Vés al contingut

Tempesta de pols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Imatge presa des del satèl·lit d'una temepesta de sorra sahariana sobre l'oceà Atlàntic (2000).
Tempesta de sorra a Al Asad, a l'Iraq.
Camps de cultiu

Una tempesta de pols o tempesta de sorra és un fenomen meteorològic comú a les zones àrides i semiàrides. Les tempestes de pols es generen quan un vent molt fort i persistent aixeca del sòl pols i sorra, que són desplaçats en grans distàncies. La sorra i la pols formen un núvol compacte que es mou a gran velocitat, reduint molt la visibilitat. Estrictament per parlar de tempesta de pols, la visibilitat ha de ser inferior al quilòmetre. Si bé és cert que els vents forts poden aixecar pols i sorra del sòl i escampar-los arreu, en determinades ocasions un conjunt de factors genera l'aixecament de veritables parets de pols i sorra de fins a tres mil metres d'altitud que es desplacen a una gran velocitat arrossegant tones de terra i de pols.

Causes

[modifica]

Dues són les causes principals: la sequedat del sòl i el pas d'un front fred. En algunes zones àrides com ara: al desert del Sàhara de l'Àfrica septentrional, a les Grans Planes de Nord-amèrica, a Aràbia, al desert del Gobi de Mongòlia, el desert de Taklamakan del nord-oest de la Xina les tempestes de pols i sorra són més comuns, ja que el pas d'un front fred per aquestes regions genera un ascens de l'aire a la part davantera del front, aixecant una cortina de pols i sorra i formant un mur consolidat que, a mesura que el sistema frontal avança, es va desplaçant. L'extensió vertical de la sorra o la pols que es genera està àmpliament determinada per l'estabilitat de l'atmosfera per sobre del sòl, així com pel pes de les partícules.

Una altra causa de les tempestes de pols és l'agricultura de secà, ja que els agricultors de terres seques depenen de les pluges per regar els seus cultius i s'involucren en pràctiques per mantenir la humitat en el sòl. Aquestes pràctiques inclouen deixar un camp en guaret, després de la collita, cobrint-lo amb terra seca, en un intent per segellar al subjacent per tal de permetre l'acumulació d'aigua. Aquestes pràctiques fan que l'agricultura de terres seques siguin susceptibles a les tempestes de pols. Aquests mètodes són utilitzats pels agricultors a l'est de Washington, una regió àrida.

Efectes físics i ambientals

[modifica]
Tempesta de pols en 8 segons

Els efectes d'aquestes tempestes són diversos. La presència en suspensió en l'aire d'una gran quantitat de partícules extraordinàriament fines s'infiltra per tots els racons.

Les tempestes de pols severes poden reduir la visibilitat a zero, impossibilitant la realització de viatges. L'exposició prolongada i sense protecció aquestes tempestes pot causar problemes respiratoris i oculars (ulls secs). Però un dels danys més importants és l'escombrada del mantell fèrtil de les terres de conreu de determinades àrees, que elimina la matèria orgànica i les partícules més lleugeres riques en nutrients, el que redueix la productivitat agrícola. També l'efecte abrasiu de les tempestes danya les plantes joves de cultiu.

La pols també pot tenir efectes beneficiosos un d'ells és la influència en el creixement del plàncton, a l'oest de l'Oceà Atlàntic a causa de les tempestes de sorra provinents del Desert del Sàhara. A més, segons alguns científics, són una font important de minerals escassos per a les plantes de la selva plujosa de l'amazones. Un altre lloc on la pols té efectes beneficiosos és al nord de la Xina, així com el mig oest els EUA, on els antics dipòsits de pols són sòls molt fèrtils.

A Europa, el vent de xaloc, que bufa des del desert del Sàhara, sol portar pols, tot i que rarament causa veritables tempestes de pols a aquesta banda del Mediterrani.

