer, és que l'amplada fixa fa que puguem maquetar millor els textos, perquè [gairebé] sempre tindran la mateixa amplada i, per tant, podem posar millor les imatges, galeries, taules. .. un altre d'ells és l'sticky header, que el menú es vagi desplaçant amb el text, encara que té coses molt boges, com que no es mostri el logo o la web on ets.

D'altra banda, hi ha alguns errors d'embalum, com no mostrar els projectes germans excepte al menu "Eines", amagar algunes coses útils com la Taverna (o en el nostre cas Txikipedia), i haver de fer dos clics per fer el login. Aquests errors de UX són els que més maldecaps m'han trobat amb els tiquets.

Alguns altres són discutibles, com el menú d'idiomes a dalt a la dreta, però una vegada que t'hi acostumes sembla que estarà tot millor ordenat aquí (incloent-hi l'opció de traduir, que abans estava més oculta). Ha costat diversos mesos de desastre absolut, però sembla que al final tindrà una mica de millor pinta.

Al meu entendre el canvi és a millor, però es queda molt curt. Per exemple, no han pensat com queda el menú d'idiomes a la portada (perquè consideren que no han de proposar un disseny de portada), així que han deixat en mans de cadascuna dels 800 projectes queixar-se un per un, en lloc oferir una solució global. Hi ha un tiquet d'això, per a qui vulgui. Tampoc no hi ha cap solució global de disseny a les portades, portals o pàgines especials. L'argumentació per no fer aquests canvis varia, de vegades és que les comunitats no volen, d'altres que no hi ha diners, d'altres que estan fora dels seus objectius i d'altres que potser el següent any fiscal. I altres que ho hauria de fer jo si de debò crec que és interessant. En qualsevol cas, tots els canvis proposats s'intenten tancar abans de discutir si són bons com de costum. Us aconsello, si voleu proposar canvis, que mireu els tiquets ja oberts, perquè són bastants, i els solen ignorar pensant que només són 1 o 2 bojos queixant-se.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bé, tant els fa que siguin un o dos «bojos» queixant-se o cinc-cents. No fa tant que van imposar a la Viquipèdia en indonesi (crec) l'ús del TranslationTool malgrat que la comunitat havia consensuat que no el volien permetre a la seva viqui.

Un dia infame en el qual els desenvolupadors van dir que els viquipedistes s'han d'empassar els seus «productes» defectuosos els agradi o no.

Manlleus (discussiócontribucions)

en general estic en contra de que cawiki (així com la resta de comunitats, i es pot dir tan alt i ample com es pugui perquè realment som nosaltres els que donem la força als projectes) sigui conillet d'índies per a desenvolupadors que deixen feina a mitges de preproducció en producció i sense tenir vot ni veu la comunitat, siguin lectors però SOBRETOT els editors que la suporten. Quan es demanen millores no volem a canvi foto-postureigs per dir que han fet la feina

Vallue (discussiócontribucions)

Tal com esta ara deixa molt que desitjar el Vector2022. El fet de que no es permeti veure la barra lateral ,si no cliques el menú principal, es perd molta informació substantiva com l'accés a wikidata i la informació sobre consultes i dades de l'article que estem llegint. Potser es un tema responsive, però personalment no veig que aporti res positiu.

Xtv (discussiócontribucions)

Realment la meva opinió no té gaire valor perquè fa molt de temps que no participo activament a la comunitat i només faig algunes edicions anònimes, però trobo que limitar l'amplada dels articles per una suposada millora de la lectura és molt desagradable. Amb el mètode antic, si hom volia fer l'amplada del text més petita, en tenia prou de reduir la mida de la finestra, del navegador. Amb el mètode actual, si et dol tenir un 60% de la pantalla en blanc i que l'article ocupi el triple de longitud, és probable que la majoria d'usuaris no sàpiguen que existeix un botonet per canviar-ho i hagin de carregar amb aquesta llosa. Coincideixo amb en @PaliGol amb què cada vegada que entrava a la versió francesa em queia l'ànima als peus. Quina gràcia té tenir unes columnes de mig pam en blanc a banda i banda de la pantalla? Com més informació puguis tenir a la vista, millor! Moltes vegades quan entres a un article no pretens llegir-lo tot i una visió més global de l'article et permet localitzar més fàcilment quina és la part que t'interessa. En fi, ai las!

Barcelona (discussiócontribucions)

Unifiquem els dos fils de la taverna o es perd informació.

Judesba (discussiócontribucions)

Seria millor, oi? Jo no sé com es fa... algú a la sala que pugui unificar-ho?

SMP (discussiócontribucions)

Aquí un altre que vol votar per la versió antiga. Això d'amagar els enllaços interwiki segur que se li ha acudit a algun anglòfon monolingüe.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

Jo veig com a millor solució donar l'opció de posar les dues versions. Quan més es pugui personalitzar la pàgina més atractiva serà per als lectors.

Dit això he de dir que la nova versió em crea molts dubtes de cara a la practicitat, doncs deixa molt espai en blanc. Si navegueu per internet veureu poquíssimes webs amb tant espai buit perque no és atractiu i et deixa la sensació de que és una web inacabada o . Ara bé, si que hi ha moltes webs amb la mateixa base, és a dir, el text al mig i als costats posen altres dades d'interès, publicitat (no estic demanant ni molt menys que posin publicitat a Viquipèdia), enllaços a altres webs... potser es podrien implementar a la nova versió.

Judesba (discussiócontribucions)

No els donis idees, amb això de la publicitat... ¬¬

Manlleus (discussiócontribucions)

igualment ens ho colaran, mentre un parell d'usuaris estiguin d'acord, la resta no importa pel que sembla

Resposta a «Vector 2022»