Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

He vist que existeix una redirecció cap a aquest article des de "Mitocòndria". Però escriure 'mitocòndria' en català és una falta d'ortografia perquè aquesta paraula és masculina. He mirat els criteris per fer redireccions i hi diu: "...cal evitar les que siguin incorrectes, que creïn confusió, o que puguin ser ofensives o partidistes". Doncs 'mitocòndria' és un mot incorrecte. Opino que caldria eliminar aquesta redirecció.

Yuanga (discussiócontribucions)

A favor, crec que no cal ni discutir-ho.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Amadalvarez, no sé com fer-ho, perquè si escric 'mitocòndria' al buscador em redirigeix a 'mitocondri'. Ho pot fer algú que sigui més destre en aquestes coses?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja, ja. Un cop estàs a Mitocondri, mira sota el nom de l'article on diu "redirigit des de mitocondria". Cliques l'enllaç i aniràs a la pàgina de la redirecció

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Abans de demanar l'esborrat de la redirecció cal anar a Especial:Enllaços/Mitocòndria i arreglar la desena d'enllaços que van a mitocòndria. Sense això, eliminar la redirecció és contraproduent perquè es trenquen els enllaços i augmenta la probabilitat que algú creï l'article amb el nom incorrecte.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Corregits tots els enllaços, ara no n'hi cap que dirigeixi a Mitocòndria. Però de segur que n'hi haurà, la paraula en femení està molt estesa. També he corregit la paraula mitocòndria a totes les pàgines on hi sortia. També he corregit frases com ara "les mitocondris" o "la mitocondri". Potser ha quedat alguna incoherència per resoldre, no dic que no, però sembla que hem netejat una mica la Viquipèdia de mitocòndries.

En còpia @Mercè Piqueras, @Amadalvarez, @Yuanga i @Paucabot

Paucabot (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Entenc el que dieu, @Pere prlpz i @Paucabot, i veig que no són les úniques redireccions que es fan en el cas de noms incorrectes. Per exemple, en el mateix àmbit de la biologia també hi ha la redirecció Bactèries --> Bacteris i Sistema immunològic --> Sistema immunitari. Potser el sentit pràctic ha de prevaldre sobre l'ortodòxia lingüística.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Per cert, veig que l'article Mitocondri té la medalla d'article qualitat. Potser jo sigui molt exigent, però trobo que li faria falta una revisió.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sense mirar-me gaire aquest article, d'acord amb que a molts articles bons i de qualitat els cal una revisió. L'únic dubte és si posats a dedicar temps a revisar, què és més urgent revisar: els articles que ja són de qualitat o bons, o els articles proposats per ser de qualitat o bons.

Veient el que triguem a aprovar distincions i que de vegades les distincions s'aproven amb articles insuficientment revisats, jo crec que és més urgent revisar els articles proposats. Ara bé, som voluntaris de manera que cadascú pot dedicar-se a revisar el que li vingui de gust.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

He fet un cop d'ull a la llista d'articles que ara hi ha proposats per ser de qualitat, però són de temes amb els quals no hi estic familiaritzada; per tant, no podria avaluar la qualitat del seu contingut. Però en entrar en un d'ells, veig que li cal com a mínim correcció ortotipogràfica (gairebé sempre fa servir cometes altes en comptes de les baixes) i esmenta una paraula alemanya que és un substantiu i l'escriu amb minúscula inicial en comptes de majúscula, com correspon als substantius en aquella llengua; i en un lloc escriu "singel" i en un altra "single".

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En la revisió d'articles hi ha coses que només pot fer bé un expert, però moltes altres les pot fer qualsevol (l'ortografia és una, però també l'estructura, la claredat, etc.). De fet, com que el nostres lectors no són experts en el tema una cosa que convé revisar és si algú que no sigui expert és capaç de seguir l'article o si li faltarien explicacions o enllaços sobre alguna cosa, i això qui ho pot revisar millor és algú que no domini gaire el tema.