Tempestes de pols històriques

[modifica]
 • Els anys 30 del segle XX als Estats Units, als estats centrals, hi va haver un període de tempestes de pols intensius i repetits durant un període d'uns 6 anys, i en alguns llocs van continuar apareixent fins a la fi de la dècada, causant misèria en combinació amb la Gran Depressió. Els estats afectats es van descriure com a formant part del "Dust Bowl" ("Conca de Pols").
 • 1934: tempesta del 9 a l'11 maig de 1934, que va començar a les planes de l'extrem nord-occidental i va seguir cap a l'est sobre la zona nord dels Estats Units i parts del Canadà i era notable per a l'eliminació de la gran majoria del sòl.
 • 1935: Una altra tempesta de pols important va tenir lloc el 14 d'abril, que va arribar a ser conegut com a Diumenge Negre.
 • 1954-1991: Les sequeres de diversos anys en parts d'Amèrica del Nord es destaca per les tempestes de pols de gran intensitat.
 • 1971: Una tempesta de pols que es va produir a prop de Tucson, Arizona el 16 de juliol es va documentar extensament pels meteoròlegs.
 • 1983: tempesta de pols Melbourne: A la tarda del 8 de febrer una gran tempesta de pols originàries de la Mallee regió de Victòria, Austràlia cobria la ciutat de Melbourne.
 • 1997: 2 de maig, una tempesta de sorra a Líbia i Egipte va matar a 12 persones
 • 2007: A la tarda del dissabte 24 de febrer, una gran tempesta de pols procedent de l'oest de Texas cobria gran part del nord de Texas. Els forts vents van causar extens danys a les propietats. L'aeroport DFW es va veure greument afectada, causant grans retards de vols. Els residents de l'àrea van patir problemes respiratoris i reaccions al·lèrgiques. Aquest esdeveniment també va estar marcat per humitats relatives per sota d'1 per cent.
 • 2007: El juny, una gran tempesta de pols generada pel cicló Yemyin va colpejar Karachi, Pakistan i zones del Sindh i Balutxistan més baix, seguit per una sèrie de fortes precipitacions.
 • 2009: L'11 de febrer, una tempesta de sorra al Regne de Bahrain a Sakhir va detenir la Fórmula 1.
 • 2009: L'11 de març, una gran tempesta de pols va embolcallar Riad al Regne de l'Aràbia Saudita, provocant embussos de trànsit i tots els vols van ser cancel·lats.
 • 2009: tempesta de pols australià: El 23 de setembre, una tempesta de pols que es va iniciar al sud d'Austràlia s'estenia cap al nord fins al sud de Queensland.
 • 2010: una tempesta de sorra que es va iniciar a Mongòlia va atacar Beijing el 20 de març, i va cobrir grans àrees de la Xina, en els dies següents.
 • 2011: Una tempesta de pols es va estendre per gran part del sud del desert del sud-oest dels EUA Estat d'Arizona el dimarts, 5 de juliol, 2011. La tempesta de sorra es va desencadenar a partir de tempestes al sud de la Phoenix àrea metropolitana. L'esdeveniment va ser capturat i filmat pels mitjans de comunicació locals i va ser vist en viu en els canals nacionals de televisió com The Weather Channel
 • 2011: El 25 de març de 2011, aproximadament a les 5:30 AM (GMT +3) una tempesta de pols es va estendre per Kuwait assolint una visibilitat mínima en pocs minuts. El que al principi semblava ser el fum d'un edifici en flames, de fet, una tempesta de sorra.
 • 2012: El 25 de febrer una tempesta de pols extrema atacat Riyadh al Regne de l'Aràbia Saudita, on es va tornar completament fosc ales 4:00 PM hora local.
 • 2012: el 19 de març, una tempesta de pols extrema atacar les ciutats més importants del Pakistan com Karachi i algunes parts de l'Orient Mitjà.
 • 2012: El 27 de juliol de 2012, una tempesta de pols extrema cobreix Phoenix, Arizona
 • 2012: El 6 de setembre de 2012, una tempesta de pols extrema cobert Phoenix, Arizona

En altres planetes

[modifica]
Tempesta de pols a gran escala a Mart (2001).

Es coneixen tempestes de pols a gran escala al planeta Mart. Les tempestes en aquest planeta duren més i cobreixen àries més grans de la Terra: algunes d'aquestes tempestes cobreixen el planeta completament durant centenars de dies alterant l'equilibri tèrmic del planeta.

En algunes d'aquestes tempestes, s'han observat vents huracanats de fins a 180 km/h. I és possible que a les regions polars, on hi ha grans variacions de la pressió atmosfèrica, els vents assoleixin els 300 km/h. Com que l'aire marcià és ple de partícules de pols i de sorra d'una mida entre 0.1 i 5 mm, es pot assegurar que les roques marcianes estan sotmeses a un intens procés d'abrasió.

Bibliografia

[modifica]
 • Tarbuck, Edward J. Ciencias de la tierra : una introducción a la geología física (en castellà). 8a. Prentice Hall, 2005. 
 • Mazón, Jordi. Que plourà, avui?. Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2012. 

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]