Una altra cosa és si a més de no ser experts en el tema, el tema tampoc ens interessa, que aleshores segur que ens ho passarem millor fent qualsevol altra cosa útil.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, ho sento, però no ho sé fer. Ho he provat, però sí clico on diu "Afegiu els vostres comentaris ací", m'obre una pàgina nova i he de començar un nou tema. Aleshores he provat de respondre al proponent, però si, amb l'editor de codi, escric "Comentari" entre {{}}, i intento passar a l'editor visual per saber si ho he fet bé, ja no em deixa perquè diu que ha detectat sintaxi de plantilla en el meu comentari.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quan editis amb l'editor de codi, per saber com està quedant no passis a l'editor visual sinó prem el botó "Mostra previsualització" i segueix editant amb l'editor de codi.

L'única excepció són les discussions amb Flow (com aquesta on som), que no tenen botó de previsualitzar.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gràcies per les vostres instruccions, @Pere prlpz i @Jmrebes, però vaig néixer massa aviat i tot això ultrapassa les meves capacitats. Ara he pogut deixar el comentari per a aquesta proposta, però no em surt en el lloc de les valoracions, sinó més amunt, just sota la proposta. No sé si eliminar-lo o deixar-lo on és, encara que no sigui el lloc adequat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bona feina. Crec que el que més ens falta és gent amb temps i ganes de revisar les propostes d'articles de qualitat, que per això se'ns eternitzen. De gent capaç de dedicar un moment a endreçar la pàgina de votacions quan cal no anem tan curts.

Per altra banda, els que haurien de tenir problemes amb l'editor de codi són els que han nascut tan tard que van aprendre a escriure quan ja existia el Word. Pels que encara vam fer servir WordPerfect o WordStar l'editor de codi és força més natural. I el consell general per fer coses amb l'editor de codi és copiar i enganxar el codi d'on algú altre hagi fet el mateix.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Vaig començar a usar ordinador fa prop de quaranta anys, primer un Amstrad (amb disquets de 130k!), després un Mac i no vaig passar-me al PC fins que ja s'assemblava al Mac i no calia cap tipus de codis.

Jmrebes (discussiócontribucions)

@Pere prlpz @Mercè Piqueras Segurament us guanyo en antiguitat en això de fer servir ordinadors, tant que en els meus primers anys d'informàtic (desembre de 1974) no existia la paraula "ordinador", tot eren "computadores". La meva primera (IBM 1430, "arma absoluta" de la guerra del Vietnam, deien alguns) no tenia pantalla, feia servir un lector de targetes perforades i tenia un disc de 100k de capacitat, menys que els disquets aquests de 130k que esmentava la Mercè. O tempora, o mores! I és clar, no tenien d'editor de text, això no va arribar a la informàtica domèstica fins a uns quants anys més tard.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Jmrebes (discussiócontribucions)

L'opció "Mostrar previsualització" no està disponible des de fa dies en editor de codi, almenys ja no surt al final de la pàgina com abans. La família dels caràcters també ha canviat, la lletra és més petita. Per veure l'opció de previsualització s'ha d'anar a "Canvia a l'aspecte d'abans" al menú d l'esquerra.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Jmrebes (discussiócontribucions)

No pas, amb el nou editor no surten aquestes opcions, no queda més remei que canviar a editor visual per veure com va quedant l'article. Per sota de "Categoria:Propostes d'articles de qualitat|Zankoku na tenshi no these" no hi ha res de res, a banda d'una línia de banda a banda de la pantalla i d'alguns textos legals.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Jmrebes Ho acabo de provar com a anònim (no fos cas que el botó sortís per les meves preferències) i editant amb l'editor de codi segueixo veient els tres botons de desar, previsualitzar i mostrar els canvis.

És més, per sota de l'editor de codi veig unes quantes coses, com el desplegable de puntuacions i caràcters especials, la casella del resum d'edició, els tres botons i, més avall, el desplegable de les plantilles usades. A partir d'aquí sí veig la línia horitzontal i els enllaços legals.

Ho pot comprovar algú més, a veure quin és l'aspecte habitual?

Jmrebes (discussiócontribucions)

@Pere prlpz Ja he trobat com tornar a tenir aquestes opcions de final de pàgina: en les meves "Preferències -> Característiques de la beta" he desactivat "Nou mode wikitext". Per defecte tenia totes les funcionalitats beta aplicades, ara les tinc unes sí i d'altres no.

Resposta a «Mitocondri»